BEDEKER CESTOVATEĽA: Skalné veže ako zo scifi filmu, vyrazia vám dych! Čerešnička na torte - úžasný wellness

15.9.2023
0

Zdroj: Bratislavské noviny

Páčil sa vám článok?

Slovensko je mimoriadne bohaté na prírodné krásy. Čudesné a zároveň majestátne pieskovcové skalné mestá nám však chýbajú. V susednom Česku je takýchto lokalít hneď niekoľko. Tú najznámejšiu, Adršpašské skaly, sme už dlhšie túžili vidieť. Obzvlášť, keď sme zistili, že v jej okolí sa nachádza i množstvo ďalších turistických atrakcií.

Za východisko výletov sme si vybrali rodinný wellness hotel Tommy v pokojnej okrajovej časti mesta Náchod. Vyhral u nás jednak pre výhodnú polohu medzi množstvom zaujímavých výletných cieľov, jednak preto, že po túrach a výletoch si to žiada relax niekde v tichu a pohode. Hotel Tommy má vynikajúce recenzie a peknú online prezentáciu, zaujímalo nás, či naplní očakávania.

Z Bratislavy sme sa vydali skoro ráno, cesta autom totiž trvá asi štyri hodiny a my sme si chceli už prvý deň užiť naplno.

Počas cesty sme stihli navštíviť dve výnimočné atrakcie. Prvou bol hospitál Kuks, jedna z najkrajších a najveľkolepejších barokových pamiatok v Česku. K špitálu, ktorý sa majestátne týči na kopci a pripomína skôr zámok, vedie dlhá alej. Návštevníka z diaľky vítajú nadživotné sochy personifikovaných cností a nerestí. Tie v minulosti pripomínali ľuďom, ktorých čas sa chýlil ku koncu, ako žili, ako mohli či mali žiť… Zaujímavá sonda do zmýšľania našich predkov.

Zdroj: Bratislavské noviny

Hospitál Kuks môžete poznať zo známeho klipu k hitu Baroko od Richarda Müllera .

Ešte viac nás zaujala nádherná baroková lekáreň, ako aj kolekcia nástenných fresiek Tanec smrti. Je ukážkou, aký odlišný vzťah k zániku života mali ľudia v dávnych časoch. Dnes je asi nepredstaviteľné vyzdobiť nemocnice maľbami kostlivca, ktorý si ide po roľníka, po tancujúcu ženu či po malé dieťa.​​

Za budovou špitálu sa rozprestiera veľká čarovne rozkvitnutá bylinková záhrada a kúsok za ňou je vynikajúca kaviareň Lavender s ponukou zákuskov.

Zdroj: Bratislavské noviny

Baroková lekáreň bola zlatým klincom prehliadky hospitálu Kuks.​

Druhá atrakcia, tzv. Babičkino údolie, je z iného súdka. Po nádychu tajomna a strašidelna tu na nás zaviala dokonalá pohoda a radosť zo života podľa starých zvyklostí. V krásnom prostredí s lúkami a potôčikom možno vidieť starodávny vodný mlyn či chalúpku z najslávnejšieho románu Boženy Němcovej Babička. Cítite sa tu ako v rozprávke.

​​Po zasnenej prechádzke nás čakala cesta do hotela. Prišli sme navečer, už trochu hladní. Hotel nepodáva večere, ale má samoobslužný bar, kde si môžete vybrať z ponuky bagiet, žemlí, šalátov a ďalších snackov. Ponúka tiež možnosť nechať si priviezť jedlo z niektorej z okolitých reštaurácií. Pani recepčná nám odporučila tie, s ktorými sú hostia najviac spokojní. My sme však pri pohľade na studený pult dostali chuť na bohato obloženú bagetu z tunajšej ponuky. Trochu sme sa báli, lebo večerný čas sa s čerstvosťou pečiva obyčajne nekamaráti, ale boli sme veľmi milo prekvapení; bageta bola perfektná, svieža a lahodná. Nedbajúc na pokročilý čas a kalórie, vyskúšali sme aj koláč s kávou. Opäť dobrá voľba.

Zdroj: Bratislavské noviny

Atmosféra Luissa café v hoteli Tommy nás očarila.

Jedlo si môžete odniesť priamo na izbu, my sme sa však rozhodli vychutnať si ho v samoobslužnej kaviarni Luissa café, ktorá nás zaujala svojou príjemnou atmosférou. S objednávaním a zapisovaním nám pomohol veľmi milý personál a mali sme šťastie aj na pána majiteľa, ktorý nás privítal, a keď videl, že sme si šli sadnúť do Luissa café, prišiel nám pohotovo zapnúť romantický elektrický krb.

​​Potešila nás aj izba, dostatočne priestranná, zariadená v pôsobivom historizujúcom štýle. Ako veľkú výhodu spomeniem, že hoci hotel bol plný, nebol počuť nijaký ruch, a to ani v sobotu, keď sa tu konala oslava.

Zdroj: Bratislavské noviny

Izby v hoteli Tommy poskytujú ​​nielen komfort, ale aj potešenie pre oko.

Mimoriadnym nadštandardom boli raňajky. Pochodili sme veľa hotelov, ale takýto výber sa len tak nevidí. Zároveň všetko naozaj chutné a bez jedinej vady. Práve na raňajkách sa najväčšmi prejavil cit majiteľov pre detail. Poznáte to - niekedy práve tie najnenápadnejšie drobnosti urobia obrovský kus práce. Napríklad keď pri raňajkách nehrá rádio, ale vkusná hudba, ktorá podčiarkuje štýlové prostredie hotela. Alebo keď je na výber k párkom a špekáčikom okrem obyčajnej aj kremžská horčica či keď si ku káve (taktiež výbornej) môžete vziať nielen koláč, ale aj keksík Lotus…

Druhý deň nás čakal zlatý klinec pobytu - Adršpašské skaly. Cestou sme sa ešte zastavili v majestátnom Broumovskom kláštore, ktorý patrí k najkrajším a najhodnotnejším v Česku. Prebohatá výzdoba kláštorného kostola nás nadobro ohúrila, tou najpôsobivejšou časťou prehliadky však bola dochovaná baroková knižnica nevyčísliteľnej hodnoty, akú len tak neuvidíte.

Do skál sme prišli až po druhej popoludní. Keďže patria k najnavštevovanejším turistickým lokalitám v Česku, dalo sa sem v čase nášho pobytu začiatkom septembra dostať len po predchádzajúcej rezervácii, o čom sme, našťastie, vedeli z webových stránok skál. Aj v menej exponovanom popoludňajšom čase a v zamračenom počasí tu bolo naozaj veľké množstvo turistov. Povestná krása všadeprítomných obrích skalných veží je však tak strhujúca, že sme sa cez to ľahko preniesli. A čo nás potešilo najviac - aj napriek množstvu výletníkov sa naskytlo dosť príležitostí urobiť si krásne fotospomienky bez ľudí.

Zdroj: Bratislavské noviny

​Za krásou adršpašských skalných veží cestujú ľudia z celej Európy.

​​Trasa nebola náročná a hoci na webe píšu, že si je na ňu treba vyhradiť asi 3,5 hodiny, my sme ju prešli miernym tempom len za niečo vyše 2 h. 

Po túre sme sa už tešili na oddych vo wellnesse. Hotel Tommy ponúka niekoľko možností wellness procedúr, na naše potešenie viaceré súkromné. Niektoré sú v exkluzívnych priestoroch na streche s krásnym výhľadom do záhrady. My sme si zvolili “Kúzelnú chvíľku Angel”, ktorá síce nie je na streche, ale jej výhodou je, že ponúka kombináciu fínskej sauny a hydromasážnej vane pre dvoch. V krásnom priestore s príjemnou relaxačnou hudbou sa nachádza aj ochladzovacia sprcha a priestranné oddychové ležadlo. Počas procedúr je možné osviežiť sa alko či nealko nápojmi z ponuky. Užili sme si to tu dokonalo.

Zdroj: Bratislavské noviny

Po dni plnom výletov a túr niet nad súkromný wellness.

​​Oblasť Náchodska a Broumovska ponúka veľa úžasných výletných miest, ktoré nestihnete navštíviť ani za týždeň. My sme tu boli 4 dni a okrem už spomínaných sme si nemohli nechať ujsť napríklad ešte prekrásny Náchodský zámok, obklopený oborou so zvieratami, či asi 2-hodinovú okružnú túru v neďalekej prírodnej rezervácii Broumovské steny. Okruh začínal pri vzácnej historickej kaplnke “Hviezda”, postavenej slávnym architektom K. I. Dientzenhoferom, a ponúkal niekoľko strhujúcich výhľadov na skalné mestá rezervácie. Výstižne pomenované Skalné divadlo, top atrakcia okruhu, v našich očiach predčilo aj vyhliadku na Adršpašských skalách.

Zdroj: Bratislavské noviny

Skalné divadlo v Broumovských stenách patrí k najkrajším vyhliadkam, aké sme videli.

Po ceste späť do Bratislavy odporúčame navštíviť krajské mesto Hradec Králové s pôvabným historickým centrom a azda najkrajší zámok v širokom okolí - Hrádek u Nechanic, v ktorom sa pre jeho unikátne dochované historické interiéry natáčalo viacero rozprávok.

Naše 3 TOP v hoteli Tommy

  • Ideálne ubytovanie pre aktívnu dovolenku
  • Nespočetné množstvo atrakcií v okolí
  • Komfort, súkromie, božský pokoj (adult friendly hotel)

Zdroj: Bratislavské noviny

​Hotel Tommy sa nachádza v krásnom a pokojnom prostredí, ďaleko od ruchu mesta.

​lz

Páčil sa vám článok?