Turbulentné správy: Ryanair po hádke čelí poklesu zisku

5.4.2024

Zdroj: unsplash.com

Páčil sa vám článok?

Rok 2024 sa pre Ryanair nezačal príliš dobre po tom, čo táto letecká spoločnosť vyvolala nákladný spor s niekoľkými internetovými platformami. Búrlivý konflikt s internetovými cestovnými kanceláriami viedol k tomu, že Ryanair čelí zníženiu prognózy zisku, keďže spoločnosti Lastminute a Opodo okrem iného náhle odstránili lety tejto leteckej spoločnosti zo svojich stránok.

Tento krok, vyvolaný údajnými nezrovnalosťami s poplatkami zákazníkov, zaskočil Ryanair, čo viedlo k poklesu vyťaženosti a následnému zníženiu cien s cieľom zaplniť miesta. Írska letecká spoločnosť teraz upravuje svoje očakávania zisku na tento rok na 1,85 až 1,95 mld. eur. Napriek tejto prekážke Ryanair ku koncu minulého roka zaznamenal 9 % nárast počtu cestujúcich.

V tomto článku sa pozrieme na to, ako spor medzi leteckou spoločnosťou a online platformami pokračuje a čo presne sa deje v zákulisí.

 Ako fungujú online letové vyhľadávače?

Online letové vyhľadávače Lastminute a Opodo fungujú ako sprostredkovatelia medzi leteckými spoločnosťami a cestujúcimi. Jednou z ich funkcií je vyhľadávať ponuky letov na internete a umiestňovať ich na jedno miesto, aby si ich ľudia mohli prezerať, čím im ušetria čas a námahu. Pomocou podobných filtračných systémov môžete na internete vyhľadávať takmer čokoľvek, od prenájmu auta až po online kasína.

Zatiaľ čo niektoré z týchto platforiem sú prísne neutrálne, niektoré z nich majú vplyv na produkty, ktoré sú v ponuke pre ich návštevníkov. Toto bol aj prípad platforiem, ktoré odstránili z ponuky spoločnosť Ryanair.

Prečo odstránili Ryanair?

Krok vyradiť lety najväčšej európskej leteckej spoločnosti z viacerých hlavných platforiem začiatkom decembra bol pomerne nečakaný.

Ryanair viedol verejný spor s niekoľkými veľkými portálmi cestovných kancelárií vrátane Booking.com, Kiwi a Kayak kvôli pridaným poplatkom, ktoré tieto portály pridávali k cenám letov. Zástupca spoločnosti Ryanair ich dokonca označil za "pirátov", keď sa spor vystupňoval.

Zdá sa, že najnovšie opatrenie je odvetou za podobné udalosti a je považované za spôsob, akým sa tieto webové stránky snažia ukázať spoločnosti Ryanair, že ich potrebuje na udržanie vysokých ziskov. Zdá sa, že je to tak, keďže bezprostredne po vyradení z trhu sa predpovede zisku spoločnosti Ryanair znížili a dokonca aj samotná letecká spoločnosť uviedla, že to zníži krátkodobé výnosy. Letecká spoločnosť uviedla, že hoci tieto cestovné kancelárie predstavovali len "malý zlomok" rezervácií spoločnosti Ryanair, náhle vyradenie ovplyvnilo faktor vyťaženosti o 1 až 2 %.

Reakcia Ryanairu

Napriek pochmúrnej prognóze reagovala spoločnosť Ryanair na rozhodné kroky platforiem optimisticky. Hovorca uviedol, že rezervácie na stránkach vyhľadávačov tvoria len "malý zlomok" rezervácií, pričom väčšina z nich prichádza priamo cez jej webové stránky.

Spoločnosť síce uznala, že jej príjmy z predaja leteniek budú ovplyvnené, ale uviedla, že je nepravdepodobné, že by to viedlo k trvalému poklesu počtu cestujúcich alebo dlhodobým očakávaniam zisku. Dokonca zašla tak ďaleko, že uviedla, že zníži ceny za rezervácie na webovej stránke. Zdá sa však, že táto udalosť zmiernila krátkodobé prognózy zisku, keďže spoločnosť znížila svoj výhľad zisku po zdanení na 1,85 až 1,95 miliardy EUR (1,58 miliardy GBP) z predchádzajúcich 2,05 miliardy EUR. Aj to však závisí od vonkajších geopolitických udalostí, ako je ruská invázia na Ukrajinu a konflikt medzi Izraelom a Hamásom. O 35 % vzrástli aj náklady leteckej spoločnosti na palivo, čo jej veľmi nepomohlo.

Jedna z najúspešnejších leteckých spoločností na svete

Napriek krátkodobému zásahu do bankového zostatku spoločnosti Ryanair sa jej dlhodobé vyhliadky stále zdajú byť ružové. V poslednom štvrťroku 2023 vzrástol celkový počet cestujúcich o 7 %, čo znamená, že celkovo prepravila viac ako 40 miliónov cestujúcich. Stalo sa tak po období rastu, vďaka ktorému sa stala jednou z najúspešnejších leteckých spoločností na svete.

Odstránenie z hlavných rezervačných platforiem nie je pre írsku spoločnosť ideálne, ale v minulosti opakovane dokázala, že má silu odraziť sa od neúspechov. V tomto prípade to môže znamenať len to, že si nájde iné platformy, ak sa tento prípad nevyrieši, alebo bude propagovať svoje rezervácie inak, čo už začala robiť.

Tak či onak, zdá sa, že na to, aby sa tento letecký gigant dostal na dno, bude potrebné oveľa viac než len niekoľko predčasných stiahnutí z online vyhľadávačov.

​​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Platená spolupráca
Páčil sa vám článok?