Zoo a Sloboda zvierat apelujú: Oslávte sviatky bez zábavnej pyrotechniky, zvieratám môže spôsobiť smrť

22.12.2023
0

Zdroj: ZOO Bratislava

Páčil sa vám článok?

Apel na pokojné prežitie sviatočných dní bez zábavnej pyrotechniky prichádza aj zo strany zoo Bratislava a útulku Slobody zvierat. Zábavná pyrotechnika zvieratám spôsobuje stres, v krajnom prípade môže viesť k ich úhynu.

Hoci v Bratislave platí celoročne všeobecne záväzné nariadenie o zákaze používania pyrotechniky, mnohí ľudia ktorí ho porušujú. Neuvedomujú si, že ohrozujú aj zvieratá v zoo. Ako nám priblížila Alexandra Ritterová zo Zoologickej záhrady Bratislava, oslavy Silvestra, dokonca aj zo vzdialenejších častí mesta, sa ozývajú v celom areáli záhrady. Najviac postihnutou oblasťou sú výbehy bezprostredne susediace s obytnými domami – cesta k nosorožcom, kde sa nachádzajú chovné zariadenia antilop a koní a samotný kopec s už spomínanými nosorožcami, lamami, kengurami či hyenami.

„Radi by sme poprosili aj ľudí, ktorí bývajú v našom susedstve, aby sa ohňostrojov v blízkosti zoo vzdali. Pre zvieratá je to veľmi náročné. Zažívajú veľký stres. Po Novom roku majú u nás veterinári veľa práce, dochádza k úrazom, zvieratá sú vystresované, mávajú problémy s príjmom potravy, “ vyzýva chovateľka lám, kengúr a hyen, Margaréta Marečková.

Zviera sa v stresovej reakcii snaží uniknúť, čo môže viesť k vážnym zraneniam. V minulosti sa to stalo osudným ročnej samici lamy krotkej, ktorá uhynula v dôsledku krvácania do mozgu spôsobeného nárazom do plotu. Problém môžu spôsobiť aj lampióny šťastia. Horiaci lampión môže spôsobiť požiar, nielen v areáli zoo.

Na hluk a záblesky z petárd doplácajú aj zachránené psíky v susediacom útulku na Poliankach. Aktuálne sa tu nachádza viac ako 200 zvierat, ktoré majú za sebou ťažkú minulosť. Každoročné oslavy im spôsobujú ďalšiu nadbytočnú traumu. Na Silvestra preto Sloboda zvierat skracuje návštevy pre verejnosť a venčenie, aby v čo najväčšej miere predišla možným stretnutiam s pyrotechnikou.

„Máme nádej, že tento rok bude jedným z posledných, kedy sa nielen útulkové zvieratá, ale aj hospodárske či voľne žijúce druhy, budú musieť báť kvôli ľudskému rozmaru o vlastný život. Od 2. januára 2024 vstupuje do platnosti zákon, ktorý obmedzí predaj pyrotechniky a striktne sa vymedzí aj jej čas používania na celom území SR. Zmenu k lepšiemu však môže urobiť každý z nás aj v tejto chvíli,“ hovorí Kristína Devínska zo Slobody zvierat 

„Apelujeme na majiteľov zvierat, aby si ich zabezpečili pred útekom. Tým samozrejme nemyslíme uviazanie na reťaz, ale poskytnutie bezpečného priestoru v blízkosti človeka. Psíkom treba dať skontrolovať platnosť údajov na čipe v centrálnom registri spoločenských zvierat. V prípade, že sa vyskytnú v útulku, je možné ich navrátiť späť domov“, dodáva. Odchytová služba zatúlaných zvierat funguje v rámci Bratislavy 24 hodín denne počas celého týždňa.

Mestská polícia avizuje viac hliadok a aj vyššie pokuty

„Výrazne zvyšujeme hliadkovanie v uliciach mesta a zameriavame sa predovšetkým na oblasti, ako je napríklad bratislavská zoo či okolie útulku Slobody zvierat. Monitorujeme aj miesta v blízkosti Mestských lesov ako aj ďalšie lokality, o ktorých máme aj z uplynulých rokov, vedomosť, že v nich dochádza k opakovanému odpaľovaniu pyrotechniky,“ informuje Barbora Krajčovičová, hovorkyňa bratislavskej mestskej polície.

V prípade nerešpektovania zákazu používania pyrotechniky, môže byť priestupca riešený v blokovom konaní do výšky 33 eur. V správnom konaní je už pokuta výrazne vyššia, vyšplhať sa môže až do výšky 500 eur.

(ms)

Páčil sa vám článok?