Bratislavské reštaurácie kraľovali Gurmán Awardu. Pozrite si názvy reštaurácií, kde vám bude zaručene chutiť

26.4.2023

Zdroj: Gurmán na Slovensku

Páčil sa vám článok?

Bedeker Gurmán na Slovensku udeľoval v pondelok 24. apríla v bratislavskom hoteli Carlton Ocenenia Gurmán AWARD za výbornú gastronómiu a reštauračné služby. Tento rok bolo v koncepte aj viacero noviniek.

Už 18 rokov patrí udeľovanie Zlatých vidličiek (slovenská obdoba Michelinu) pre najlepšie reštaurácie a kuchárov na Slovensku medzi prestížne ocenenia. Ktoré reštaurácie si polepšili a ktoré mierne klesli? Ktorí nováčikovia sa dostali na výslnie? 

Každoročne je vydanie bedekra Gurmán na Slovensku očakávanou udalosťou v celej gastronomickej obci. Je s ním spojené aj udeľovanie cien Gurmán AWARD vo viacerých kategóriách, ako je Reštaurácia roka či Kuchár roka, a tiež udeľovanie prestížnych Zlatých vidličiek. „Po devastačnom období korony sa cestovný ruch a gastrosektor len veľmi pomaly spamätávajú. Preto sme nesmierne radi, že sme mohli bedeker opäť vydať, a dať tak verejnosti na známosť, že tí najlepší to nevzdali!“ hovorí vydavateľ Radoslav Nackin.

Všetky reštaurácie, ktoré sú v bedekri Gurmán na Slovensku, sú tie najlepšie na celom Slovensku a zaslúžia si veľký rešpekt. Bohužiaľ je ich stále len 65, a to je vskutku málo. Tento rok predstavili novinku - Gurmán na Slovensku je už aj online, a tak sa do hodnotení mohli zapojiť aj gurmáni samotní. Reštauráciám sa po novom udeľuje maximálne 100 bodov a to v štyroch kategóriách: Kuchyňa 50 bodov, Servis 20 bodov, Vínna karta 20 bodov a Ambient 10 bodov.

Gašperov mlyn a UFO potvrdili svoje 3 Zlaté vidličky. Na ich úroveň sa dostali aj dva úplne nové koncepty, a to reštaurácia Irin Lukáša Heska a reštaurácia ECK šéfkuchára Daniela Tilingera (úvodné foto článku). Obe sú bodovo na rovnakej úrovni ako 3-vidličkové reštaurácie. Dostať však ako nováčikovia mohli podľa pravidiel maximálne 2 Zlaté vidličky - 3 Zlaté vidličky môže dostať reštaurácia, ktorá je otvorená najmenej 18 mesiacov.

Šéfkuchár Lukáš Hesko z podniku Irin sa stal podľa hlasovania odborných hodnotiteľov Gurmána a tiež hlasov všetkých šéfkuchárov z reštaurácií v Gurmáne jednoznačne Kuchárom roka v rebríčku Ebenica Best 20 Chefs za prínos pre slovenskú gastronómiu otvorením svojej signature reštaurácie. Najlepšiu hospitality majú v Mlyne 108 z Modry, kde sa o vás postarajú Otto Chrapčiak a jeho manželka Lujza Kanková. Somelierom roka je podľa nominácie Asociácie somelierov Slovenska Eduard Hybler.

Zdroj: Gurmán na Slovensku

Grand Prix za celoživotné dielo dostal Ivan Vozár, ktorému takto vyjadrilo vďaku celé hnutie Zväzu kuchárov a cukrárov Slovenska. Udeľovali sa aj nové Zlaté vidličky a dve dostali už zmieňované Irin, ECK a tiež prvá hotelová reštaurácia na Slovensku Palffy restaurant Art Hotela Pezinok, kde je šéfkuchárom Martin Novák (foto nad odstavcom). Jednu zlatú vidličku prvýkrát dostali reštaurácie Bistronomy (titulna foto článku), MenJu. OhniskO, Carnevalle, Semillon a Da Andrea.

Najviac bodov v Bratislave získal ECK (na foto nižšie), v Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji dominoval už 10. rok za sebou Marián Filo so svojím Chateau Čereňany, v Žilinskom a Banskobystrickom kraji tiež dlhoročný líder gastronómie Peter Ďurčo a jeho TOP restaurant a v Prešovskom a Košickom kraji je lídrom Gašperov mlyn.

Prémiové reštaurácie:
1. miesto ECK
2. miesto Gašperov mlyn
3. miesto Irin

Hotelové reštaurácie:
1. miesto Art Hotel Pezinok
2. miesto Grand Hotel Kempinski High Tatras
3. miesto Reštaurácia Sissi Hotela Lomnica

Tematické reštaurácie:
1. miesto IASAI food bar
2. miesto Penzión a reštaurácia Villa Rosa
3. miesto Wabi Sabi

Zdroj: Gurmán na Slovensku

Novinkou bol aj celkový súhrnný rebríček všetkých reštaurácií bez rozdielu zamerania a úrovne luxusu, kde dominantnou bola podľa kritérií kuchyňa a následne servis. Tento rebríček bol nazvaný podľa nového a svetovo známeho partnera gastronómie, talianskej značky S.Pellegrino: GURMÁN TOP 25 reštaurácií Slovenska – powered by S.Pellegrino.

Poradie:
1. miesto ECK
2. miesto Gašperov mlyn
3. miesto Irin

Druhou novinkou bolo udeľovanie prvých zelených vidličiek pre reštaurácie, ktoré svoju prevádzku nasmerovali na udržateľný rozvoj a zero waste prístup. Hodnotí sa ich prístup k zdrojom, ktoré by mali byť z najbližšieho okolia a čo najmenej zaťažovať svoje okolie. Je to o zužitkovaní čo najväčšej časti surovín či zvierat tak, aby bola kuchyňa rozmanitá, zdravá a predovšetkým udržateľná. Zelené vidličky dostali reštaurácie Gašperov mlyn a Villa Rosa.

Treba si vždy vyberať, za akým zážitkom či kvalitou idete. Každá z reštaurácií je v niečom vynikajúca, nie každá je zariadená luxusne, trendy začínajú byť bistrá v jednoduchom štýle, ale s precíznou kuchyňou. Preto, milí gurmáni, navštevujte tie reštaurácie, kde vám chutí, a podporujte ich, chváľte a odporúčajte svojim priateľom! Pretože pozitívne promo potrebujú nielen samotné reštaurácie, ale aj celá slovenská gastronómia.

Zdroj: Gurmán na Slovensku

(ts)

Páčil sa vám článok?