Na Bratislavskom hrade môžete teraz vidieť aj trón Petra II.

7.4.2019
Výstava Zlatý vek Peterhofu na Bratislavskom hrade

Zdroj: TASR – Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Expozícia na Bratislavskom hrade Zlatý vek Peterhofu - od Petra I. po Katarínu II. je pre obrovský záujem predĺžená až do 14. apríla. Pomocou 180 vzácnych predmetov a dokumentov umožňuje spoznať život na cárskom dvore v Peterhofe.

Ten začal budovať Peter I. a pôsobili na ňom mnohí významní ruskí panovníci. Medzi nimi legendárna Katarína II., už za svojho života nazývaná Katarína Veľká.

V multimediálnej expozícii sú originálne odevy panovníkov, porcelán z ďalekého orien­tu, obrazy a ďalšie osobné i umelecké predmety vládcov. Unikátom je trón Petra II., ktorý bol doteraz vystavený mimo Ruska iba v USA. Za pozornosť stojí tiež soška obľúbeného psa Kataríny II. - talianskeho chrtíka, ktorého si dala zvečniť po jeho smrti.

​Vyše 180 exponátov spestruje video o bývalom cárskom sídle Peterhof. To bolo založené v roku 1710 ako imperátorská rezidencia mimo mesta Sankt Peterburg (Petrohrad), štatút mesta má od roku 1762.

Vlani uplynulo 320 rokov od diplomatickej návštevy, keď v lete 1698 ako člen Veľkého vyslanectva navštívil Bratislavu vtedy mladý vládca Moskovského štátu Peter Alexejevič. Cesta Petra I. do Európy predurčila jeho ďalšie reformné kroky.

(TASR)

Páčil sa vám článok?