Výstraha 2.stupňa pred horúčavami: Záchranári apelujú na ľudí, aby sa vyhýbali slnku a nezabúdali piť

5.8.2022

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Záchranári v súvislosti s piatkovými horúčavami apelujú na ľudí, aby sa zbytočne nevystavovali teplu a dodržiavali pitný režim.

 "V žiadnom prípade nemožno nechávať deti, seniorov, bezvládnych ľudí a zvieratá v zaparkovanom aute," upozornila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.  Teploty môžu v piatok dosiahnuť v niektorých oblastiach Slovenska 33 až 37 stupňov Celzia, Slovenský hydrometeorologický ústav v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého aj druhého stupňa pred vysokými teplotami. "Extrémne teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, aj pre mladého zdravého človeka. Najohrozenejšie skupiny sú deti, seniori, tehotné ženy a chronickí pacienti, najmä kardiaci a diabetici," upozornila Krčová.

Záchranári odporúčajú vyhýbať sa počas horúčav nadmernej fyzickej aktivite a slnku. "Ak je to možné, treba sa zdržiavať v tieni, nevystavovať sa priamemu slnku a priebežne sa ochladzovať," doplnila Krčová.

Výstrahy druhého stupňa pred vysokými teplotami platia dnes 5.8. pre celý Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj a tiež pre väčšinu územia Trenčianskeho, Banskobystrického a Košického kraja. Teplota tam môže popoludní vystúpiť na 35 až 36 stupňov Celzia. Výstrahy platia predbežne od 14.00 do 18.00 h. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," pripomína SHMÚ.

(TASR)

Páčil sa vám článok?