Nový primátor Matúš Vallo: Pomoc vlády nie je rekonštrukcia jednej miestnosti a chodby na Hlavnej stanici

13.11.2018
0
Matúš Vallo

Zdroj: brn

Páčil sa vám článok?

Bratislavčania rozhodli jednoznačne. Za nového primátora si zvolili mladého ambiciózneho architekta Matúša Valla. Žiadny komunálny politik a ani profesionálny manažér nedokázali tak presvedčiť obyvateľov hlavného mesta ako práve Matúš Vallo. Niektorí ho volili kvôli sympatiám, iní kvôli jeho programu, že chce konečne zmeniť naše mesto k lepšiemu. Bratislavské noviny sa zhovárali s novým primátorom Matúšom Vallom.  

Úprimne. Čakali ste, že vyhráte alebo vás to prekvapilo?

Sníval som o tom, že sa to podarí. Poviem vám pravdu, že veľmi sme sa na tom aj namakali. Všade, kde som chodil a absolvoval neskutočné množstvo stretnutí s Bratislavčanmi, som cítil, že ich záujem o náš program rastie. Rovnako som sa úprimne tešil, že rástol záujem aj o Bratislavu. Skutočne sme mali z toho dobrý pocit. V posledných dvoch prieskumoch sme boli prví. Tak sme dúfali, že všetko dobre dopadne.

Ako ste oslávili víťazstvo?

Po volebnej noci som spal dve hodiny. Už v nedeľu o ôsmej ráno som mal prvé stretnutie s naším tímom a do tretej som absolvoval rozhovory. Nakoniec som doma odpadol. Kolotoč pokračuje aj dnes (pondelok pozn.red), keď mám dohodnuté ďalšie rozhovory. Ešte som si nestihol otvoriť ani maily.

Ako reagovali vaši konkurenti? Zablahoželali vám?

Ukážkou toho, že moji protikandidáti majú štýl, je, že v noci po tretej, keď to bolo viac-menej jasné, mi všetci traja zavolali a zablahoželali k víťazstvu. Bolo to pre mňa pekné gesto, aby sme zabudli na ostré momenty v predvolebných debatách. A priznajme sa, že tých nebolo málo.

Ponúkli sa vám na spoluprácu?

Ivo Nesrovnal mi férovo povedal, že mi od začiatku pomôže s čímkoľvek, čo budem potrebovať, aby som sa vedel rozbehnúť.

Vy sám uvažujete, že využijete ich odbornosť na nejakej úrovni v meste?

Žiaľ, nikto z nich nekandidoval do mestského zastupiteľstva. A zatiaľ ani nijaké rozhovory týmto smerom neprebiehajú. Ale nevylučujem to.

Každý nový primátor chce meniť ľudí na magistráte. Plánujete aj vy robiť čistky?

Som presvedčený, že na magistráte a aj v kancelárii primátora sú kvalitní ľudia, ktorí chcú robiť v prospech dobra pre Bratislavu. Najskôr sa určite potrebujem zorientovať. Je prirodzené, že mám okolo seba svojich ľudí, s ktorými robím a chcem v tom pokračovať. Je úplne logické, že do úradu prídu aj noví ľudia. Nemienim však robiť veľké čistky a hlavne nechcem teraz robiť rýchle vyhlásenia. Na začiatku plánujem urobiť personálny audit.

Do úradu idete zo súkromnej sféry. Ste pripravený na úradnícku byrokraciu?

V tíme máme ľudí, ktorí boli na vysokých pozíciách magistrátu alebo v komunálnej politike. Je jasné, že sféra samosprávy je iná. Sme na to pripravení.

Uvedomujete si, aký záväzok ste na seba zobrali, že Bratislavčania vsadili nie na profesionálneho politika, ale aktivistu? Dôverujú vám a keď ich sklamete, potom je možnosť, že už budú voliť extrémistov...

A teraz mám ešte väčší stres, ako som mal predtým. Vaša analýza ahodnotenie je určite sčasti pravdivé. Uvedomujeme si, akú máme zodpovednosť. A to nielen ja, ale aj ostatní primátori a starostovia z iných miest. Bavil som sa s nimi o tom. Uvedomujeme si to a urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme nesklamali.

Zdroj: brn

​​Výrazne sa obmenilo aj mestské zastupiteľstvo. Ste spokojný?

Som veľmi spokojný.

A čo sa týka starostov v mestských častiach. Viete si s každým predstaviť spoluprácu? Či bol zvolený niekto, o kom viete, že spolupráca bude ťažšia?

Pre nás všetkých existuje jedno obrovské lákadlo. A tým je lepšia Bratislava - naše mesto. Keď sa budeme vedieť dohodnúť na hodnotách a nájdeme prienik bodov programov, ktoré sú pre Bratislavu dôležité, spolupráca bude určite dobrá. Urobím naozaj všetko pre to. Som presvedčený, že spolupráca primátora a poslancov a tiež mesta a mestských častí je dôležitá.

Dôležitá je nielen spolupráca, ale aj peniaze. Sám ste v kampani niekoľko raz povedali, že Bratislava ako hlavné mesto má malý rozpočet, že Brno má o 150 miliónov viac. Vláda je inak politicky zafarbená. A určite nie je nadšená vaším zvolením. Budete klopať na dvere vláde, aby vyčlenila viac peňazí na hlavné mesto?

Klopať na dvere vláde musí každý, kto vedie hlavné mesto. To je dokonca jeho povinnosťou. Určite sa budem usilovať komunikovať s vládou. So súčasným premiérom máme minimálne jeden prienik. Je to človek, ktorého zaujímajú inovácie. Tie mal predsa v minulosti vo vláde na starosti. Inovácie sú aj pre nás dôležité. Možno to bude prvý krok, kde sa vláda a hlavné mesto zhodnú. Budem sa usilovať, aby nasledovali aj ďalšie kroky. Vláda naozaj musí pochopiť, že Bratislava je hlavným mestom, ktoré má málo peňazí. Urobím všetko pre to, aby sme s vládou čo najviac komunikovali. Pravdepodobne sa nezhodneme v tom, že ich podaná ruka Bratislave je jedna zrekonštruovaná miestnosť a jedna chodba na katastrofálnej hlavnej železničnej stanici za milión eur. To nie je spôsob, ako si predstavujem, že si vláda všimla Bratislavu. Chcem, aby si naše hlavné mesto všimla nie kvôli ľuďom, ktorí prídu na majstrovstvá sveta v hokeji, ale kvôli Bratislavčanom. To je pre mňa veľmi dôležité.

Čo urobíte ako prvé, keď si sadnete na magistrát? Začnete budovať električkové trate, alebo zmeníte tvár hlavnej stanice?

Poďme viac nohami na zem. Prvá vec bude, že Bratislava získa pozíciu hlavného dopravného inžiniera. Hlavné mesto potrebuje osobu s autoritou pre riešenie dopravy, ktorá bude hlavnou témou dňa. To je nesmierne dôležité. Potom treba dať pravidlá a stabilizovať spoluprácu s mestskými časťami. Jednoducho, prioritou budú naše štyri hlavné témy a to je doprava, životné prostredie, rozvoj mesta a transparentnosť.

Možno trošku odľahčená otázka na záver. Ste basgitaristom skupiny Para. Spevák Lasky už dal na sociálnu sieť „inzerát“, že sa hľadá nový basgitarista. Bude nový primátor ďalej hrať v skupine Para?

Skupina je skvelé hobby presne na to, aby si človek oddýchol. Všetci po robote majú nejaké hobby, kde si oddýchnu. Niekto ide na dve hodiny chytať ryby a iný zase vyšívať... Ja od strednej školy hrám so svojimi kamarátmi z detstva v kapele.

Takže sa môžeme tešiť, že primátor hlavného mesta bude naďalej hrávať na koncertoch?

Určite. Nechcem sa vzdať tohto hobby. Bolo by to kruté. Lasky bol pri mne, keď dával inzerát na basgitaristu a veľmi dobre sa bavil.

(lb)

Páčil sa vám článok?