Ďalšia príhoda "slávneho" taxikára Aladára. Podelila sa o ňu poslankyňa parlamentu

8.1.2019
0

Zdroj: FB Doprava v Bratislave

Páčil sa vám článok?

Na azda najznámejšieho taxikára v Bratislave Aladára Čóku, ktorý sa preslávil odvozom dôchodcu po operácii za 95 eur, sa to valí. Najnovšie svoju vedomosť o jeho praktikách zverejnila aj poslankyňa parlamentu Janka Cigániková. Tá si aj položila otázku, prečo mu nezobrali koncesiu. A dôvodom nie sú vysoké ceny.

"Minulý rok tento ,,človek” viezol v zlom počasí aj moju sestru Mišku s partnerom Marekom, s ich dvoma malými deťmi (tri roky, dva mesiace). Za 6,7 km si vypýtal od mladej rodiny necelých 33 EUR. Keď si asi po piatich kilometroch sestra uvedomila, že to, na čo sa pozerá, nie sú sekundy (to si myslela, lebo tak rýchlo naskakovali čísla), taxikár jej s kľudom oznámil, že keď sa im nepáči, môžu si vystúpiť. Aj s tým dvojmesačným deckom v tom počasí. Miške tie peniaze nestáli za nespokojnosť a prípadné ochorenie detí, tak so zaťatými zubami a hlasným protestom jazdu dokončili. Hneď mi volala a to bola moja prvá skúsenosť s týmto expertom," popísala šokujúcu skúsenosť na Facebooku poslankyňa parlamentu za SaS Janka Cigániková.

Účet mladej rodiny:

Zdroj: Janka C.

Ako však dnes pre bratislavskenoviny.sk poslankyňa priznala, najviac ju naštvalo, keď sa prednedávnom dozvedela o príbehu chorého deduška, tiež obeť praktík tohto taxikára. O Aladárovi si na webe vyhľadala viac informácií a položila si otázku, či mu nemali koncesiu zrušiť. Podmienkou na udelenie taxikárskej koncesie je totiž i to, že na majetok žiadateľa nesmie byť vyhlásený konkurz. Rovnako, ako uvádza paragraf 27 zákona o cestnej doprave, pri nesplnení podmienok vám majú koncesiu odňať. "Na majetok Aladára Čóku bol vyhlásený konkurz 10.septembra 2018," informovala o rozhodnutí Okresného súdu Bratislava I Cigániková. Jej sestru pritom taxikár viezol 29.9. No koncesiu mu zrejme okresný úrad nezobral, a tak podnikal naďalej legálne. A otázne je, či mu koncesiu vôbec niekedy môžu odobrať, keďže nám sa podarilo zistiť, že konkurz už bol v decembri zrušený, pretože nebol zistený nijaký majetok podliehajúci konkurzu. 

Aktuálne je spomínaný taxikár, ktorý si účtuje naozaj vysoké ceny, vedený aj ako dlžník Sociálnej poisťovne so sumou 1785 eur.

Oznam o zrušení konkurzu na majetok Aladára Čóku:

Zdroj: ru.justice.sk

​​Útechou pre zákazníkov môže byť, že od apríla 2019 začína platiť novela zákona o cestnej doprave, ktorá už upravuje v taxi biznise aj podmienky používania mobilných aplikácií a podobne, a teda pravdepodobne príde k dramatickému nárastu konkurencie v tejto oblasti. "Ľudia si budú môcť vyhľadať aj hodnotenia taxikárov, dopredu si zistiť, kto ich vezie, čo je určite krok vpred," povedal nám odborník na dopravu a poslanec Miroslav Ivan.

Bohužiaľ, pre zákazníkov stále platí, že si majú od taxikára vopred zistiť cenu, prípadne si ju prečítať na dverách. Nech je totiž akokoľvek vysoká, podľa súčasnej legislatívy je taxikár v práve. "Ak mal na aute zverejnený cenník a išiel v súlade s ním, tak sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania. O tom, že takéto počínanie nie je morálne a nerobí to poctivým bratislavským taxikárom dobré meno, ani nemusíme diskutovať," uviedol pre Bratislavské noviny pri medializácii prípadu Ondrej Halás z Občianskeho združenia koncesovaných taxikárov.

Bratislavské noviny oslovili aj Aladára Čóku, no zatiaľ nám neodpisal. Volali sme aj na mobil  ktorý si uvádza ako kontaktný, no muž na druhom konci linky nám povedal, že nie je Aladár Čóka. 

(ms)

Páčil sa vám článok?