Pápež František dostal vianočnú guľu aj od bratislavských bezdomovcov a poslal po Kiskovi tajomný darček pre Róberta Bezáka

16.12.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Rodina, pokora a odpúšťanie boli témami piatkového rozhovoru prezidenta SR Andreja Kisku s pápežom Františkom vo Vatikáne. Slovenský prezident ho nazval "najvzácnejším človekom na svete", akého mohol stretnúť. Piatková audiencia bola Kiskovou druhou návštevou u súčasného pápeža. Predtým sa stretli vo Vatikáne v roku 2015.

"Svätý Otec je stelesnením dobra. Pozdravil som ho od všetkých občanov Slovenska, špeciálne od veriacich, ktorí sa zaňho dennodenne modlia," uviedol neskôr Kiska na tlačovom brífingu na Námestí svätého Petra. Pápeža podľa neho potešili dary, ktoré mu zo Slovenska priniesol. "Keď som mu rozprával príbehy o týchto darčekoch, videl som, že mal v očiach slzy dojatia," povedal Kiska. Štyri vianočné gule, ktoré pápež od slovenskej hlavy štátu prevzal, vyrobili deti v Detskom domove sv. Jozefa v Turzovke, mentálne postihnuté deti v Košiciach, deti z rómskej komunity v Spišskom Hrhove a bezdomovci z centra Resoty v Bratislave, ktoré založil kňaz Anton Srholec. Ako ukázal Kiska pápežovi, bezdomovci na svoju vianočnú guľu napísali svoje modlitby zaňho.

Vianočné gule budú zavesené na stromčeku v Dome svätej Marty, kde bude pápež až do Vianoc denne slúžiť omšu. "Budú blízko pri ňom a vždy bude mať Slovensko blízko pri srdci," povedal Kiska. Veľkú časť rozhovoru venovali podľa Kisku rodine. Slovenský prezident pripomenul, ako pápež nalieha na rodičov, aby si nachádzali čas na svoje deti. Nemajú však spoločné chvíle tráviť iba s technológiami, ale chce, "aby sa spolu hrali". Ďalšou témou bolo podľa Kisku odpúšťanie a potreba pokory u ľudí, ktorí majú v rukách moc. "Svätý Otec stále hovorí, že spravodlivosť musí byť spojená aj s odpúšťaním," povedal prezident.
"Diskutovali sme aj o tom, ako nedovoliť, aby v krajinách narastala nenávisť," pokračoval Kiska.

"U nás na Slovensku vyžadujme spravodlivosť, ale odpúšťajme. Nedopusťme, aby sa naša krajina pre nenávisť začala deliť na nejaké tábory," zdôraznil. Štátneho sekretára Vatikánu, kardinála Pietra Parolina, pri osobitnom stretnutí Kiska informoval o ekonomickej situácii na Slovensku, pričom vyzdvihol hospodársky rast a klesajúcu nezamestnanosť.

Kiska sa v Ríme stretol aj s bývalým prefektom Kongregácie pre evanjelizáciou národov, 94-ročným kardinálom Jozefom Tomkom, ktorý pôsobí vo Vatikáne od roku 1945. Kardinál podľa Kisku ocenil zdravé sebavedomie mladej generácie na Slovensku, ktoré nazval "úžasnou krajinou". Pápež František mal pre nášho prezidenta tiež jedno prekvapenie. Nechal pozdraviť emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka a dokonca mu poslal po Andrejovi Kiskovi na Slovensko malý darček. "Aj keď samozrejme neviem, čo obsahuje darček, ktorý celkom prekvapivo rímsky biskup pre nášho emeritného arcibiskupa odovzdal našej hlave štátu na záver jeho návštevy, nepochybne to urobil tak, aby to bolo vidno. A aby to bolo počuť. Ja v tom vnímam výzvu k veľkodušnosti. Často si medzi sebou spôsobujeme zranenia, ktoré majú tendenciu prerastať do konfliktov, niekedy otvorených, inokedy ukrytých, zamrznutých, až nám voči sebe vzájomne skamenejú srdcia. Taký stav sa potom obvykle už nedá prekonať iba volaním po spravodlivosti. V geste Svätého otca cítim jeho túžbu po tom, aby sme sa naučili mať široké srdce. Je to odkaz všetkým účastníkom kauzy Róberta Bezáka, ale azda nielen im. Myslím si, že veľkorysosť nám v našej spoločnosti chýba aj v iných kruhoch. Vlastne ju potrebujeme všade," napísal na sociálnej sieti bývalý minister a politik z KDH Ivan Šimko.

(TASR, ars, foto: TASR)

Páčil sa vám článok?