Operácia sivého zákalu sa pre seniorov stáva životným zázrakom

13.6.2024

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Katarakta alebo sivý zákal patrí k častým ochoreniam, ktoré postihuje najmä ľudí nad 65 rokov. S pribúdajúcimi rokmi dochádza ku zakaleniu prirodzenej očnej šošovky. V dôsledku tohto javu mávajú pacienti zahmlené videnie. Často opisujú, že vidia, akoby sa pozerali cez záclonu.

Vďaka moderným technológiám je však v súčasnej dobe možné počas ambulantného zákroku vymeniť poškodenú šošovku za umelú. Operácia sivého zákalu patrí medzi najčastejšie sa vykonávané chirurgické zákroky u seniorov.

Sivý zákal býva zradný, keďže sa zvyčajne do života človeka zakráda. Niektorí pacienti si preto dlho nemusia uvedomovať, že ich svet postupne zosivel a začína sa rozplývať v hmlistom opare. Je to podobné ako takzvaný syndróm varenej žaby. Ten hovorí, že ak sa živá žaba hodí priamo do hrnca s vriacou vodou, ihneď vyskočí von. Ak je však vložená do hrnca so studenou vodou, ktorá sa postupne ohrieva, nebezpečenstvo si neuvedomí a nechá sa uvariť. Metaforicky povedané: Ak zmena k horšiemu prichádza postupne, človek sa na ňu adaptuje, bez toho, aby si to uvedomoval. To platí aj o katarakte. „Často sú potom ľudia po operácii prekvapení, aký je svet farebný, pretože na to za tie roky, čo žili v šedi, už úplne zabudli,“ uvádza MUDr. Verata Maková, vedúca lekárka Očnej kliniky NeoVízia Trnava.

Katarakta môže lekár odhaliť skôr, než si pacient všimne zhoršenie zraku

Je veľmi dôležité, aby seniori navštevovali očného lekára preventívne, ideálne každý rok. Práve v čase, keď ešte zhoršené videnie pacient subjektívne nepozoruje, môže lekár vyšetrením odhaliť prvé náznaky katarakty. Podobné to bolo aj u MUDr. Brigity Piovarčiovej, ktorá celý život pracovala ako očná lekárka. Dobre si preto uvedomovala, aké sú pravidelné očné vyšetrenia dôležité, a svedomito ich u svojej kolegyne podstupovala.

„Po prvýkrát som u pani doktorky diagnostikovala sivý zákal v roku 2019, mala 79 rokov. Vtedy však s okuliarmi videla stále veľmi dobre, preto nebolo potrebné hneď operovať,“ vysvetľuje MUDr. Maková, ktorá Brigitu Piovarčiovú vyšetrovala. Kataraktu nie je nutné operovať hneď, ako ju očný lekár odhalí. Na druhej strane vo chvíli, keď pacientom ochorenie začne komplikovať život, už nie je dôvod otáľať. Jednak je zbytočné trápiť sa so zhoršeným zrakom a taktiež u sivého zákalu v pokročilej fáze môže byť očná šošovka tvrdšia a jej odstránenie je pri operácii náročnejšie.

Pred zákrokom je nevyhnutné podstúpiť kompletné vyšetrenie oka

Štyri roky po stanovení diagnózy pokročil sivý zákal pani doktorky Piovarčiovej natoľko, že aj ona sama začala jednoznačne vnímať zhoršenie kvality zraku. „Strácala kvôli tomu istotu pri chôdzi, viac sa pozerala pod nohy. Vnímala zmeny kontrastu, sivasté farby. Zhoršenie stavu sa potvrdilo vyšetrením, preto sme v marci roku 2023 odporúčali operáciu,“ vysvetľuje MUDr. Maková.

Pred každým zákrokom je nevyhnutné podstúpiť kompletné vyšetrenie stavu oka, vrátane rozkvapkania. „To je veľmi dôležité z dôvodu, aby sa dal zhodnotiť stupeň zákalu a určiť, v ktorej časti sa nachádza. Niekedy môže byť v jadre šošovky, u iného pacienta je to kôra, u niekoho kombinácia. Stupeň aj charakter katarakty odhalíme vďaka kontrole očného pozadia. Po operácii sivého zákalu očakávame vynikajúce výsledky, ak je oko inak zdravé, to znamená, že nie sú znaky poškodenia sietnice, poškodenia zrakového nervu a podobne,“ opisuje oftalmologička. Neoddeliteľnou súčasťou vyšetrenia je aj zmeranie kvality slzného filmu, pretože suché oko má vplyv na dĺžku hojenia aj subjektívne pocity po operácii.

Je možné si vybrať z rôznych druhov vnútroočných šošoviek

Na základe zhodnotenia stavu celého oka a zmerania jeho parametrov sa vypočíta umelá vnútroočná šošovka, ktorá je počas operácie vložená na miesto pôvodnej zakalenej šošovky. Nová šošovka môže byť buď monofokálna, ktorá umožňuje ostré videnie na jednu vzdialenosť, s predĺženou hĺbkou ostrosti, kedy je zaručené ostré videnie na diaľku aj strednú vzdialenosť, alebo trifokálna, ktorá umožňuje vidieť bez okuliarov na všetky tri vzdialenosti, teda do blízka, na strednú vzdialenosť aj do diaľky.

„Pacient sa počas operácie skutočne môže zbaviť závislosti na okuliaroch aj vo veľmi vysokom veku. Pani doktorka Piovarčiová je však celý život krátkozraká a na okuliare bola zvyknutá už od svojich 15 rokov. Priznala teda, že si bez nich sama seba ani nevie predstaviť. Rozhodla sa preto pre monofokálnu šošovku s tým, že do diaľky bude naďalej nosiť okuliare. Aj u krátkozrakých pacientov sa však dioptrie zvyčajne pri operácii znížia, napríklad z pôvodných -5 na -2,“ opisuje očná lekárka Verata Maková. Niektorí pacienti si naopak zvolia, že budú mať s monofokálnou šošovkou radšej ostré videnie do diaľky a budú nosiť okuliare na čítanie. Jedná sa často o ľudí s presbyopiou, čo je očná vada vznikajúca okolo štyridsiateho až štyridsiateho piateho roku, keď dochádza k zhoršeniu schopnosti zaostriť do blízka.

Týždeň po operácii videla na 120 percent

V rámci predoperačného vyšetrenia je pacient vždy dôkladne oboznámený nielen s možnosťami vnútroočných šošoviek, ale aj so samotným priebehom operácie a následnej rekonvalescencie. Na operačnej sále strávi pacient asi 15 minút. Zvyčajne sa operuje najprv jedno oko a približne po týždni druhé. Rovnako tomu bolo aj u Brigity Piovarčiovej. Obe oči jej operoval jej syn, MUDr. Radovan Piovarči, ktorý je úspešným očným chirurgom a primárom Očnej kliniky NeoVízia Bratislava. „Na kontrolu už išla pani Piovarčiová opäť ku mne a bola nadšená. Jej prvé dojmy boli, že to naozaj nič nie je a nie je dôvod sa zákroku báť. Týždeň po operácii videla na 120 percent. Už sa nebála pri chôdzi a celkovo pookriala,“ komentuje výsledok operácie MUDr. Maková.

Dívať sa na televíziu, čítať alebo chodiť na prechádzky môže pacient bez obmedzenia

Pred štyridsiatimi rokmi ležali pacienti týždeň po operácii katarakty v nemocnici a mali zalepené oči. Dnes sa vďaka moderným technológiám jedná o veľmi bezpečnú ambulantnú operáciu. Možno ju vykonať aj za asistencie femtosekundového lasera LenSx, vďaka ktorému sa nemusia používať žiadne ostré nástroje. Zákrok sa vykonáva bez narkózy, iba v lokálnom znecitlivení a pacient odchádza po operácii v spoločnosti člena rodiny alebo priateľa domov. Oko zostáva prekryté iba v deň operácie, druhý deň už senior vidí. „Odporúčame sa nasledujúce dva týždne vyhýbať prašnému prostrediu alebo fyzicky namáhavej práci, aby nedošlo k úrazu. Taktiež by sa štyri týždne po operácii nemalo plávať. Ale televízia, čítanie, prechádzky, to všetko je bez obmedzenia.

Zároveň je vhodné mať po zákroku nasadené slnečné okuliare, aby boli oči chránené. Mozog si totiž privykne na sivý zákal natoľko, že po jeho odstránení môže byť prílišný jas rušivý. Je vhodné mať okuliare najmä vonku, ale niektorí pacienti si ich nechávajú aj v interiéri. Všetko sa upraví približne za dva až tri týždne,“ ubezpečuje MUDr. Maková a zdôrazňuje, že veľmi dôležitou súčasťou rekonvalescencie je pravidelné kvapkanie očných kvapiek. Najmä u pacientov so suchým okom môže dôjsť k dočasnému páleniu, či rezaniu, a práve zvlhčovanie oka pomôže tieto nepríjemné pocity zmierňovať.

Zdroj: NeoVízia

​Foto: Očná lekárka videla po operácii sivého zákalu na 120%. Okuliare si nechala kvôli svojmu imidžu.

Seniori vidia po operácii rovnako dobre ako ich deti

Zrak je najdôležitejším ľudským zmyslom, vnímame vďaka nemu až 90 % podnetov v okolí. Preto, keď sa jeho kvalita zhoršuje, môže dochádzať aj k zhoršeniu celkovej psychiky a zdravia. Navyše neliečený sivý zákal by mohol viesť až k úplnej slepote. Naopak, ak je oko inak zdravé, vracia sa zraková ostrosť až na hodnoty z mladosti. Seniori zrazu vidia rovnako dobre ako ich deti – čo je pre nich doslova malým zázrakom, ktorý im mnohokrát zmení celý ich život.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?