Bratislavská väznica: Čo o nej viete? Koľko žije za jej múrmi ľudí?

25.2.2018
0
Väznica

Zdroj: zvjs.sk

Páčil sa vám článok?

Budovu bratislavskej väznice, ktorá sa nachádza priamo za budovou Justičného paláca, pozná napohľad každý. No poznáte jej históriu i to, čo sa skrýva za jej múrmi?

Formálne sa budova za Justičákom volá Ústav na výkon väzby a Ústav na výkon trestu odňatia slobody. V praxi to znamená, že za jej múrmi sa nachádzajú najmä ľudia, ktorí ešte len čakajú na verdikt súdu (väzba), aby ich potom buď odviezli do niektorého z ďalších zariadení v rámci Slovenska, prípadne prepustili na slobodu. Je to i praktické, budova je prepojená s Okresným súdom Bratislava I a bratislavským krajským súdom, ktoré sídlia v Justičnom paláci. Obžalovaných preto netreba na pojednávania voziť, sú takpovediac poruke.

Menšinu osadenstva tvoria už odsúdení väzni, ktorí môžu vykonávať práce v kuchyni a podobne.

Celková kapacita budovy je 227 miest pre výkon väzby a 148 miest pre výkon trestu. Aktuálne je tu vo väzbe 195 obvinených a trest si tu odpykáva 163 odsúdených. Kapacita otvoreného oddelenia je 122 miest s naplnenosťou 112 odsúdených.

„Predchodcom ústavu bola stará sedriálna väznica z roku 1884, ktorá už nevyhovovala potrebám väzenstva. Bola nevhodne postavená (na dnešnom Župnom námestí), postupne sa rozpadala a bola sústavne preplňovaná. Preto bolo v 20. rokoch minulého storočia rozhodnuté postaviť v Bratislave popri novej budove pre súdy (Justičný palác) aj novú väznicu,“ objasnil riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Postavili ju v 30-tych rokoch 20. storočia, má tvar kríža

Budovu väznice postavili v rokoch 1934-1936 na účely vyšetrovacej väzby v zadnom trakte Justičného paláca podľa pensylvánsko-panoptického vzoru v tvare kríža. Z kruhovej centrály budovy vychádzajú schodištia na tri poschodia, odkiaľ vedú chodby k jednotlivým celám.

„V dobe jej odovzdania do užívania (15. januára 1937) mala kapacitu 300 osôb. V priebehu rokov boli priestory väznice postupne rekonštruované, modernizované a novou výstavbou aj rozširované. Najväčšie zmeny sa uskutočnili v 70.-80. rokoch 20. storočia. Z priestorov väznice sa presťahovala do novej administratívno-správnej budovy správa väznice. Doplnkovou výstavbou s prístavbami sa celý areál uzatvoril. Postavili sa nové priestory pre generálne riaditeľstvo zboru, vyriešili sa sociálne potreby príslušníkov ústavu,“ povedal Baláž.

Svoj trest si tu odpykávali i mladiství

„V rokoch 1963-1969 ústav slúžil aj ako nápravnovýchovný ústav pre mladistvých mužov. Krátky čas tu pôsobilo i oddelenie súdno-psychiatrickej expertízy a vykonávali sa aj krátkodobé tresty odňatia slobody. Od roku 1979 do 30. apríla 1996 ústav spravoval otvorené oddelenie Žabí majer s kapacitou 160 osôb najskôr na výkon trestu odňatia slobody za nedbalostné trestné činy, postupne aj na výkon trestov odňatia slobody za trestné činy menšej spoločenskej nebezpečnosti. Dňom 3. novembra 2008 bolo pri ústave zriadené otvorené oddelenie, do ktorého sa presťahovali odsúdení dovtedy umiestnení v nevyhovujúcich priestoroch na Žabom majeri. V tom istom roku ústav svojpomocne opravil objekty na Žabom majeri pre ustajnenie služobných psov,“ uviedol Baláž.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská počas prehliadky nového bloku Ústavu na výkon väzby:

Zdroj: TASR

​Z dôvodu dlhodobo veľmi nepriaznivého stavebno-technického stavu objektov a zariadení ústavu musel zbor v roku 2015 pristúpiť ku komplexnej rekonštrukcii ústavu s termínom ukončenia v tomto roku.

(ms, TASR)

Páčil sa vám článok?