Bistro Ferdinand v Sade Janka Kráľa sľubuje kvôli seniorom kávu za 1 euro

9.2.2024
0

Zdroj: Wirthouse

Páčil sa vám článok?

Súťažná prezentácia víťaza o nájom v zrekonštruovanom bývalom „salóne“ v Sade Janka Kráľa prezrádza, ako bude vyzerať nové bistro Ferdinand.

„Počas dňa budeme servírovať celodenné raňajky. V čase obeda ponúkne polievku a teplé jedlo dňa,“ píše sa v prezentácii. „Vo večerných hodinách zmeníme atmosféru, a trochu i koncept prevádzky. Z bistra urobíme reštauráciu.“

Za projektom Ferdinand – bistro s najväčšou terasou v meste, stojí tím ľudí, ktorý prevádzkuje a vlastní bistro Otto!, kaviareň Emil v Galérii mesta Bratislavy a Langoš Bar v Starej Tržnici. A podobný koncept ako v Otto! ponúkli aj pre prevádzku v sade, a to aj s podobným menu. „Od rána budeme ponúkať raňajky. Tie budú primárne postavené na klasických jedlách s vajíčkom, ktoré máme všetci radi. Príklad ponuky raňajok: praženica s farmárskym maslom a kváskovým chlebom, chlieb vo vajci so sezónnym topingom, párky od mäsiara, nakladaná horčica, kváskový chlieb,“ píše sa v prezentácii.

Zdroj: Wirthouse

Vizualizácia interiéru bistra.

Pre predstavu: cena v Otto! za takúto praženicu je 8,90 eura, za chlieb vo vajci takisto 8,90 eura, za párky od mäsiara 7,90 eura. To nie sú najnižšie ceny a to, že Ferdinand má byť miestom pre širokú verejnosť, tvrdia v súťažnej prezentácii aj budúci prevádzkovatelia. „Vnímame, že Ferdinand sa nachádza vo verejnom priestore. Najmä seniori, či rodičia s deťmi trávia v Sade Janka Kráľa veľa času. No často sú v zložitejšej ekonomickej situácii ako aktívne pracujúci ľudia,“ napísali v nej. „Preto sme sa rozhodli, že pri vybraných produktoch zafixujeme ceny, tak, aby to boli pre nás udržateľné a pre zákazníkov dostupné.“ Menujú espresso za 1 euro, citronádu za 1,9 eur, bábovku za 1,9 eura a desiatovú polievku za 3,5 eura.

Jedlo aj do vlastného obedára

Večer sa má bistro zmeniť na reštauráciu. „Chceme spoluobčanom, ale aj návštevníkom mesta ukázať, že gastronómia Bratislavy je pestrá a konkurencieschopná v záplave všetkej ázijskej, talianskej či fastfoodovej moderny.“ Preto jedlá pripravujú zo sezónnych produktov od regionálnych farmárov a výrobcov. Varia si vlastné ovocné sirupy na limonády, aj koláče a sladké pečivo chcú pripravovať vo vlastnej réžii. V prezentácii nezabudli ani na environmentálne aspekty. „Triedenie odpadov, recyklácia oleja, či kompostovateľné take away obaly sú pre nás samozrejmosťou. Chceme ísť však ďalej. Budeme zákazníkov motivovať (finančne), aby si jedlo a nápoje so sebou odnášali vo vlastných obaloch.“

Prevádzku by chceli mať otvorenú každý deň od 9:00 h do 22:00 h. „V zimných mesiacoch chceme celkovo aktivizovať park a zvýšiť jeho návštevnosť vďaka podujatiam, ktoré budeme spoluorganizovať. Hovoríme napríklad o Morning disco, silent disco večer, prednášky, diskusie, literárny klub...“
Spoločnosť Wirthouse získala prenájom na dobu 4 rokov, s možnosťou predĺženia o ďalšie tri roky, za nájomné vo výške minimálne 3000 eur mesačne.

Budovu v Sade Janka Kráľa odkúpilo mesto v marci 2021 za 1,4 milióna eur bez DPH. Rekonštruovalo ju minulý rok. Pred začiatkom prác odhadovalo mesto sumu potrebnú na rekonštrukciu na 600-tisíc eur. „Náklady majú dosiahnuť 860 000 eur bez DPH,“ informoval denník SME v septembri 2023. Celková investícia mesta do objektu tak bola približne 2,2 milióny eur bez DPH.
(in)

Páčil sa vám článok?