Nesrovnal: Bratislava mi je srdcu blízka a vždy sa budem o ňu zaujímať.

8.12.2018
0
Ivo Nesrovnal

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Odchádzajúci primátor Ivo Nesrovnal o tom, čo sa mu podarilo a s čím sa potýkal za štyri roky vo funkcii.

Boli ste sklamaný, že ste neobhájili pozíciu primátora?

Áno. Nepoznám človeka, ktorý by v takejto situácii sklamaný nebol. Voľby sú však za nami. Podstatné je, čo sa bude s mestom diať ďalej. Je dôležité, aby sa okamžite pokračovalo v práci. Aby veci nezastali, lebo všetky sú dobre rozbehnuté a musia pokračovať. Keď som sledoval predvolebnú diskusiu, nikto nespochybnil to, čo mesto robí. Nikto neponúkol žiadnu inú víziu. Takže treba veci dokončiť a dať Bratislavčanom výsledky. Politika má generovať výsledky.

Čo si myslíte, prečo sa voliči tak rozhodli a vy ste neobhájili pozíciu?

Nechám to na analytikov. Boli v tom určite aj očakávania spoločnosti, ktorá volala po zmene. Pre mňa je dôležité, že sme robili všetko, čo som sľúbil. Nemám problém pozrieť sa na seba do zrkadla. Naopak, som pyšný, čo sa nám podarilo dokázať za štyri roky v situácii, do ktorej sme nastupovali. Na ulici ma ľudia zastavujú a úprimne sa tešia z dosiahnutých zmien. Skutočne sa veci pohli. Som hrdý a vďačný, že som mohol byť primátorom hlavného mesta.

Matúš Vallo povedal, že ste mu gratulovali a ponúkli mu pomoc. Už ste sa stretli po voľbách?

Áno. Už sme sa stretli. Bolo to priateľské stretnutie. No povedzme si pravdu, teraz už nestačí marketing, ale výsledky. Teraz treba team a plán zrealizovať. A to veľmi rýchlo. Veci sú rozbehnuté. Je čas na plán A. Veci má všetky prestreté na tanieri, treba len rýchlo pokračovať a nepokaziť to. Pripravujeme odovzdanie mesta. Aby všetko prebehlo čo najhladšie.

Ako vyzerá odovzdanie mesta? Podáte si ruky, dáte kľúč od kancelárie, či ako?

Mesto je obrovský mechanizmus s množstvom procesov, ktoré sú viac alebo menej kľúčové. Všetko musí pokračovať. Či je to oprava Dúbravsko –
karloveskej radiály, ktorá je už pred realizáciou. Alebo dotiahnuť električku na koniec Petržalky, alebo sú to iné rôzne procesy, obstarávania. A o tom bude správa, ktorú mu odovzdám.

Máte už predstavu, čo by ste chceli ďalej robiť?

V tomto prípade som ja ten plán B nemal. Veľmi sa teším na rodinu a na čas strávený s nimi. Aj na priateľov, ktorých som štyri roky zanedbával.

Chcete aj v budúcnosti zostať v komunálnej politike? Alebo vás láka vysoká politika?

Bol som advokátom. Keď som sa vrátil do Bratislavy, pustil som sa do toho naplno, lebo som chcel byť užitočný. A podarilo sa to. Z poslanca mesta som sa stal primátor. Bratislava mi je srdcu blízka a vždy sa budem o ňu zaujímať. A to buď ako občan, alebo ako politik. V tejto chvíli presne neviem, čo budem ďalej robiť. Ale treba byť užitočný.

V akom stave ste nechali mesto novému primátorovi?

Nechávame mu prestretý stôl. Prestretý stôl s množstvom chodov. Keď som nastupoval, mesto malo manko 22 miliónov, hrozila mu kvôli Starému mostu nútená správa. Mesto malo nezaplatené faktúry, v Dopravnom podniku sa išlo štrajkovať. Toto je všetko za nami a novému primátorovi odovzdávam
mesto s očakávaným prebytkom minimálne 10 miliónov eur. Nový primátor so svojimi ľuďmi sa môže rozhodnúť, čo bude robiť. Len treba pokračovať v rozbehnutých procesoch. Dotiahnuť električku do Petržalky, kde už je vydané územné rozhodnutie. Oprava električkovej trate do Karlovej Vsi je pred podpisom zmluvy. Stačí veci len nepokaziť.

Na čo ste najviac hrdý, čo sa vám podarilo?

Keď som preberal mesto od predchodcu, bolo na kolenách. Pozrite sa, o čom je teraz diskusia, či budeme investovať tam či onam. Či viac tam, alebo inde. To je pokrok. Spravili sme 250 kilometrov ciest. Bratislavský tankodrom je už minulosťou. Už si na nové cesty ľudia zvykli a zabudli, v akom stave boli. Ale to je prirodzené. Opravili sme všetky bratislavské podchody, Trnavské mýto, Klariskú, Patrónku. V meste sú nové parky, nakúpili sme nové autobusy a električky. Spustili sme bikesharing. A to všetko sme spravili za štyri roky. To je taký môj pocit zadosťučinenia, čo sa nám podarilo urobiť. Mesto sme nasmerovali
správnym smerom a je na novom vedení mesta, aby pokračovali a dokončili veci.

Spomeniete si, čo vám najviac robilo starosti, báli ste sa výsledku a nakoniec to v rámci Bratislavy dobre dopadlo?

Starý most bol naozaj problém. Štúrova ulica bola rozkopaná a most nikde. V januári 2015 som prišiel na prvýriadiaci výbor a opýtal sa, kedy to bude hotové, lebo mal som informácie , že by most mal byť ukončený do 15. decembra 2015. Oni mi povedali, že most má 460 metrov a že každý mesiac vysúvajú 30 metrov. Hovorím im: „To je výborné, ale to vysuniete do decembra len 330 metrov a kde je tých 130 metrov.“ Nastalo ticho. To bol skutočný problém. Museli sme situáciu okolo mosta ráznejšie uchopiť a zaviesť tvrdé nekompromisné opatrenia. Zaviedol som 24 hodinovú prevádzku, aby sa všetko stihlo. Nakoniec aj kolaudácia dopadla dobre. Naozaj som sa bál a bolo to stresujúce. A mnohí kuvíkali, že sa to nestihne. Doteraz mám odložené články, že Starý most sa nestihne. Stihlo sa a medzičasom sa stihol opraviť aj Most SNP. Odchádzam pokojný a spokojný s vykonanou prácou pre mesto a Bratislavčanov.

Kto vám najviac hádzal polená pod nohy. Boli to mestskí poslanci?

Takto to nevidím. Vždy som bol nastavený na výsledky. Na problémy som sa pozeral tak, že ako sa dajú vyriešiť, a nie, ako sa nedajú. Zastaviť a zdeštruovať je oveľa jednoduchšie, ako niečo vytvoriť. Čo je ale chybne nastavené, je výber politickej reprezentácie mesta. Poslanci a starostovia sú zodpovední za svoje mestské časti, kde sú volení. A tí starostovia, ktorí sú zároveň aj mestskými poslancami, sú často v konflikte záujmov. Skladajú sľub mestskej časti a aj mestu, hoci ich záujmy sú často rozdielne. No je iba jeden politik , ktorý je zodpovedný za mesto ako celok, a to je primátor. Keď jediný držíte zástavu mesta, musíte povedať niekedy aj nie. Záujmy mesta sú nadradené nad lokálnymi záujmami. A teda máte veľmi veľa oponentov. A tých je logicky viac ako jeden primátor. Treba to vyriešiť, pretože táto situácia produkuje konflikty. Každý, kto bude sedieť v primátorskom kresle, tento problém spozná. Treba to riešiť. V Prahe už o tom rozprávajú. Prajem novému primátorovi, aby sa mu podarilo dokončiť aspoň to, čo sme my rozbehli.

(mj)
Foto: archív

Páčil sa vám článok?