Cez víkend sa uskutočnia Medzinárodné letecké dni. Najväčším lákadlom je RAPTOR F-22

27.8.2022

Zdroj: siaf.sk

Páčil sa vám článok?

V dňoch 27. a 28. augusta sa na Letisku Kuchyňa v Malackách bude konať najväčšia letecká udalosť na Slovensku. Zúčastní sa deväť krajín a pripravený je aj bohatý sprievodný program.

Návštevníci budú mať možnosť vychutnať si zahraničnú i domácu vojenskú a civilnú leteckú techniku, dychberúcu skupinovú či sólo akrobaciu aj techniku Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Pozvanie okrem domácich prijali účastníci z USA, Veľkej Británie, Turecka, Maďarska, Talianska, Poľska, Nemecka i Česka.

„Na tohtoročných Medzinárodných dňoch opäť vystúpia kvalitní letci a technika. Tešíme sa, že budeme môcť privítať aj účastníkov zo Spojených štátov. Vďaka dobrým vzťahom a spolupráci so Slovenskom uvidíme dve stíhačky F-22 Raptor pri letovej i statickej ukážke. USA tiež predstavia protiraketový systém PATRIOT,“ uvádza na oficálnej stránke SIAF riaditeľ MLD SIAF a Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa.

Najväčším lákadlom, ktoré USA na SIAF-e ponúknu, je jednoznačne F-22 Raptor. Ide o jedno z najmodernejších stíhacích lietadiel piatej generácie, ktoré tvorí základný prvok bojovej sily Spojených štátov. Býva označované aj ako najlepšie nadzvukové bojové lietadlo planéty. Na leteckých podujtiach sa objavuje len veľmi zriedkavo. Preto je nesmierne vzácne, že práve na MLD SIAF 2022 bude mať premiéru v rámci leteckých dní konajúcich sa v širšom okruhu strednej Európy.

Na podujatie sa vrátia aj svetoznámi tureckí letci z tímu SOLOTÜRK s lietadlom F-16 či majster sveta v leteckej akrobacii, ktorý nevynechal ani jeden SIAF, Zoltan Veres. Uvidíme tiež parašutistov z Veľkej Británie, lietadlo P-51 Mustang, ktoré lietalo v druhej svetovej vojne, aj ukážku moderného podzvukového lietadla L-39NG od českého výrobcu Aero Vodochody. Na statickej ukážke si navyše pozrieme aj obrovský Airbus A 400. Prehľad techniky, ktorú budeme mať možnosť sledovať na SIAF-e 2022 je dostupný na webovej stránke podujatia.

Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave budú počas tohto víkendu dohliadať na verejný poriadok a bezpečnosť účastníkov Medzinárodného leteckého dňa. Podujatie sa bude konať na letisku v Kuchyni.

Okrem dohľadu nad verejným poriadkom zo strany policajtov poriadkovej služby, budú dopravní policajti v prípade potreby usmerňovať cestnú premávku.

"Touto cestou žiadame občanov aby boli ohľaduplní, a aby sa riadili sa pokynmi polície. Zároveň dávame účastníkom podujatia do pozornosti možnosť využitia posilnených liniek mestskej hromadnej dopravy," informuje hovorca polície Michal Szeiff.

​(ivk, SIAF)

Páčil sa vám článok?