Už sú známe detaily o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ako aj dôkazy proti obvineným!

9.10.2018
Ján Kuciak a Martina Kušnírová
Páčil sa vám článok?

Senát Najvyššieho súdu zamietol sťažnosť voči väzbe od štyroch osôb obvinených z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, ku ktorej došlo 21. februára 2018 v obci Veľká Mača. V uznesení Špecializovaného trestného súdu, ktorý sudcovia NS dnes v Bratislave posudzovali, je veľmi presný opis udalostí vedúcich k zločinu, ktorý otriasol doslova celým Slovenskom.

Redakcia Aktuality.sk, kde zavraždený novinár pracoval, si spis vyžiadala na základe infozákona od Špecializovaného trestného súdu. Je z neho zrejmé, že úkladná vražda sa začala pripravovať na prelome rokov 2017 a 2018, keď Alena Zsuzsová z Komárna kontaktovala svojho známeho – miestneho podnikateľa Zoltána Andruskóa  a následne sa s ním stretla v  osobnom vozidle pred jej rodinným domom. Na ňom si objednala vraždu novinára Jána Kuciaka z Veľkej Mače, pričom za jej vykonanie mu sľúbila urovnanie dlhu 20 až 25-tisíc eur a finančnú odmenu 50-tisíc eur. Údaje o budúcej obeti mu odovzdala neskôr na ďalšom stretnutí a to takým spôsobom, že mu na ním prinesený mobilný telefón doposiaľ nezisteného typu odfotila osobné údaje, podobizeň Jána Kuciaka a adresu jeho pobytu vo Veľkej Mači s tým, aby zabezpečil u jeho známych vykonanie tejto vraždy.

Obvinený Andruskó oslovil s touto zákazkou obvineného Tomáša Szabóa, ktorému uviedol, že je možnosť zarobiť si 40 000,-€ za vykonanie likvidácie novinára. Ten sa vyjadril, že to vybaví a na ďalšom stretnutí, kde prišiel spolu s bratrancom Miroslavom Marčekom sa stretli s Andruskóom, ktorý im odovzdal mobil s informáciami uloženými ako fotografie v galérii. Szabó s Marčekom prišli do Veľkej Mače na obhliadku 5. februára 2018 v poobedňajších hodinách na motorovom vozidle Peugeot 206 bielej farby. V nasledujúcich dňoch boli v obci najmenej päťkrát, pričom občas prišli aj na aute Škoda Superb. Dňa 16. februára vykonali aj pešiu obhliadku okolia bydliska poškodeného. Za účelom komunikácie medzi páchateľmi si zaobstarali dva tlačidlové mobilné telefóny Alcatel a Nokia a SIM kariet O2 registrovaných na neznámu osobu. Vo Veľkej Mači boli aj 19.2.2018 vo vozidle Citroen Berlingo, na ktorom prišli Szabó a Marček do obce aj v deň vraždy... Jej vykonávateľ mal pri sebe aj krátku streľnú zbraň kalibru 9 mm Luger, ktorá bola vybavená tlmičom hluku výstrelu. Do domu vošiel bez použitia násilia cez vchodové dvere v čase medzi 18.31 a 20:21 h.

V kuchyni zastrelil poškodenú 27-ročnú Martinu Kušnírovú ranou do hlavy, pričom bezprostrednou príčinou jej smrti bolo zlyhanie riadiacej a regulačnej činnosti centrálneho nervového systému - mozgu v dôsledku devastačného poranenia mozgového kmeňa a mozočka. Dvoma výstrelmi do ľavej strany hrudníka usmrtil Tomáš Szabó aj poškodeného Jána Kuciaka, pričom došlo k priestrelu srdca a zakrvácania dutiny brušnej. Po čine odišiel z domu pešo smerom k futbalovému ihrisku, kde ho vyzdvihol Marček o 20,25 a v čase okolo 22,00 hod sa spolu presunuli do Komárna, kde sa stretli s obvineným Andruskom. Sumu 50-tisíc eur v 500-eurových bankovkách zabalených v servítke si rozdelili tak, že po 20-tisíc eur si zobrali páchatelia a sumu 10-tisíc si nechal sprostredkovateľ. Andruskó povedal o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Alene Zsuzsovej až na druhý deň, pričom atmosféra na tomto stretnutí bola búrlivá a to najmä z toho dôvodu, že vo Veľkej Mači bola zastrelená aj novinárova priateľka, s čím objednávateľka vraždy nepočítala a preto bola nahnevaná.  

Zo spisu je zrejmé aj to, že išlo o vraždu na objednávku, pričom výsledky doterajšieho vyšetrovania nenasvedčujú konštatovaniu, že by priamo obvinená Zsuzsová mala osobný dôvod na objednanie vraždy poškodeného Jána Kuciaka. Nikdy neprišli do osobného kontaktu ani o nej nepripravoval nejaký článok, ktorým by ju mohol skompromitovať. Ako dôvodný sa javí predpoklad, že aj ona bola najatá alebo splnomocnená inou osobou, ktorá jej zároveň poskytla peňažné prostriedky vyplatené vrahom ako odmena za spáchanie skutku. Totožnosť pôvodného objednávateľa doteraz nebola jednoznačne zistená a potvrdená. Hrozí teda reálne nebezpečenstvo, že v prípade ponechania obvinenej na slobode ju bude kontaktovať objednávateľ prípadne jeho spoločníci a bude podrobená tlaku aby nevypovedala. Aj preto bola obvinená Alena, vykonávatelia vraždy ako aj jej sprostredkovateľ rozhodnutím senátu Najvyššieho súdu ponechaní vo väzbe.

(ars, foto: abn)

Páčil sa vám článok?