Na ornitológov čakalo v Mestských lesoch v Bratislave obrovské prekvapenie

31.3.2023
0

Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Páčil sa vám článok?

Neuveriteľné prekvapenie čakalo na ornitológov v Mestských lesoch v Bratislave. V týchto dňoch tu opakovane pozorovali kuvička vrabčieho, našu najmenšiu sovu. Je to horský druh, najbližšie známe hniezdiská sú vzdialené viac ako 100 kilometrov v Strážovských vrchoch či Tríbči.

Kuvička vrabčieho pozoroval ornitológ Robert Borský na večernej prechádzke. Jeho výskyt následne overil pracovník Mestských lesov Michal Noga: „Priznám sa, do porastu som prichádzal s úvahami, s akým bežnejším vtáčím druhom si Róbert kuvička pomýlil. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď na mňa z dutiny naozaj vykukol kuvičok vrabčí. Druh, ktorý som videl prvý raz v živote“.

Kuvičok vrabčí je skutočne drobná sova, len o málo väčší ako sýkorka. Osídľuje najmä ihličnaté porasty nad 600 m n. m. V horských oblastiach je bežnejším druhom. Z okolia Bratislavy existujú len dve pozorovania, jedno z roku 1985, druhé z roku 2008.

„Jeho výskyt je pozoruhodný najmä preto, že v tomto období už kuvičky hniezdia, nejde teda o zimnú potulku. Zatiaľ nevieme, či je to samička alebo samček, určite budeme jeho výskyt i správanie ďalej sledovať. Kuvičok sa zdržuje v rozsiahlej bezzásahovej zóne Mestských lesov. To znamená, že žiadne lesnícke zásahy, ktoré by mohli ohroziť strom s dutinou, tu nehrozia“ uzatvára M. Noga.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?