VIDEO a FOTO: Vianočné stromčeky: Kde sa oplatia najviac?

20.12.2018
0

Zdroj: Bal

Páčil sa vám článok?

Boli sme zmapovať štyri predajné stanovištia vianočných stromčekov. Kde sú najlepšie ceny či kvalita? Posúďte sami.

Na Kamennom námestí 

zľavy 20 až 40 percent
Borovica čierna - od 19 eur
Jedľa normándska- od 20 eur
České stojany- za 20 eur
Stromčeky sú z Maďarska
Balenie, frézovanie - v cene

Najprv sme sa vybrali pred obchodný dom na Kamennom námestí. Predajné miesto vianočných stromčekov sme našli medzi dvomi hlavným budovami. Keďže Vianoce sú už za dverami, ponúkaný tovar bol zľavnený. Zľavy sa pohybovali od 20 až do 40 percent. Predavač Ján, ktorý sa tomuto biznisu venuje už 27 rokov, ochotne všetko pre banoviny.sk ukázal a vysvetlil: ,,Ponúkame Čierne borovice  a Normándske jedle. Cena sa neodvíja od metráže  ale každý stromček je už vopred nacenený. Predávať budeme do 23. decembra alebo do vypredania zásob."

Zdroj: Bal

Ján ​nám nezabudol aj dobre poradiť, aby nám stromček dlho vydržal: ,,Stromček treba dať do stojana s vodou, to ho akoby oživí, rozvonia, veď sami uvidíte! Na túto dobrú radu netreba zabúdať. Potom nám stromček vydrží veľmi dlho." 

Zdroj: Bal

Zdroj: Bal

​,,Chcel by som podotknúť, že naše stromčeky sú z Maďarska. Väčšina sietí predáva stromčeky z Dánska. Viem to, lebo som v minulosti tiež pracoval s takými stromami, ale nebol som spokojný s ich kvalitou."  Poprosili sme teda pána Jána, aby nám ozrejmil rozdiel:" "Hlavný rozdiel je v tom, že výrub našich stromčekov z Maďarska sa koná niekedy koncom novembra, kým tie dovážané z Dánska sú vyrúbané aj 2 mesiace pred Vianocami, aby sa sem stihli dostať. Potom sú dlho stlačené a prevážané, a preto rýchlo opadajú. Niektoré nevydržia ani do Vianoc. Ako hovorím, v Dánsku sú ťažké podmienky ťažby a prevozu.  Naše stromčeky mám dobre otestované. Sám jeden mám doma, a veľmi dobre znáša aj podlahové kúrenie. Ďalší sme dali do reštaurácie, kde je denne veľké teplo a výpary z jedál a stále sa mu dobre vodí," dodal pán Ján.

Pri Miletičke

Dánska jedľa- modrá stuha-45 eur /ks
Dánska jedľa- žltá stuha- 30eur /ks
Stojany - 25 eur
Frézovanie, balenie- v cene
Stromčeky sú z Dánska

Zdroj: bal

Zdroj: bal

​Na parkovisku pri Miletičke sme navštívili ďalšie predajné stanovisko. Miestny predavač nám poskytol bližšie informácie:,, Zľavy zatiaľ nemáme. Budeme predávať až do 24.decembra. Frézovanie, balenie  a osekávanie je už v cene. Ponúkame stromčeky z Dánska. Rozdiel je v akosti. Tie s modrou stuhou sú drahšie, žlté lacnejšie, " dodal.

Zdroj: bal

Martinský cintorín

Pri Martinskom cintoríne v Ružinove sme objavili hneď až dve predajné miesta pár metrov od seba.

Za Martinským cintorínom

Dánska jedľa- fialová stuha- 39/ks
Dánska jedľa- bordová stuha-49/ks
Dánska jedľa- modrá, žltá, zelená- 30eur za meter
Dánska jedľa- ružová, červená stuha - 40eur/ za meter
Stromčeky sú z Dánska
Frézovanie, balenie- v cene

Zdroj: bal

Zdroj: bal

Zdroj: bal

Atmosféru predajného miesta dotvára príjemná vianočná hudba v pozadí. Systém cien bol dosť komplikovaný. Stromčeky tu odlišujú až siedmimi farbami podľa akosti, tried i metráže. Od týchto parametrov sa potom odvíja aj cena. ,,Najlacnejší stromček, čo máme, je s fialovou stuhou za 39 eur za kus. Ten s bordovou páskou stojí 49 za kus. Stromčeky frézujeme hneď na začiatku. Stromčeky pochádzajú z Dánska," vysvetlil nám predavač.

Pred Martinským cintorínom

Normándska jedľa- hnedá stuha- 24,90 eur /ks
Normándska jedľa- modrá stuha-49,90 eur /ks
Normándska jedľa- červená-35,90 eur /ks
Malý stojan- 39,90 eur
Veľký stojan- 49,90 eur

Stromčeky sú z Dánska

Zdroj: bal

Zdroj: bal

​Stromčeky pred Martinským cintorínom boli rozdelené do troch skupín podľa farby. Predajná cena bola za kus. Kupujúci si môžu vybrať medzi stromčekmi hnedej, modrej a červenej farby, pričom hnedá je najlacnejšia a modrá najdrahšia. Nás zaujal aj nápaditý stromček pre svokru aj s metlou. 

Zdroj: Bal

(bal)

Páčil sa vám článok?