Ako vybrať obraz do interiéru?

30.11.2023

Zdroj: pexels.com

Páčil sa vám článok?

Hľadáte dekorácie, ktoré dokonale dotvoria vzhľad vášho domova? Kúskom, ktorý zaručene nezostane nepovšimnutý, je obraz. Obraz na stene dodá každej miestnosti jedinečný ráz, krásne vynikne a zároveň doplní ostatné prvky zariadenia.

Umenie nadchne, upokojuje aj prinesie úsmev

Obraz dokáže výnimočným spôsobom zachytiť krásu okamihu. Umelec do neho vkladá svoje pocity a myšlienky, ktoré vyjadrí pomocou zvolenej techniky a farieb. Výsledkom je umelecké dielo, na ktorom vždy nájdete niečo nové, čo vás uchváti. Aby ste si mohli dopriať tento zážitok kedykoľvek, môžete si vybrať obraz na stenu do vašej obývačky, spálne alebo inej miestnosti.

Obraz podľa vášho vkusu

Keď vyberáte obraz do vášho domu alebo bytu, mali by ste myslieť predovšetkým na svoj vkus. Predstavte si, že sa stane súčasťou vášho každodenného života. Bude zdobiť váš domov počas rodinných osláv, Vianoc aj uponáhľaných dní plných povinností. Pri výbere sa pokojne riaďte svojimi pocitmi.

Aký štýl zvoliť

V akom štýle máte zariadenú domácnosť? Patríte k priaznivcom moderného, vintage, provensálskeho alebo industriálneho štýlu? Výber obrazu bude závisieť aj od ostatných kúskov v miestnosti. Myslite pritom na to, že k nemu patrí tiež rám. Pokiaľ máte svoj domov zariadený v rustikálnom štýle, vyberte obraz s dreveným rámom s motívom krajinky alebo zátišia. Tieto motívy budú pekne ladiť aj s provensálskym a vintage štýlom, ku ktorým sa výnimočným spôsobom hodia tiež obrazy s kvetmi. Moderné abstraktné umenie dokonale vynikne v minimalistickom interiéri, kovové rámy, motívy architektúry a grafiky sa budú hodiť k industriálnemu štýlu.

Farby interiéru a obrazu

Aby váš interiér pôsobil ako jeden celok, špeciálnu pozornosť si zaslúži farebnosti obrazu. Vhodné je siahnuť po kúskoch, ktoré obsahujú aj farby, ktoré sa už v miestnosti nachádzajú. Okrem nich na ňom môžu byť tiež iné odtiene, ktoré interiér oživia. Obraz by mal ladiť tiež so stenou. Ak nie je biela, ale vybrali ste niektorý z farebných odtieňov, pekne bude vyzerať obraz s dominantnou kontrastnou farbou.

Zdroj: pexels.com

Aký typ obrazu vás osloví?

Záleží tiež na technike, ktorú zvolil autor obrazu. Obrazy na predaj môžu byť vyhotovené akrylom alebo olejovými farbami. Ak hľadáte niečo s netradičným nádychom, rozhodnúť sa môžete pre litografiu. Litografia je technika vzájomného odpudzovania mastnoty a vody, pomocou ktorej umelec vytvorí originálne dielo. Obľúbeným typom výtvarného umenia sú tiež grafické listy s rôznymi motívmi podpísané autorom.

Rozmery obrazu

Nemenej dôležitým parametrom výberu je veľkosť obrazu. Ak by bol priveľmi malý, v miestnosti by pôsobil trochu strateno. Príliš veľký obraz môže, naopak, spôsobiť, že celý priestor bude vyzerať preplnene. Pred konečným rozhodnutím o tom, ktorý obraz vyberiete, preto stanovte jeho rozmery. Postup je jednoduchý:

  1. Vyberte miesto, kam by ste chceli obraz zavesiť. Vhodnými sú stena nad sedačkou alebo komodou v obývačke, nad posteľou v spálni, menšie kúsky môžete vybrať tiež do chodby alebo vstupnej haly. Niektoré motívy budú pekne pôsobiť aj v kuchyni.
  2. Zmerajte rozmery nábytku, nad ktorý plánujete obraz zavesiť. Rozmer obrazu by im mal zodpovedať. Jeho šírka by nemala presahovať 75 % šírky nábytku, nad ktorým sa bude nachádzať. Výšku zvoľte tak, aby pod aj nad obrazom zostalo dostatok prázdneho priestoru.

Obrazy do každej miestnosti

S rozhodovaním o motíve obrazu vám môže pomôcť aj účel miestnosti, v ktorej ho chcete mať. Nad dizajnovým kreslom, sedačkou alebo nad komodou v obývačke sa bude krásne vynímať umelecký kúsok väčších rozmerov. Môžete ju ním vhodne dotvoriť, ale môže sa stať aj dominantou miestnosti, ktorá upúta každú vašu návštevu. Obrazy v Bratislave vám ponúkajú pestrý výber motívov, ktoré vás iste zaujmú.

Do spálne voľte upokojujúce motívy, z farieb je vhodné siahnuť po odtieňoch navodzujúcich relaxačnú atmosféru. Najlepšou voľbou sú modrá, zelená, zvoliť môžete tiež tyrkysovú alebo fialovú. V kuchyni sa budú pekne vynímať obrazy s textom, kvetmi alebo zátišia. Ak máte kuchyňu zariadenú v luxusnom štýle, rozhodnúť sa môžete aj pre abstraktný obraz.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?