Hodina v oblakoch: let balónom nad krásami Slovenska

4.3.2024

Zdroj: adrop.sk

Páčil sa vám článok?

Nechajte sa unášať vetrom a z výšky 300 metrov si užite výhľady na kilometre ďaleko. Stačí nasadnúť do koša teplovzdušného balóna. Zistite si všetko, čo vás zaujíma.

Lietanie ľudí priťahovalo od nepamäti. S prvým letom balónom sa spájajú bratia Montgolfierovci, ktorí už v roku 1783 poslali do oblakov veľmi nevšednú posádku - kačku, ovcu a kohúta. Krátko po úspešnom pokuse do koša balóna nasadli aj prví ľudia. 

A bratia za svoj počin získali šľachtický titul: presne ako sa to stane vám, keď absolvujete svoj prvý let balónom. Ale to by sme predbiehali. Poďte sa najprv pozrieť na všetky informácie, ktoré by vás ešte predtým mohli zaujímať. 

Romantický západ alebo východ slnka

Lety balónom majú svoje špecifiká. Ich úspešnosť závisí na priaznivých poveternostných podmienkach a pokojnom termickom prúdení vzduchu. Ideálna šanca na pokojný vzlet aj pristátie teda nastáva hlavne po východe slnka alebo asi dve hodiny pred jeho západom. Ako bonus vďaka tomu získavajú pasažieri nádherné výhľady podfarbené nízkym sklonom svetla. 

Na Slovensku sa najčastejšie lieta od marca do októbra, avšak expedičné lety nad zasneženými Tatrami či Alpami si môžete vychutnať aj v priebehu zimných mesiacov.

Zdroj: adrop.sk

Až 300 metrov nad zemou

Omnoho nižších teplôt ako na zemi sa v koši balóna báť nemusíte v žiadnom ročnom období. Keďže sa lieta 50 až 300 metrov nad zemským povrchom, ochladí sa maximálne o 3 stupne. Teplota začína rýchlejšie klesať až v omnoho väčších výškach. Pri lete nebude fúkať ani silný vietor, takže sa pokojne oblečte tak, ako keby ste hodinku postávali niekde na čerstvom vzduchu.

Balón unáša vietor rýchlosťou do 20 km/h, za hodinu sa z miesta vzletu vzdialite zhruba o 10 až 15 km vzdušnou čiarou. Na mieste pristátia vás, samozrejme, budú čakať vozidlá, ktoré vás dovezú presne tam, odkiaľ ste odleteli.

Šľachtický titul a prípitok po pristátí

Na mieste pristátia však záleží z iného dôvodu. Hneď, ako vystúpite z koša, prejdete tajuplným krstom 4 živlov a pripijete si vychladeným sektom. Oficiálne vás tak privítajú v rodine vzduchoplavcov a získate šľachtický titul, rovnako ako bratia Montgolfierovci. Stanú sa z vás baróni a barónky viazaní titulom na miesto, kam pristanete. Želáme vám teda, aby išlo o dedinku či mestečko s malebným názvom.

Preleťte sa nad Spišským hradom, sútokmi riek či tatranskými končiarmi

Nezabudnite, že lety v balónoch však nie sú len o samotnom zážitku, ale aj o miestach, ktoré vďaka nim navštívite. Ak chcete vidieť Dóm sv. Alžbety v Košiciach, Spišský hrad alebo sútok rieky Kysuce do Váhu v Žiline, nie je lepší spôsob, ako to urobiť z pokojnej a tichej vtáčej perspektívy. 

V najväčšej zážitkovej agentúre v celom Česku aj na Slovensku, Adrop.sk, si môžete vybrať z viac ako 10 úžasných lokalít po celom Slovensku a ďalších v Česku aj v Rakúsku. Stačí sa len rozhodnúť, odvážiť a nechať sa unášať dokonalými zážitkami.

​​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah

Páčil sa vám článok?