Vallo odmenil statočných policajtov. Dal im lístky na hokej do svojho Skyboxu

21.3.2019
policjati-záchranári

Zdroj: (sv)

Páčil sa vám článok?

Muž, ktorý odpadol na priechode pre chodcov na Miletičovej ulici, mal šťastie, že nablízku boli mestskí policajti z Ružinova, Radovan Hegyi a Maroš Martinčič. Zatiaľ čo ostatní ľudia muža na zemi obchádzali, policajti neváhali a postarali sa oňho.

Išli po Košickej, na križovatke s Miletičovou Maroš zbadal, že na zemi leží muž. Zastavili, aby zistili, či nie je zranený, medzitým jeden z okoloidúcich zavolal na linku 112 a obaja policajti potom postupovali podľa ich inštrukcií. Potom ho odtiahli z cesty, trochu sa prebral, tak ho udržiavali pri vedomí, kým prišla záchranka.

 „Som rád, že máme v radoch mestskej polície takých ľudí, ktorí sú ochotní spraviť čosi navyše, prejaviť svoju ľudskosť, hoci by niekto mohol namietať, že je to ich povinnosť. Som presvedčený, že takýto čin by sa nemal považovať za samozrejmosť a chcem im zaň poďakovať,“ povedal primátor. „Verím, že mestská polícia bude čoraz väčšou oporou pre Bratislavčanov, najmä preto, že nás čaká z hľadiska bezpečnosti náročné obdobie, predovšetkým majstrovstvá sveta v hokeji a ďalšie podujatia,“ dodal.

Matúš Vallo k poďakovaniu pridal aj odmenu – lístky na majstrovstvá sveta v hokeji do primátorského skyboxu.    

„Veľmi si toto ocenenie vážime, je fajn, že nás ľudia potom nevnímajú len ako tých, čo dávajú papuče, ale naša práca je aj o inom, najmä o tom pomáhaní,“ povedal za oboch Radovan Hegyi.

A kto sú títo dvaja mladí muži? Bratislavčana Maroša Martinčiča vždy lákala práca v polícii. Už ako malý chlapec „pokukoval“ po tejto profesii a keď sa naskytla možnosť, prihlásil sa do radov mestskej polície, kde slúži dva roky. Vo vyslovene nebezpečnej situácii sa ešte neocitol, aj záchranu života si na Miletičovej vyskúšal prvý raz. „Väčšinou sa stretávam s arogantnými vodičmi a s ľuďmi, ktorých agresiu podporil alkohol,“ dodal Maroš. Práca v mestskej polícii ho baví a rád v nej zostane aj ďalšie roky.

Radovan Hegyi je podstatne skúsenejší – v uniforme je dvanásť rokov, v bratislavskej mestskej polícii je od roku 2013, hoci býva v Nových Zámkoch. Uniformy majú v rodine – aj vojenské, už pradedko bol četník, preto ani nad svojou profesionálnou dráhou vôbec neváhal. Pomáhať, zachraňovať, starať sa o poriadok – má to jednoducho v krvi. Život na Miletičovej nezachraňoval prvý raz, ale priznáva, že vždy je to adrenalín a veľká zodpovednosť. „Vo vyslovene nebezpečnej situácii som sa tiež neocitol, sú to skôr konflikty s ľuďmi pod vplyvom alkoholu. Za tie roky som sa naučil, že z každej situácie sa dá vykľučkovať s čistým štítom, že sa konflikty dajú riešiť aj bez použitia hrubej sily. Je to najmä o skúsenostiach,“ hovorí Radovan. Jeho ambíciou je dostať sa do zásahovej jednotky, ktorá sa v mestskej polícii vytvára. Na rozdiel od Maroša, ktorý je slobodný, žije s partnerkou. Je zdravotnou sestrou na protialkoholickom oddelení, takže to tiež nemá ľahké. Vie, že pre Radovana je jeho práca poslaním a srdcovkou, takže jej ani na um nezišlo, aby ho od nej odhovárala. „Túto prácu musíte robiť zo srdca, inak v nej nevydržíte,“ vysvetľuje Radovan. Dokonca na dva roky vyzliekol uniformu a pracoval ako kuchár, ale nedalo mu to a k polícii sa zase vrátil. „Keď si zvyknete na adrenalín, tak sa od neho ťažko odvyká. Táto práca je pestrá, veľa sa v nej učím, stretávam sa s mnohými ľuďmi a mnohými, aj nepredvídateľnými, situáciami a to ma na nej baví. Samozrejme, dôležité je, že môžem ľuďom pomáhať,“ dodáva Radovan.

(sv)

Páčil sa vám článok?