Šialený utorok: Hasiči v Bratislavskom kraji zasahovali pri šiestich rozsiahlych požiaroch

17.8.2022
0

Zdroj: HaZZ

Páčil sa vám článok?

Hasiči z celého bratislavského kraja zasahovali od utorkového popoludnia (16. 8. 2022) pri šiestich rozsiahlych požiaroch v prírodnom prostredí - päť z nich vzniklo v mestských častiach Rača a Nové Mesto, jeden v Modre. Hasiči o tom informujú na sociálnej sieti.

Prvý požiar bol ohlásený na operačné stredisko v Bratislave niekoľko minút po 13-tej hodine ako požiar vinohradu na Horskej ulici v  v blízkosti Peknej cesty.

"Požiar sa v suchom a svahovitom ťažko prístupnom teréne postupne rýchlo rozšíril a vznikli dva od seba nezávislé vzdialené požiare. V danom čase boli na operačné stredisko ohlásené ďalšie požiare na Mladej Garde, Odborárskej ulici a Račianskej ulici. Zásahy komplikovalo silné zadymenie a svahovitý, ťažko prístupný terén. Na Odborárskej ulici sa požiar šíril v koľajisku, čo malo za následok obmedzenie železničnej dopravy. Drevené podvaly urýchľovali šírenie požiaru. Na Račianskej ulici požiar ohrozoval priestor farmy ,,Kone-Krasňany, o. z.“, kde bolo potrebné evakuovať viaceré osoby. Plamene na danom mieste dosahovali miestami výšku až päť metrov, " informovali hasiči.

Zdroj: HaZZ

​Pre dopravu vody na požiarovisko bola zriadená kyvadlová doprava. Na likvidáciu požiaru v Bratislave bola aktivovaná aj medzikrajská pomoc z Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave. Okrem profesionálnych hasičov tu zasahovali aj desiatky členov DHZO z bratislavského a trnavského kraja, rovnako tak aj hasiči zo Závodného hasičského útvaru DUSLO, ktorí zasahovali v blízkosti areálu Duslo Bratislava. Pri požiaroch v Bratislave bolo nasadených spolu viac ako 30 hasičských posádok, a teda viac ako 80 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, vrátane hasičov zo Záchrannej brigády v Malackách. Požiare boli zlikvidované okolo 20.00 hod., pričom hasiči požiarovisko následne ešte kontrolovali a vyhľadávali skryté ohniská.

"Pri požiaroch sa nikto nezranil. Na miesta udalostí bol privolaní zisťovateľ príčin vzniku požiarov – príčina vzniku požiarov je v štádiu zisťovania, nie je možné vylúčiť konanie neznámej osoby,"  dodali hasiči  

Zdroj: HaZZ

V rovnakom čase, a teda krátko po 14.30 hod. začali hasiči v Pezinku likvidovať rozsiahly požiar strniska, kroviny a vinohradov v Modre. Hasenie požiaru komplikoval silný a smer meniaci vietor, ako aj nedostupné vinohrady. K požiaru sa neskôr presunulo aj niekoľko hasičských jednotiek z požiaru vinohradu v Rači. Pri likvidácii požiaru zasahovalo osem hasičských posádok profesionálov z Bratislavy, Pezinka a Senca. Na monitoring požiariska a zamedzenie ďalšieho šírenia požiaru bol privolaný aj vrtuľník ministerstva vnútra s Bambivakom a posádkou leteckých záchranárov z Hasičskej stanice Petržalka. Požiar okrem profesionálov likvidovali aj členovia siedmich dobrovoľných hasičských zborov obcí bratislavského i trnavského kraja. Požiarzlikvidovali po polnoci. Privolaný zisťovateľ príčin požiarov určil, že požiar vznikol v následku poľnohospodárskych prác traktora na strnisku.

(ms) 

Páčil sa vám článok?