FOTO a VIDEO: Americký cestovateľ Rick Steves navštívil Bratislavu - čím ho mesto zaujalo a čo mu v ňom prekážalo?

4.7.2019

Zdroj: FB R.S.

Páčil sa vám článok?

Na internetovej stránke US Today bol včera publikovaný článok od amerického cestovateľa Ricka Stevesa, ktorý ho venoval celý Bratislave. Z niekdajšieho takmer pustého mesta duchov sa podľa neho v poslednom čase stáva najrýchlejšie sa meniaca metropola Európy. Všimol si napríklad aj to, že v niekdajšej priemyselnej štvrti kúsok od centra za rok vyrástol les mrakodrapov a páčil sa mu aj Bratislavský hrad s vynoveným "faceliftom".

"Bratislava je jedným z veľkých prekvapení mojich nedávnych ciest. Jeho kompaktné Staré Mesto je zaplnené farebne zrekonštruovanými fasádami, živými vonkajšími kaviarňami a elegantnými butikmi," píše v úvode svojho cestopisu Rick Steves. Veľmi sa mu páčilo, že v meste to žilo aj v noci a to hlavne vďaka desaťtisícom študentov, ktorí tu počas školského roka bývajú. "Napriek tomu, že mestu chýbajú vyslovené trháky, tak tu môžete zažiť skvelý deň aj bez zaplatenia jednorazového vstupného. Bratislava je ako stvorená na prechádzky. Ak v nej máte stráviť len pár hodín, tak si to namierte rovno do Starého Mesta a potulujte sa po jeho prevažne nenáročných uliciach a dokončite návštevu nejakou dobrou vyhliadkou na mesto. Jedna plošina sa nachádza na streche Mosta SNP, ale oplatí sa urobiť si výlet na Bratislavský hrad, ktorý poskytuje úžasný výhľad na mesto, dokonca aj granátové predmestie Petržalky, ktorá sa nachádza priamo cez Dunaj, prešlo viditeľnou technickou zmenou. Ak máte viac času, tak sa prejdite pozdĺž brehu Dunaja až k Eurovea, ktorá je situovaná v parku pri rieke a nachádza sa v nej moderné nákupné centrum s luxusnými bytmi a užite si drink pri posedení v niektorom z elegantných vonkajších salónikov." 

Zdroj: FB YD

Americký cestovateľ nezabudol pripomenúť, že pred rokom 1989 nemal komunistický režim príliš veľkú úctu k historickým pamiatkam či kostolom a mnohé z nich nechal schátrať alebo dal zbúrať. Bratislave podľa neho prospelo, že po zmene spoločenských pomerov sa mnohé budovy vrátili do rúk súkromným vlastníkom a tak sa ich podarilo nielen zachrániť, ale aj zrekonštruovať, čím sa vytvoril v centre priestor, kam ľudia radi chodievajú. "Väčšina návštevníkov sa prvýkrát stretne s kúzlom starých uličiek, keď do nich vojde cez Michalskú bránu, ktorá je zakončená poslednou dochovanou vežou stredovekých mestských hradieb. Vedie k nádhernej Michalskej ulici, preplnenej kaviarňami a butikmi, a je podľa mňa symbolom toho, ako ďaleko mesto prišlo. Pravdepodobne sa dostanete aj na Hlavné námestie, ktoré je pre národnú metropolu príliš malé a navyše jeho štýl na mňa pôsobil trochu mišmaš a každá jedna budova sa mi zdala byť akoby z iného architektonického obdobia."

Zdroj:

Rick Steves skonštatoval, že najvýznamnejšou dominantou mesta je Bratislavský hrad, ktorý habsburská cisárovná Mária Terézia premenila v 18. storočí z vojenskej pevnosti na kráľovskú rezidenciu. "Síce je to veľké a kultové, ale úprimne povedané zblízka je to dosť nudné a ani exponáty vo vnútri nie sú príliš vzrušujúce. Napriek tomu je takmer povinné ísť hore, aby ste si mohli vytvoriť vlastný názor. Nedávna rekonštrukcia vdýchla hradu nový život a v jeho blízkosti pribudla aj nádherná verejná záhrada."  

Zdroj: FB Bratislava

"Na najväčšom bratislavskom námestí sa nachádza Stará tržnica, ktorej výstavba siaha až do roku 1910 a dnes je rušným komunitným centrom, kde sa konajú koncerty či sobotňajší trh. Z Laurinskej ulice sa stal je módny ťah a je lemovaná mnohými butikmi nielen s oblečením. Ale treba si dávať pozor na mnohé novodobé sochy, ktoré na viacerých miestach doslova bodajú do Starého Mesta. Väčšina z nich pochádza z konca deväťdesiatych rokov, kedy sa mestskí predstavitelia snažili prilákať miestnych obyvateľov späť do centra mesta, ktoré dnes vie poskytnúť ľuďom všetko, čo v ňom hľadajú, teda oddych, aj zábavu," píše Steves, ktorý venoval niekoľko riadkov aj ďalšej dominante Bratislavy - Mostu SNP.

Zdroj: TASR

​"Na ten je dobrý výhľad práve zo spomínaného hradného kopca. Most slúži nielen na prepravu či prechod cez rieku, ale v lietajúcej podšálke sa nachádza nóbl reštaurácia s názvom UFO a na ňom je už spomínaná vyhliadková plošina. Most niekoľkokrát menil názov. Chvíľu sa volal Nový a aktuálne je pomenovaný po Slovenskom národnom povstaní, ktoré v krajine vypuklo v roku 1944 proti nacistom. V niektorých Bratislavčanoch tento názov evokuje spomienku na komunistickú minulosť, teda na režim, ktorý bol dosť represívny a deštrukčný. Priznám sa, že Bratislava ma kedysi nechávala chladnou, ale zmeny, ktoré sa v meste za posledné dve desaťročia udiali, ho premenili na príjemnú destináciu. Energia Bratislavy je inšpirujúca," dodal Rick.

Američan navštívil Bratislavu aj vlani v lete a nakrútil pri tej príležitosti aj toto video:

(ars)

 

Páčil sa vám článok?