Príležitosť pre seniorov: Absolvujte zdarma týždeň intenzívneho online kurzu cudzieho jazyka

23.8.2022
0

Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa

Páčil sa vám článok?

Do školy sa budú môcť v septembri prihlásiť aj všetky babky, dedkovia, skrátka všetci ľudia v staršom veku. Pre seniorov z celého Slovenska pripravila nezisková organizácia Pressburg Academy – akadémia vzdelávania dospelých a seniorov podujatie Na kus cudzej reči. Ide o týždeň online jazykov pre seniorov, ktorý bude prebiehať od 12. – 16. septembra 2022 zdarma a online formou.

Učenie sa jazykov sa považuje za najúčinnejší spôsob, ako sa udržiavať v mentálnej kondícii, ale zároveň pre seniorov predstavuje neustály prísun podnetov, o ktoré odchodom do dôchodku môžu náhle prísť. „Poznávacie schopnosti ako pamäť, myslenie či reč sú napríklad pri demencii a iných podobných ochoreniach ohrozené, a preto ich musíme udržiavať aktívne. Je to niečo ako aerobik pre mozog,“ hovorí Klaudia Bednárová, zakladateľka Pressburg Academy, ktorá sa vzdelávaniu dospelých a seniorov venuje viac ako 10 rokov.

Kognitívny tréning, ako sa tomu odborne hovorí, je pre udržanie si mentálneho zdravia zásadný. Ide o precvičovanie pamäte, myslenia a reči. Dochádza k nemu napríklad počas toho, keď sa učíme jazyk, básničku, pri lúštení krížoviek či riešení sudoku. „Pre naše podujatie sme si vybrali práve jazykové kurzy, pretože učenie sa jazykov precvičuje viac mozgových centier naraz a je jedným z najefektívnejších spôsobov, ako sa udržať kognitívne fit,“ hovorí Klaudia Bednárová.

Ovládanie cudzieho jazyka zároveň umožňuje väčší prístup k overeným zdrojom informácií, prístup k iným kultúram, rozšírenie možností bezplatne študovať alebo sa dohovoriť na cestách. Jedným z cieľov podujatia NA KUS REČI: Týždňa online jazykov je tiež prekonávanie neistoty a nedôvery u seniorov voči digitálnemu prostrediu. Online totiž prináša výhodu okamžitého pripojenia odkiaľkoľvek aj pre seniorov z menších miest a obcí. Posilnené digitálne zručnosti im tak umožnia ľahšie sa spájať s blízkymi, rodinou alebo s priateľmi. 

Intenzívne kurzy cudzích jazykov budú prebiehať na online platforme ZOOM počas celého týždňa, 60 minút denne s kvalifikovanými lektormi vo vopred určených časoch. Pre účastníkov bude pred začatím k dispozícií bezplatný workshop Ako používať ZOOM, kde sa seniorom bude venovať profesionálny a skúsený lektor, ktorý im platformu pomaly poukazuje a vysvetlí jej funkcie veľmi jednoduchým spôsobom. Pre digitálne skúsenejších seniorov je k dispozícií inštruktážne video, podľa ktorého si aplikáciu budú môcť krok po kroku nainštalovať aj bez pomoci.

„Cieľom nášho podujatia Na kus cudzej reči je dať možnosť seniorom po celom Slovensku vyskúšať si online vzdelávanie v praxi. Vzdelávame seniorov už viac ako 10 rokov a zo skúsenosti viem, že strach z neznámeho bol pre mnohých seniorov brzdou aj pri prezenčných kurzoch. Online vzdelávanie funguje oveľa lepšie, ako sme si mysleli, a našou snahou je o túto skúsenosť obohatiť čo najviac seniorov. Chceme im umožniť zapájať sa do komunity aj mimo ich bezprostredného bydliska,“ hovorí Klaudia Bednárová.

Počas celého týždňa si seniori budú môcť na vlastnej koži zažiť, aké to je učiť sa cudzí jazyk online. Na výber majú zo šiestich svetových jazykov: angličtina, nemčina, taliančina, španielčina, portugalčina a francúzština, všetky na začiatočníckej úrovni.

V prípade záujmu sa môžu seniori zaregistrovať priamo na tejto webovej stránke, telefonicky na 0917 150 737 alebo e-mailom na adrese bednarova@pressburgacademy.org.

(ts, ms) 

Páčil sa vám článok?