Vrany na sídlisku: Prekážajú vám alebo obdivujete, aké sú bystré?

10.2.2024
0

Zdroj: (in)

Páčil sa vám článok?

Určite ste si ich všimli aj vy. Ako „hodujú“ pri otvorených kontajneroch alebo trpezlivo trhajú igelit, ak je v ňom niečo použiteľné zabalené. Aj ony sa pričiňujú o odpad na sídlisku. Keď som ich pozorovala pri kontajneroch, pristavil sa pri mne pán, ktorý mi tvrdil, že toto nie je jediná zloba, čo robia. Vraj ničia aj hniezda vrabcov, a preto tie z miest zmizli. Aká je pravda?

„Na vašej fotografii je naša pôvodná vrana popolavá,“ hovorí Andrea Lešová, zoologička ŠOP SR. Na Slovensku sa vyskytuje prevažne tento druh, ktorý nielenže preniká do miest, ale v posledných desaťročiach tu aj hniezdi. Zoologička tvrdí, že príčiny nie sú dostatočne preskúmané, z krkavcovitých vtákov sa napríklad aj sojka ako výlučne lesný druh postupne adaptovala na mestské prostredie.

Vrany popolavé možno nie sú ideálnymi spoločníkmi pre mnohých obyvateľov sídlisk, sú to však zákonom chránené živočíchy, rovnako ako vrana čierna a havran čierny. Spoločenská hodnota jedného jedinca vrany popolavej je 300 eur, vrany čiernej dokonca 500 eur.

„Vrany patria medzi inteligentné vtáky. Sú schopné imitovať rôzne zvuky, vynikajú učenlivosťou, dokonca na získavanie potravy dokážu používať aj nástroje, napríklad konárik na vyťahovanie lariev z dutín,“ hovorí zoologička a mne sa pred očami zjaví obrázok ako hádžu orechy pod kolesá áut, aby ich rozbili za nich. Je fascinujúce to pozorovať.

Sú tieto bystré vtáky ohrozením pre iné vtáčie druhy? „Aj keď sú krkavcovité vtáky, vrátane vrany, považované za efektívnych predátorov iných druhov vtákov, vedecké štúdie nepotvrdili ich významný vplyv na početnosť vtákov resp. ich vplyv bol menej významný ako iné vplyvy a prejavil sa hlavne v nižšej produktivite vtákov (úspešnosti hniezdenia, počte vyvedených mláďat počas hniezdenia, ...) a nie v ich početnosti,“ vysvetľuje zoologička.
Dodáva, že na niektoré druhy majú vrany dokonca pozitívny vplyv, a to stavaním hniezd, ktoré využívajú iné vtáky, ktoré samy hniezda postaviť nedokážu, napríklad sokoly alebo myšiarka ušatá.

Vrana popolavá je všežravec a prispôsobuje sa zdroju potravy. V jarnom období je to hmyz, pandravy, mäkkýše, drobné zemné cicavce na poliach, pri vodách obojživelníky, ryby. Z rastlinnej potravy sú to rôzne semená tráv, zemiaky, repa, rôzne bobule. Na jeseň aj ovocie či kukurica a v zime hľadá potravu aj na hnojiskách, smetiskách a pri odpadkových košoch v mestách.

(in)

Páčil sa vám článok?