Poznáte kvalitu vody vo svojej studni? Na Svetový deň vody vám ju v BVS zdarma skontrolujú

11.3.2024
0

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Akreditované laboratóriá Bratislavskej vodárenskej spoločnosti na Svetový deň vody, 22. marca 2024, zdarma otestujú prinesené vzorky vody z domácich studní na celkovú tvrdosť a obsah dusičnanov. Záujemcom zároveň ponúknu zľavu 50 percent na rozbor pitnej studničnej vody v rozsahu Minimálny rozbor alebo analýzu pitnej studničnej vody v rozsahu Minimálny rozbor + pesticídy.

„Každý, kto využíva na pitie či polievanie studničnú vodu, by mal poznať jej zloženie. O kvalitu vody je totiž potrebné sa starať a nechať si ju minimálne raz do roka skontrolovať. Kvôli vplyvom a zmenám životného prostredia sa totiž kvalita vody v studni môže meniť,“ vysvetľuje hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Matúš Stračiak.

BVS pri príležitosti Svetového dňa vody ponúka záujemcom možnosť nechať si bezplatne otestovať vodu z domácej studne na celkovú tvrdosť a prítomnosť dusičnanov. Vzorku vody je potrebné priniesť v piatok, 22. marca 2024, v čase od 8.00 do 15.00 hodiny do akreditovaného laboratória BVS na Bojnickej ulici č. 6 v Bratislave. Vzorku treba priniesť v maximálne 3 dcl plastovej fľaši, ktorá bude pred odberom poriadne prepláchnutá. Voda zo studne by sa mala nechať aspoň tri minúty odtiecť a následne naplniť až po okraj fľaše, aby tam nezostal žiaden priestor na vzduch. Každá vzorka bude označená identifikačným číslom, pod ktorým bude zverejnený výsledok analýzy na internetovej stránke www.bvsas.sk. Výsledky týchto dvoch meraní však nenahrádzajú spoplatnený rozbor vody v zmysle platnej legislatívy.

BVS pripravila ku Svetovému dňu vody pre záujemcov aj dva balíčky rozboru pitnej vody zo studne so zľavou 50 percent. Balíček Deň vody 1 - Minimálna analýza kvality surovej vody v hodnote 95,10 € , po uplatnení zľavy (vrátane DPH) a balíček Deň vody 2 - Minimálna analýza kvality surovej vody + vybrané pesticídy v hodnote 287,10 € po uplatnení zľavy (vrátane DPH). Odber vzorky vody podľa presného postupu si vykoná zákazník sám do vzorkovníc, ktoré si vyzdvihne v stanovenom termíne v budove laboratórií BVS na Bojnickej. Podrobný rozpis ukazovateľov oboch balíčkov nájdete na stránke www.bvsas.sk. Podľa počtu prijatých žiadostí budú analýzy vzoriek realizované priebežne, v termíne od 3. 4. do 3. 7. 2024.

Vybraný balíček bude možné si objednať od 18. do 22. marca 2024 elektronicky, vyplnením príslušného tlačiva, ktoré bude zverejnené od 18.3. na stránke www.bvsas.sk. Prípadne vyplniť tlačivo Žiadosť o rozbor vody ku Sv. dňu vody a podpísané ho osobne doručiť 22. 3. 2024 na Bojnickú.

(ms)

Páčil sa vám článok?