Myslite na to: Pes nemá byť vecou darovania, na jeho prijatí sa musí rodina zhodnúť

22.12.2023
0

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Pes nemá byť vecou darovania či prekvapenia. Na prijatí nového člena sa musí zhodnúť celá rodina. Uviedla to Kristína Devínska z občianskeho združenia Sloboda zvierat. Ľudia by pred kúpou psa mali podľa Tomáša Kizaka z projektu Dog2love zvážiť starostlivosť o zviera, denné prechádzky, cestovanie, náklady na veterinárnu starostlivosť a krmivo.

V prípade psíka môže ísť podľa Devínskej o záväzok na 15 a viac rokov. Chodiť s ním na prechádzky je potrebné aj v nepriaznivom počasí. Môžu tiež mať dlhodobé zdravotné problémy a potrebovať nadštandardné veterinárne zákroky. Ak by mal pes intoleranciu, je nutné ho kŕmiť drahšou diétnou stravou, priblížila Devínska.

Taktiež by ľudia mali zhodnotiť, či majú vhodný a dostatočný priestor pre psa a aké plemeno by sa k nim hodilo. "Po prijatí psíka odporúčam absolvovať výcvik a patričný tréning, uľahčí vám to život a treba myslieť na to, že váš psík potrebuje vedieť hranice a poznať povely, ktoré sú dôležité. Pomôže to vám aj jemu," skonštatoval Kizak.

"Zodpovední musíme byť už pri výbere a za žiadnych okolností netreba podľahnúť pekným fotografiám bezpapierových šteniatok ponúkaných cez inzertné portály," varovala Devínska. Zväčša ide podľa nej o množiarne, kde psy trpia neľudským zaobchádzaním.

Kizak a Devínska sa zhodli na tom, že príjem nechcených psov do útulkov po Vianociach je už na ústupe. Keď sa to stane, tak ho väčšinou podľa Kizaka nájdu pred útulkom alebo sa ho rodina dobrovoľne vzdá. Sloboda zvierat zase vníma neustále pokusy o zbavovanie sa zodpovednosti v zime. Pre krátkosrstého psa, zvyknutého žiť v byte, je útulok zlou voľbou. "Denne riešime aj desať takýchto žiadostí, ktorým, žiaľ, nevieme vyhovieť. S vypätím síl stačíme zachraňovať zvieratá v priamom ohrození života. Aj tento rok sa blížime k takmer dvom tisícom," poznamenala Devínska.

Adopcie psov z útulkov podľa Kizaka stagnujú. "Každý útulok vďačne privíta ľudí, ktorí majú záujem o psíka z ulice, majú to dobre premyslené a v rodine o tom prešla diskusia. Psík nemá byť prekvapenie z krabice, ale každý člen v rodine by to mal vopred vedieť a uvedomovať si zodpovednosť, ktorá je s chovom psíka spojená," doplnil.

(TASR)

Páčil sa vám článok?