Hlavné mesto spúšťa kampaň o zdravom bývaní

14.11.2018
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

V rámci pilotného projektu EU-GUGLE so zameraním na podporu udržateľnej obnovy bytových domov bola Bratislava vybraná do úzkej skupiny európskych miest, ktoré začínajú s verejnou kampaňou „Bývajme zdravo!“ Úvodná diskusia k tomuto projektu sa uskutočnila v priestoroch galérie Archa na Uršulínskej ulici v centre mesta a ďalšia z diskusií na rovnakú tému prebehne už tento štvrtok o 17:00 h na tom istom mieste.

Diskusia o obnove bytových domov v Bratislave ako súčasti osvetovej kampane „Bývajme zdravo!“ sa konala v pondelok 12.novembra. Zúčastnili sa jej štyria odborní ambasádori tohto projektu. Okrem iného sa hovorilo aj o tom, aké výzvy stoja pred mestom, čo potrebujeme urobiť pre bývanie, aby bolo naozaj zdravé. Zároveň sa diskutovalo o podmienkach rozvoja bývania v Bratislave s ohľadom na meniacu sa klímu, ktorá sa v porovnaní s globálnym priemerom na Slovensku otepľuje asi dvojnásobne rýchlejšie.

Hlavná architektka mesta Bratislava Ingrid Konrad upozorňovala predovšetkým na prepojenie budov s ich okolím. Podľa nej plochy prírodnej zelene napomáhajú optimalizácii energetického manažmentu budov. „Zadržiavanie zrážkovej vody v území zlepšuje nielen mikroklímu obytných štvrtí, ale umožňuje aj jej využívanie ako úžitkovú vodu, ktorej bude v čoraz dlhších obdobiach sucha stále menej,“ povedala Ingrid Konrad.

Predstavenie úspešne zrealizovaného projektu hĺbkovej obnovy bytového domu v Devínskej Novej Vsi na ul. P. Horova bolo tiež jedným z hlavných bodov programu diskusie. Jej výsledkom bolo zníženie spotreby energie na vykurovanie až o 75 % voči pôvodnému stavu. Bytový dom sa stal prvým obnoveným bytovým domom na Slovensku, ktorý sa podľa globálneho ukazovateľa primárnej energie zaradil do triedy energetickej hospodárnosti budov A1.

V Galérii Archa sú už vystavené informácie o pilotnom projekte  a v diskusii sa bude pokračovať vo štvrtok 15.11. o 17:00 h.

Kampaň “Bývajme zdravo!” je súčasťou projektu Európskej únie EU GUGLE . Už predtým v roku 2013 sa Bratislava zapojila do projektu s názvom „Európske mestá, slúžiace ako lídri v oblasti trvalo udržateľnej energie“ (EU-GUGLE). Zaradila sa tak medzi mestá ako Viedeň, Aachen, Miláno, Sestao, Tampere, ktoré sa spolu s Bratislavou týmto zaviazali obnoviť spolu 226 000 m2 obytnej plochy počas 5 rokov trvania projektu.

Aktuálna kampaň o zdravom bývaní chce osloviť nielen odbornú ale aj laickú verejnosť. Aktivity zahŕňajú výstavy v priestore ARCHA, ktorých súčasťou budú aj diskusie s odborníkmi z oblasti klímy, urbanizmu, architektúry a stavebného inžinierstva. Koncipovanie urbánneho priestoru vo veľkej miere ovplyvňuje energetickú náročnosť budov a nakoniec aj celého mesta.

Kampaň bude tiež pokračovať aj workshopom pre študentov Fakulty architektúry a Stavebnej fakulty STU v Bratislave. Oficiálne ju uzatvorí februárová konferencia zameraná na tému udržateľných miest a potrebnej obnovy bytového fondu Bratislavy.

(tasr ,bal

Páčil sa vám článok?