Páčia sa vám šperky s jantárom? V Bratislave ich budú vystavovať zlatnícki majstri z Poľska

16.2.2019

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Poľský inštitút v Bratislave otvorí v stredu 20. februára 2019 o 17:00 hod. v priestoroch svojej galérie výstavu venovanú poľským súčasným šperkom s jantárom.

Jantár je jedným z najznámejších surovín, ktorú si verejnosť spája s Poľskom. V posledných rokoch sa teší čoraz väčšej popularite – ako medzi odberateľmi umeleckej bižutérie a zlatníckeho umenia z celej Európy, tak aj medzi zahraničnými umelcami, ktorí čoraz častejšie využívajú poľský jantár vo svojich dielach.

Výstava prináša všetky aktuálne trendy a prúdy – od klasických geometrických foriem, cez zlatnícku abstrakciu, až po práce konceptuálneho, etnického, naturalistického, popartového umenia, a dokonca aj tie, ktoré využívajú šperk ako nástroj komunikácie v kritickej diskusii. Celé toto spektrum pohľadov na poľské zlatnícke umenie dokazuje zahraničnej verejnosti, že jantár nielen dokonale dopĺňa tradičné zlaté a strieborné šperky, ale že ho tiež úspešne využívajú poľskí tvorcovia ako materiál aktuálneho a moderného, sviežeho a inšpiratívneho, ba dokonca aj provokatívneho umeleckého prejavu.

Pozvanie zúčastniť sa na výstave prijalo viac ako 40 popredných poľských umeleckých zlatníkov a dizajnérov: Andrzej Bielak, Marcin Bogusław, Jacek Byczewski, Bartosz Maria Chmielewski, Danuta Czapnik, Zofia a Witold Kozubskí, Jolanta a Andrzej Kupniewskí, Michalina Owczarek, Andrzej Pacak, Wojciech Rygało, Marcin Tymiński, Alicja a Jakub Wyganowskí, Jakub Żeligowski a ďalší.

Doplnením výstavy budú workshopy, ktoré budú viesť Marcin Tymiński a Andrzej Kupniewski, známi poľskí dizajnéri šperkov, ktorí pracujú s touto výnimočnou surovinou. Účastníci workshopov budú môcť využívať profesionálne nástroje na spracovanie jantáru, pričom pod dozorom špecialistov si budú môcť vyrobiť vlastné náušnice a náhrdelníky z poľského jantáru, a takto sa tiež oboznámiť s výbavou zlatníckeho stola a charakterom práce zlatníka.

(ts)

Páčil sa vám článok?