Otvorenie rozšírenia Eurovea mení dopravu a predlžuje promenádu

2.6.2023

Zdroj: Eurovea

Páčil sa vám článok?

Rozšírenie obľúbeného nákupného centra Eurovea prinieslo okrem nových obchodov a gastro prevádzok aj ďalšiu časť dunajskej promenády a zmenilo organizáciu dopravy.

Developer celého pokračovania komplexu Eurovea J&T Real Estate (JTRE) ako prvé vybudoval a sprevádzkoval predĺženie Pribinovej ulice za Mostom Apollo s cyklotrasou a cestu za budovou Slovenského národného divadla. Spolu s otvorením extenzie nákupného centra s priľahlými verejnými priestormi boli otvorené aj nové vjazdy a výjazdy do podzemných garáží a príjazd z Mosta Apollo.

Nová organizácia presúva až 80 percent automobilovej dopravy pod úroveň terénu. Vďaka tomu vznikne plnohodnotný mestský bulvár so širokými chodníkmi a bezpečnou segregovanou cyklotrasou napojenou cez Most Apollo na medzinárodnú cyklotrasu na južnom brehu Dunaja. Pohodlný a bezpečný peší pohyb podporí aj organizácia prechodov cez bulvár, ktoré rešpektujú hlavné pešie ťahy a prepoja tak centrum Bratislavy s nábrežím Dunaja. Bulvár Pribinova bude pripravený na vybudovanie električkovej trate.

Postupné otváranie jednotlivých funkcií celého projektu, ktorý okrem nových obchodných plôch zahŕňa aj dve administratívne budovy Pribinova 34 a Pribinova 40, nábrežné rezidencie Riverside a prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower, sa rozbieha po viac ako troch rokoch stavebných prác.

Zdroj: Eurovea

​Nové verejné priestory a komunikácie sú súčasťou verejnoprospešných investícií JTRE v súvislosti s projektom pokračovania Eurovea. Nad rámec zákonného poplatku za rozvoj vo výške 4,2 milióna eur do nich investuje JTRE viac ako 34 miliónov. Spolu s nákladmi na odstránenie historickej environmentálnej záťaže, ktorá vznikla následkom bombardovania rafinérie Apollo počas druhej svetovej vojny, sa výška verejnoprospešných investícií vyšplhala nad 40 miliónov eur.

Tieto investície zahŕňajú aj predĺženie obľúbenej promenády s nábrežným parkom a novým námestím, na ktorom sa bude vynímať socha Octahedral Body od víťaza verejnej súťaže Viktora Freša. Verejné priestory a komunikácie vznikli podľa konceptu svetoznámej architektky a urbanistky Beth Galí a sprístupňovať sa budú postupne až do septembra tohto roka.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?