Nové Mesto spúšťa nové formáty kultúrnych podujatí pre dospelých

23.2.2024
0

Zdroj: Martin Driensky

Páčil sa vám článok?

Po zavedení pravidelných programov pre deti a rodiny vo forme Novomestských rodinných nedieľ sa oddelenie kultúry, športu a voľného času Miestneho úradu Bratislava-Nové Mesto tento rok zameriava aj na dospievajúcich a mladých dospelých divákov. Dom kultúry Kramáre a Stredisko kultúry Vajnorská ponúknu premietanie dokumentárnych filmov, čítačky, tančiarne, ale aj obľúbené swapy.

Ako nás informovala Jana Žjak z referátu komunikácie miestneho úradu, filmový divák sa môže tešiť na premietania súčasného dokumentárneho filmu.

Do organizácie filmových podujatí miestny úrad zapojil organizáciu KineDok. Filmy budú spojené s diskusiami na aktuálne celospoločenské témy. Miestny úrad mieni vytvoriť platformu, v rámci ktorej si dospievajúca generácia môže vytvoriť komunitný priestor na výmenu názorov na rôzne celospoločenské zmeny z posledných rokov.

“Mládež je nositeľom zmien a rozhodnutí pri dôležitých udalostiach v budúcnosti. Je viac ako dôležité komunikovať s mladými, počuť ich názor a diskutovať s nimi aj na závažné témy, pretože už teraz v sebe formujú to, akým smerom sa v budúcnosti vydajú, nielen z hľadiska kariérneho, ale aj ľudského. Je pre nás dôležité, aby Novomešťanky a Novomešťania mali vo svojich štvrtiach priestor na živé umenie, kde dokážu komunikovať svoj postoj a uplatniť svoju energiu a tvorivosť. Organizácia takýchto podujatí nie je iba doplnkom dramaturgie mestskej časti, ale aj nutnosťou v snahe rozprúdiť dialóg medzi mladými a zapojiť ich do spoločenského diania,“ priblížil starosta Nového Mesta Matúš Čupka.

Programy budú realizované pre organizované skupiny a kolektívy v dopoludňajších hodinách a pre širšiu verejnosť v podvečerných hodinách. Premietania budú prebiehať najskôr v Dome kultúry Kramáre, ale v dlhodobom horizonte budú umiestňované aj v iných priestoroch mestskej časti.

Stretnutia s umelcami a tančiarne pre starších

Dve novomestské kultúrne strediská uvádzajú do života dramaturgiu určenú pre seniorky a seniorov. Dom kultúry na Stromovej ulici obnovuje stretnutia verejnosti so spisovateľmi alebo umelcami. Na mesačnej báze sa najmä starší obyvatelia a obyvateľky môžu stretnúť pri kvalitnej literatúre a porozprávať sa s jej vydavateľmi, autormi či autorkami.
Ponuku programov pre seniorov v DK Kramáre obohatia tento rok aj obľúbené Legendárne tančiarne známe zo Strediska kultúry Vajnorská.

SWAPy na podporu cirkulárnej ekonomiky

Novomestské SWAPy oblečenia si minulý rok našli svojich priaznivcov, a preto sa s podporou miestneho úradu budú pravidelne konať aj tento rok. Prvý jarný swap prebehne už v termíne 15. až 16. marca v Stredisku kultúry Vajnorská a po novom aj v Dome kultúry Kramáre. Touto aktivitou sa môžu potešiť tí, ktorí chcú venovať svoje neobnosené oblečenie na ďalšie využitie, ale aj tí, ktorí si ho následne nájdu a dajú mu druhú šancu poslúžiť. V spolupráci s EKOcharitou sa miestny úrad postará o to, aby žiadne oblečenie, ktoré si na Swape nenájde majiteľa, nevyšlo nazmar v záujme ochrany planéty a jej zdrojov.

Pre milovníkov flóry bude Knižnica Bratislava-Nové Mesto pri príležitosti Dňa Zeme v marci organizovať swap izbových rastlín. V každej z piatich pobočiek knižnice bude prebiehať zber a následný swap rastlín, takže obyvatelia zo všetkých lokalít Nového Mesta budú mať túto udalosť blízko svojho bydliska v najbližšej pobočke knižnice.

(ms)

Páčil sa vám článok?