Skúsenosť s PAAS: Takto sa po zaparkovaní vyhnete zbytočnej pokute

20.7.2022
Pokuta parkovanie PAAS

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Naša čitateľka opísala skúsenosť s parkovacím systémom PAAS v Bratislave. Keby vedela, že má možnosť zakúpenia bonusovej karty, pokute by sa zrejme vyhla.

Do redakcie sa nám ozvala Bratislavčanka Linda. Žije s rodinou v Ružinove a keďže majú k zakúpenému bytu kúpené vlastné parkovacie miesta, možnosť kúpy rezidentskej karty neriešili, pretože ju nepotrebujú. Okrem Ružinova potrebujú občas parkovať aj v iných častiach spoplatnených novou parkovacou politikou, a tak si vždy kupujú lístok cez aplikáciu. Minulý týždeň na chvíľkovú nepozornosť Linda doplatila svojou peňaženkou. "Parkovala som v Novom Meste v lokalite pri parku Jama. Samozrejme, vždy si kupujem lístok cez aplikáciu. Avšak teraz som prešvihla čas parkovania o 12 minút a po príchode k autu som si už len našla nálepku pokuty," konštatuje smutne Linda. Nevedela, že keby si kúpila bonusovú kartu, žiaden lístok nemusí platiť a vyhla by sa aj pokute, pretože s týmto typom karty by mohla parkovať denne až 2 hodiny a ušetrila by desiatky či stovky eur za parkovanie ročne. Pritom tvrdí, že s podmienkami zakúpenia parkovacích kariet sa oboznámila. "Prečítala som si možnosti parkovacej politiky, ale asi mi to nejak uniklo, mohlo by to byť uvedené aj jasnejšie a zrozumiteľnejšie," povedala.

Ako sama tvrdí, vedela, že existuje bonusová karta, s ktorou môže zaparkovať v spoplatnenej zóne na 120 minút denne, ale myslela si, že si ju môže zakúpiť iba v prípade, ak má kúpenú aj ročnú rezidentskú kartu.

Nie každý však vie, že ak máte trvalý pobyt kdekoľvek v Bratislave a preukážete vzťah k vozidlu, máte možnosť získať aj túto bonusovú parkovaciu kartu, ktorá vám na konkrétne vozidlo umožní zaparkovať v spoplatnenej zóne na 120 minút denne. Ak v ten deň budete parkovať dlhšie, zaplatíte len za čas nad prvých 120 minút. A teda 120 minút denne po celý rok tak budete môcť parkovať vo všetkých spoplatnených zónach za 10 eur ročne. To znamená, že podmienkou jej zakúpenia nie je nutnosť zakúpiť si aj rezidentskú kartu.

Existuje však výnimka. Bonusovú kartu si neuplatníte v Starom Meste v zóne Hlavná stanica – Blumentál a ktorá sa ďalej delí na zóny A a B, pričom v každej zóne platia iné pravidlá pre parkovanie návštevníkov. V zóne A  návštevník, ktorý má trvalý pobyt v Bratislave tu platí hodinové parkovné 2 eurá, takže tu vám bonusová karta neplatí. V Zóne B môžete využiť bonusovú kartu na 2 hodiny denne, potom platíte hodinové parkovné 1,50 eura. 

Zdroj: ms

PAAS v Bratislave. 

Ako teda použijete svoju bonusovú karta v praxi? Stiahnete si jednu z mobilných aplikácií dostupných TU.  Aktuálne sú pre PAAS dostupné appky bmove, hopin a mpla. V aplikácii pri kúpe parkovacieho lístka zadáte EČV, na ktoré máte zakúpenú bonusovú kartu.
Na začiatku parkovania je potrebné zvoliť si predpokladaný čas parkovania a na tento čas si zakúpiť parkovací lístok, ktorý (ak sa zmestí do 2 hodín) sa automaticky odráta z bezplatných bonusových hodín. Vždy si však musíte zakúpiť parkovací lístok za 0 €, aby sa vaše EČV zaevidovalo v systéme a bolo pri kontrole vyhodnotené ako parkujúce s platným parkovacím lístkom.

Čas z bonusových dvoch hodín sa odčítava po minútach. Nevyčerpané bonusové minúty sa neprenášajú do ďalších dní. Po vyčerpaní zľavy v danom dni (120 minút so 100% zľavou) sa za parkovanie už platí štandardne, podľa tarify v danej časti zóny.

Mesto posiela obálku s pokutou buď elektronickou alebo fyzickou poštou. Dôkazy - fotodokumentáciu o porušení zákona si potom môžete pozrieť online na adrese uvedenej v rozkaze. Čitateľke Linde zatiaľ platobný rozkaz neprišiel, každý deň kontroluje, aby stihla zaplatiť včas. Je to už 11 dní čo, si našla na aute oznam o spáchaní priestupku.  "Našou snahou je zaslať rozkaz čo najskôr po spáchaní a zaevidovaní priestupku. Spravidla to sú 2 – 3 dni. Takto vieme najlepšie zabezpečiť to, aby pokuta mala preventívny charakter a priestupca si ju vedel spojiť so svojim konaním," spresnil pre banoviny.sk hovorca mestskej polície Peter Borko s tým, že v ojedinelých prípadoch môže byť pokuta zaslaná aj neskôr. Ako ďalej dodal, zákon im dáva dvojročnú lehotu. Mestská polícia Bratislava vydala do júla 2022 v správnom konaní celkovo 5 496 takýchto rozkazov.

Ak uhradíte pokutu do 15 dní od doručenia rozkazu, platí sa 2/3 sumy. Po 15 dňoch je nutné zaplatiť plnú výšku pokuty s tým, že ak ani následne nepríde k uhradeniu, je vec odstúpená na vymáhanie exekučne. Pokutu dostala 11.7 a na platobný rozkaz stále čaká. Plánuje ju teda zaplatiť do 15 dní, aby nemusela platiť plnú sumu. 

(nc)

Páčil sa vám článok?