Vyfarbi si leto v Bibiane: Počas leta budú s deťmi tvoriť slovenskí ilustrátori

22.7.2023
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Nominovaní slovenskí ilustrátori na BIB 2023 budú počas leta tvoriť s deťmi. Viac nám prezradila PR manažérka Bibiany Natália Cehláriková.

Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti každý nepárny rok organizuje medzinárodnú súťažnú výstavu originálov ilustrácií kníh pre deti Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). V tomto roku sa uskutoční od 4. októbra do 3. decembra 2023 a bude po 29-krát jedinečnou prehliadkou toho najlepšieho, čo za posledné dva  roky v detskej ilustrácii vo svete vzniklo.

Tomuto podujatiu už tradične predchádza Nominačná výstava BIB, ktorá prezentuje diela všetkých slovenských ilustrátorov, uchádzajúcich sa o nomináciu na BIB. V roku 2023 sa o nomináciu uchádzalo 43 slovenských ilustrátorov, medzi ktorými nechýbali naše významné ilustrátorské osobnosti ako Dušan Kállay, Martin Kellenberger, ale aj súčasní mladí ilustrátori. Odborná porota z nich vybrala 10, ktorí budú SR reprezentovať na BIB 2023.

V roku 2022 vznikol projekt, ktorý by deťom bližšie prezentoval slovenských ilustrátorov, ich tvorbu, jej proces a techniku s názvom Vyfarbi si leto. Projekt bol veľmi úspešný a preto Bibiana aj v tomto roku pokračuje s ďalšou sériou jedinečných spoločných workshopov slovenských ilustrátorov a detí ako sprievodný program k blížiacemu sa BIB 2023.

V júli a auguste sa uskutočnia dve série workshopov – šesť stretnutí v júli a šesť v auguste (25. 7. – 30. 7. 2023 a 8. 8. – 13. 8.2023). Deti od 5 do 12 rokov budú mať príležitosť stretnúť sa s vybranými ilustrátormi, nazrieť to tajov ich tvorby, spoznať rôzne techniky ilustrovania a spolu s nimi sa nechať unášať na letnej vlne fantázie či vytvoriť si vlastnú mini knižku... Pôjde o jedinečné kreatívne stretnutia so slovenskými ilustrátormi, ktorých postupne Bibiana predstaví aj vo vlastných medailónoch na svojich sociálnych sieťach.

Na projekte sa zúčastní osem slovenských ilustrátorov – Marta Matus, Hedviga Gutierrez, Matúš Maťátko, Dávid Soboň, Michal Souček, Gabriela Naňová, Nikola Aronová, Juraj Martiška.

Tento projekt sa uskutoční vďaka finančnej podpore Nadácie ZSE.

(ms)

Páčil sa vám článok?