Na Bratislavskom hrade môžete teraz vidieť aj trón Petra II.

7.4.2019
Výstava Zlatý vek Peterhofu na Bratislavskom hrade

Zdroj: TASR – Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Expozícia na Bratislavskom hrade Zlatý vek Peterhofu - od Petra I. po Katarínu II. je pre obrovský záujem predĺžená až do 14. apríla. Pomocou 180 vzácnych predmetov a dokumentov umožňuje spoznať život na cárskom dvore v Peterhofe.

Ten začal budovať Peter I. a pôsobili na ňom mnohí významní ruskí panovníci. Medzi nimi legendárna Katarína II., už za svojho života nazývaná Katarína Veľká.

V multimediálnej expozícii sú originálne odevy panovníkov, porcelán z ďalekého orien­tu, obrazy a ďalšie osobné i umelecké predmety vládcov. Unikátom je trón Petra II., ktorý bol doteraz vystavený mimo Ruska iba v USA. Za pozornosť stojí tiež soška obľúbeného psa Kataríny II. - talianskeho chrtíka, ktorého si dala zvečniť po jeho smrti.

​Vyše 180 exponátov spestruje video o bývalom cárskom sídle Peterhof. To bolo založené v roku 1710 ako imperátorská rezidencia mimo mesta Sankt Peterburg (Petrohrad), štatút mesta má od roku 1762.

Vlani uplynulo 320 rokov od diplomatickej návštevy, keď v lete 1698 ako člen Veľkého vyslanectva navštívil Bratislavu vtedy mladý vládca Moskovského štátu Peter Alexejevič. Cesta Petra I. do Európy predurčila jeho ďalšie reformné kroky.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie