Detaily zriadenia Českého domu by mali byť známe na začiatku jesene

18.8.2019
0
Veľvyslanectvo ČR v Bratislave

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

O mieste i termíne otvorenia Českého domu v Bratislave sa stále rokuje. "Verím, že už začiatkom jesene budeme môcť prezentovať detailnejšie informácie, týkajúce sa i sídla Českého domu v centre Bratislavy,“ uviedol veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Tomáš Tuhý.

Diplomat potvrdil, že projektom Českého domu (na fotografii je budova českého veľvyslanectva na Hviezdoslavovom námestí) sa zaoberá na pravidelných stretnutiach pracovná skupina, uskutočnili sa aj stretnutia so zástupcami slovenského ministerstva zahraničných vecí. "Sme pripravení veci dokončiť tak, aby najneskôr v roku 2020 bol Český dom otvorený,“ povedal.

Prezidenti oboch krajín Miloš Zeman a Zuzana Čaputová na júnovom stretnutí v Prahe avizovali zavŕšenie príprav a otvorenie Českého domu v slovenskej metropole už na konci tohto roka. Tuhý priznal, že jeho ambícia je rovnaká. "Uvidíme však, ako budú všetky potrebné kroky pokračovať,"  upozornil. "V každom prípade verím, že Český dom bude nielen symbolickým kontaktným bodom, ale prinesie možnosti ďalších aktivít krajanov i veľvyslanectva na Slovensku," dodal ambasádor.

​Český dom v Bratislave má zahŕňať multifunkčnú sálu, galériu, kancelárske a malé ubytovacie zázemie, ako aj gastronomickú prevádzku. Zriadenie Českého domu v Bratislave podporia podľa dohody oba štáty, Slovenská republika recipročne vo výške českej podpory Slovenského domu v Prahe, ktorá dosiahla sumu 9,6 milióna Kč, teda asi 370.000 eur. Na českej strane sa vzhľadom na zámer ráta približne s dvojnásobnou podporou.

(TASR)

Páčil sa vám článok?