Uvažujete o altánku alebo pergole? Toto musíte vidieť!

7.10.2022

Zdroj: Labona.sk

Páčil sa vám článok?

Tieniaca technika v záhrade a na terase je dnes samozrejmosťou, ktorá neodmysliteľne patrí k súčasnému komfortu bývania. Obľúbené sú najrozličnejšie altánky či pergoly. Klasicky sa stavali drevené, tehlové, oceľové či presklené. Top trend však dnes velí inak. A my vieme prečo.

Dnešný zamestnaný človek, obzvlášť v Bratislave a spádových oblastiach, má v porovnaní s minulosťou omnoho menej voľného času. Ten voľný čas, ktorý má, chce väčšinou venovať rodine a blízkym. Na údržbu terás a starostlivosť o záhradu už ho veľa nezostane. Na druhej strane, ak má rodinný dom či byt s kúskom pozemku, nie je ochotný robiť kompromisy čo sa týka komfortu ani čo sa týka estetickej stránky. 

Ideálne riešenie pre takéhoto človeka je bioklimatická hliníková pergola. Hliníkové pergoly sa vyznačujú minimálnou potrebou údržby. Netreba im brúsenie ani natieranie, nepraskajú, nenapádajú ich plesne ani škodcovia, ako je to pri dreve.

Obrovskou výhodou takejto pergoly je pohyblivý strešný slnolam. Ten podľa poveternostných podmienok nakloní strešné lamely tak, aby vám v každom počasí bolo pod pergolou príjemne. Keď vám to vyhovuje, lamely môžu byť sklonené zhruba kolmo a prepúšťať okolo 50% priameho slnečného svetla. Počas teplých letných dní, keď chcete mať pod pergolou príjemný chládok, môžete sklonom lamel úplne zabrániť priamemu slnečnému svitu.

Zdroj: Labona.sk

Ďalšou veľkou výhodou slnolamu je, že zároveň aj odvetráva vnútro pergoly. Ohriaty vzduch prúdi hore, otvorenými lamelami odchádza a pod pergolu prichádza čerstvý. Vy tak môžete regulovať nielen zatienenie, ale aj prúdenie vzduchu. Vďaka tomu vám bude príjemne aj v tých najväčších horúčavách. 

Slnolam sa dá v prípade potreby aj rozdeliť na 2 časti s rôznym natočením lamel - do jednej časti tak môže ísť svetlo a druhá môže byť plne zatienená.

Pri daždi sa pohyblivé lamely úplne zaklopia, takže vznikne defakto nepriepustná rovná strecha. Samozrejme so zabezpečeným odtokom vody. (Ten je vyriešený cez jednu z nôh pergoly.) Vy tak nemusíte prerušiť relax na čerstvom vzduchu ani za nepriaznivého počasia.

Bioklimatické hliníkové pergoly si nevyžadujú nijakú špeciálnu údržbu ani v zime. Pozor treba dávať len pri výraznejšom snežení, ktoré ale v našich pribratislavských končinách hrozí len veľmi zriedka. Zaklopená strecha pergoly má vždy určitú nosnosť, ak by padalo priveľa snehu, je potrebné lamely nastaviť do zvislej polohy, aby sneh padal na zem. 

Čo sa týka umiestnenia pergoly, môže stáť samostatne alebo byť sčasti ukotvená k domu a vytvárať tak efektné zatienenie terasy. Zboku pergoly je možné namontovať screenovú roletu, ktorá nielenže ochráni pred hmyzom a vetrom, ale zabezpečí aj súkromie, nakoľko je cez ňu len veľmi málo vidieť. Pergola môže byť doplnená integrovaným osvetlením.

Zdroj: Labona.sk

Montáž hliníkovej pergoly nie je špeciálne náročná, nevyžaduje si to montáž od výrobcu. Zvládne ju aj priemerne zručný domáci kutil.

Zhrnuté a podčiarknuté, hliníková bioklimatická pergola je jednoduchým, takmer bezúdržbovým a estetickým riešením zastrešenia terasy. Chráni pred ostrým slnkom, vetrom i dažďom a umožňuje tráviť čas na čerstvom vzduchu za každého počasia. Je ideálnym priestorom na relax pri káve, posedenia s rodinou a priateľmi ale napríklad aj na nerušený home office. Defakto predstavuje zväčšenie obývateľného priestoru domu o jednu ďalšiu miestnosť.

Zdroj: Labona.sk

​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah 

Páčil sa vám článok?