Korešpondenčná voľba – ako voliť v parlamentných voľbách poštou

18.7.2023

Zdroj: Kobzev Dmitry/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Voliči, ktorí sa v čase konania parlamentných volieb 2023 nebudú zdržiavať na území Slovenska, môžu do 9. augusta požiadať o možnosť voliť zo zahraničia. Prečítajte si, ako prebieha voľba poštou a aké sú dôležité termíny s ňou spojené.

Kto môže voliť poštou

Voľba poštou je určená pre tých občanov a občianky Slovenskej republiky, ktorí žijú v zahraničí alebo vedia, že v čase konania volieb budú mimo Slovenska. O voľbu poštou môže požiadať každý, kto v deň konania volieb dosiahne 18 rokov. Len pripomenieme, že poslanci odhlasovali termín predčasných parlamentných volieb na 30. septembra 2023. Voliť poštou môžu ľudia s trvalým pobytom na Slovensku, ako aj tí, ktorí tu trvalý pobyt nemajú.

Dôležitou podmienkou je, aby ste v prípade záujmu o korešpondenčnú voľbu požiadali o túto možnosť v zákonom stanovenej lehote. Tá predstavuje 52 dní predo dňom konania volieb a je to dátum 9. augusta.

Ako voliť v parlamentných voľbách poštou

Podobne, ako to bolo pri posledných parlamentných voľbách, aj teraz maktajú možnosť odovzdať vo voľbách do parlamentu svoj hlas aj Slováci a Slovenky žijúci v zahraničí. Oficiálne totiž mimo Slovenska žije alebo pôsobí až okolo 300-tisíc občanov a mnohí z nich sa o domácu politickú situáciu zaujímajú. Sledujú volebné prieskumy a svoje demokratické právo voliť chcú využiť, čo im samozrejme štát umožňuje.

Na to, aby ste mohli voliť poštou, je potrebné požiadať o túto možnosť ministerstvo vnútra. Môžete tak urobiť dvoma spôsobmi, a to buď elektronicky, alebo v listinnej podobe. Stihnúť to treba práve do 9. augusta s tým, že do tohto termínu musí byť v prípade listinnej podoby žiadosť na ministerstvo doručená.

Elektronická žiadosť o korešpondenčnú voľbu

Ak žijete mimo Slovenska a rozhodnete sa požiadať o možnosť voliť do Národnej rady SR elektronicky, môžete tak urobiť prostredníctvom informačného systému na webe Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (MV SR). Prípadne tak môžete urobiť aj cez ústredný portál verejnej správy.

Na týchto stránkach dôjde k overeniu vašej totožnosti. Jednoducho tam uvediete rodné číslo a číslo vášho občianskeho preukazu alebo pasu. Do samotnej žiadosti potom vypíšete adresu, na ktorej sa v zahraničí zdržiavate a vašu e-mailovú adresu. Následne dostanete výzvu na overenie vášho e-mailu, ktorú musíte potvrdiť do jednej hodiny.

V prípade, že bude žiadosť obsahovať všetky potrebné údaje, vám ministerstvo vnútra najneskôr do 21.8. odošle na miesto pobytu v zahraničí obálku na hlasovanie, návratnú obálku a tiež inštrukcie k spôsobu hlasovania. Čo sa týka hlasovacích lístkov, na hlasovanie použijete lístok vami vybranej politickej strany, ktorý si vytlačíte z webu MV SR.

Žiadosť v listinnej podobe

O možnosť voliť poštou môžete aj listinnou podobou. V tomto prípade je potrebné žiadosť doručiť na adresu MV SR. Vzor žiadosti je dostupný na webe ministerstva. Ak sa rozhodnete svoju žiadosť poslať poštou, musíte k nej priložiť aj kópiu platného občianskeho preukazu alebo slovenského cestovného pasu.

Je potrebné, aby bolo na dokladoch viditeľné vaše meno, priezvisko, rodné číslo a číslo daného dokladu. Ostatné osobné údaje na fotokópii dokladu totožnosti môžete vyčierniť.

Ak bude vaša žiadosť obsahovať všetky potrebné náležitosti, ministerstvo vám najneskôr 40 dní pred konaním volieb zašle obálku na hlasovanie, hlasovacie lístky, návratnú obálku a pokyny ku korešpondenčnej voľbe.

​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?