Ako si vybrať správny toner do tlačiarne?

28.3.2019

Zdroj: sc/Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Na prvý pohľad jednoduchá otázka a jednoduchý proces. Alebo nie? Je niekoľko faktorov, ktoré treba pri kúpe toneru zvážiť a často sa stáva, že majitelia tlačiarní na ne zabúdajú. Čo treba zvážiť pri kúpe toneru?

Aké tonery poznáme

Poďme ale postupne. Ako prvé je dôležité vedieť, aké tonery môžeme nájsť na pultoch obchodov.

Originálny toner. Cenovo drahší, ale zákazník má istotu kvalitnej a čistej tlače. Zároveň sú recyklovateľné a mnohé spoločnosti poskytujú programy, cez ktoré môžete originálne tonery vrátiť.

Kompatibilný toner. Tieto tonery vyrábané treťou obchodnou stranou a najviac sa približujú originálnemu toneru.

Vymeniteľný toner. Ide o použité tonery, ktoré sú vyčistené a znova doplnené.

Posledné dva tipy tonerov so sebou nesú zvýšené riziko nekvalitnej tlače, menšie množstvo vytlačených dokumentov a zároveň aj určité riziko poškodenia tlačiarne.

Aký toner vybrať?

  • Prvý krok pri výbere toneru je výber vhodného modelu kompatibilného s vašou tlačiarňou. Pri originálnych toneroch je to jednoduché. Napríklad tonery Samsung sú kompatibilné s tlačiarňou Samsung. V opačnom prípade zadáte do vyhľadávača typ tlačiarne a stránka vám ponúkne všetky kompatibilné tonery s vašou tlačiarňou.
  • Druhý krok je výber farby. Ak vám tlačiareň tlačí len jednu farbu – čiernu – táto dilema vám samozrejme odpadá. Ak nie, treba zvážiť, do akej miery budete potrebovať farebné tlačenie a na základe toho sa rozhodnúť.
  • Na záver je treba sa rozhodnúť, či budete kupovať toner jednotlivo alebo v zvýhodnených baleniach. Mnohé značky poskytujú zvýhodnené balenia tonerov. Nájdete tak balenie čierneho a farebného toneru alebo viacerých farebných tonerov v jednom balení. Najmä z pohľadu ceny je vždy výhodné kupovať zvýhodnené balenia. Sú totiž o niečo lacnejšie.
Páčil sa vám článok?