FOTO: Na Hviezdoslavovom námestí uvidíte rekonštrukciu Sviečkovej manifestácie

21.3.2019

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Keďže mladí ľudia nepoznajú, respektíve nezažili totalitné systémy, tak nezaškodí pripomínať niektoré temné stránky našej histórie, ktorým bolo napríklad obdobie v rokoch 1948 až 1989. Najväčším protestom veriacich bola aj Sviečková manifestácia 25. marca 1988. Jej priebeh aj so zásahom Verejnej bezpečnosti sa na Hviezdoslavovom námestí priblíži Bratislavčanom v nedeľu 24. 3. 2019 o 15.00 hod.

Organizátormi podujatia sú Miroslav Vetrík, ktorý organizuje v Bratislave aj korunovačné slávnosti, Jozef Mikloško - brat politika Františka Mikloška, ktorý sviečkovú manifestáciu v roku 1988 spolu s Jánom Čarnogurským zvolal ako aj členovia historického Zboru národnej bezpečnosti – Dojč.

V roku 1988 to bola predovšetkým náboženská demonštrácia: veriaci žiadali vymenovanie katolíckych biskupov, úplnú náboženskú slobodu a dodržiavanie ľudských práv. Zúčastnilo sa jej asi 2.000 aktívnych účastníkov. Modlili sa ruženec so zapálenými sviečkami. Ďalších okolo 10.000 ľudí, ktorí stáli v uzavretých bočných uliciach, policajné jednotky na námestie nepustili.

"Viete si predstaviť, žeby na terajšie demonštrácie policajné jednotky použili obušky, slzný plyn, cvičených psov, vodné delo, striekacie a policajné autá? Zaisťovali demonštrantov a predvádzali ich pred vyšetrovateľov? Koľkí by sa potom takejto demonštrácie zúčastnili? V roku 1988 Sviečkovou manifestáciou začal proces, ktorý vyústil do nežnej revolúcie a priniesol slobodu. A za túto občiansku angažovanosť by sme vtedajším demonštrantom mali byť vďační," hovorí organizátor akcie Miroslav Vetrík.

"Ako ťažko sa vie sloboda znovu získať, o to ľahšie sa vieme o slobodu pripraviť. Vidíme to už dnes. Nevieme diskutovať. Pohoršuje nás, keď má niekto iný názor. Ako jednoducho vedia ľudia onálepkovať druhého. Často bez toho, aby vedeli, čo tá nálepka vlastne znamená. Osobné stretnutie a pokojná argumentácia absentuje. Nadávky a znevažovanie druhého sú na bežnom poriadku. Takéto pracovné postupy používali komunisti, aby sa dostali k moci a aby sa pri moci aj udržali. Ako národu nám to opäť hrozí. Pretože ten, kto nepozná svoju históriu, respektíve sa z nej nepoučí, si ju bude musieť prežiť ešte raz," dodáva Vetrík.

(ts)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie