VIDEO a FOTO: Z Bratislavy do Budapešti: Porovnali sme naše vianočné trhy so susedmi

24.12.2018
0

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

Tak ako sme už viackrát tento rok priniesli články o tom, ako mnoho turistov navštevuje vianočné trhy Bratislavy, rovnako sa na to môžeme pozrieť aj z druhej strany. Veľa Bratislavčanov sa práve v zimnom období vybralo vychutnať si atmosféru Vianoc do iných krajín, a to hlavne k našim susedom. Azda najvyhľadávanejšími sú trhy vo Viedni, avšak nezaostávajú ani tie v Budapešti.

S kamerou sme sa vybrali k našim maďarským susedom do Budapešti. I keď nás nedelí až tak veľa kilometrov, každá krajina má svoje vlastné vianočné zvyky, tradície a jedlo. Vianočné trhy neboli výnimkou, líšili sa mnohých veciach.

Prvým rozdielom, ktorý sme pocítili, bolo asi to, že trhy v Budapešti sú omnoho väčšie a rozsiahlejšie ako tie naše. Konajú sa na viacerých miestach v centre mesta, kým v Bratislave v centre sú to hlavne iba dve hlavné námestia - Hlavné a Hviezdoslavovo - takže všetko je pokope.

Ďalšiou odlišnosťou je, že v Budapešti si môžete s jedlom a pitím sadnúť, kým u nás sme mali iba miesta na státie. Budapešť má zriadené vonkajšie miesta na sedenie pri stoloch, štýlovo veľmi podobné ako môžeme vidieť napríklad na svahoch. Sedenie sme pri jedení naozaj ocenili, bolo to veľmi praktické. Samozrejme, závisí aj od počasia, či je sedenie použiteľné, či stoličky nie sú príliš mokré a zasnežené.

Zdroj: Bal

​Taktiež sme tu objavili vnútorný stan, kde sa dalo v teple posedieť a zohriať, avšak podmienkou bola samozrejme konzumácia ich produktov.

Čo sa týka cien, peňaženka Slováka sa už asi poteší menej. V priemere sme za jedlo zaplatili od 8 do 12 eur, čo je teda v porovnaní s našimi cenami dva až trikrát viac. Porcie sú však o niečo väčšie.

Zdroj: bal

​Punč stál väčšinou od 3 do 5 eur. Platilo sa samozrejme forintami. Na Slovensku sme však našli väčší výber, čo sa týka ponuky punčov. Máme rôzne variácie, ktoré sme u susedov na trhoch nenašli.

Zdroj: bal

V Budapešti sme stretli aj dve sestry z Bratislavy Alexandru(20) a Sofiu (19). Opýtali sme sa ich teda, ako vnímajú tunajšie vianočné trhy: „Vianočné trhy v Budapešti si užívame už druhý deň, je tu naozaj krásne. Vianoce sa však určite chystáme tráviť doma s rodinou v Bratislave. Keď máme porovnať trhy, tak určite nedáme dopustiť na tie naše. I keď sú menšie, dekorácie je tiež menej ako tu, ale sú naše! Teší nás však, že sme mohli zažiť vianočnú atmosféru aj inej krajiny,“ vyjadrila sa pre banoviny.sk Alexandra(20).

Zdroj: bal

​Na záver by sme to zhrnuli asi takto: Slovenské vianočné trhy sú lacnejšie, v Maďarsku je výber jedla a pitia na trhoch síce väčší, avšak my by sme aj tak na tie naše klasicky tradičné domáce dobroty dopustiť naozaj určite nedali. Vianočnú atmosféru je však cítiť v oboch mestách, ale pre nás má jedinečnú chuť a čaro vždy naša Bratislava.

(bal)

Páčil sa vám článok?