Leva Sambu už môžu návštevníci zoo obdivovať vo vonkajšom výbehu

21.3.2023
0

Zdroj: ZOO Bratislava

Páčil sa vám článok?

Nového kráľa ZOO Bratislava, leva juhoafrického, už môžu vidieť návštevníci aj vo vonkajšej expozícii. Lev si po príchode z hodonínskej zoologickej záhrady najskôr niekoľko dní zvykal na svoj nový domov. Jeho adaptácia bola podľa zoológov a ošetrovateľov úspešná, a tak nádherný lev pieskovej farby dnes púta pozornosť všetkých návštevníkov. Slavomíra Šindelářová

Ako nám priblížila hovorkyňa ZOO Slavomíra Šindelářová, chovatelia, ktorí sa o leva Sambu starajú, sa zhodujú na tom, že táto šelma je sebavedomá, ale súčasne pohodová a poslušná. Jedálniček má skutočne pestrý, keďže ide o top predátora. Tvorí ho hovädzie mäso, králiky, jahňatá či konské mäso, pričom vždy v nedeľu má očistný deň. Je to preto, lebo ani v divokej prírode sa každý deň nepodarí šelmám uloviť si korisť.

Vo vonkajšej expozícii sa v súčasnosti Samba strieda s levicou Jawou, s ktorou sa takto už podľa pachu začínajú spoznávať. Doteraz sa videli iba cez sklo a mrežu. Ich prvé fyzické stretnutie je naplánované v úvode budúceho týždňa. Lev bude samicu, pravdepodobne, prenasledovať a chcieť, aby sa mu podriadila.

V deň, keď dôjde k spoločnému stretnutiu Sambu a Jawy, chovatelia nechajú všetky priechody medzi ich výbehmi otvorené, aby sa levica mohla kedykoľvek v prípade potreby skryť. Jednoznačne predpovedať ich správanie nie je možné, no odo dňa, keď sa prvýkrát stretnú, budú snahy o vzájomné spolunažívanie pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Napriek ich dominantným povahám zoológovia veria, že dokážu žiť spoločne a teda, že sa levom podarí nájsť rovnováhu v ich vzťahu.

V prírode je to zariadené tak, že levica sa musí podriadiť samcovi. V divočine najčastejšie lovia samice. Stravu si levy dopĺňajú o trávu, aby sa tak ľahšie zbavili prebytočnej srsti a kostí v tráviacom trakte. Pozoruhodné je aj to, aké sú levy spoločenské zvieratá. Keď jedno z nich utrpí úraz, svorka ho nevylúči. Naopak, dostane jedlo ako prvé, aby malo prístup k mäkkým tkanivám. To dokazuje, aké hlboké vzťahy môžu medzi levmi vzniknúť.

(ms)

Páčil sa vám článok?