János a Pali na Ceste okolo sveta 6: Návrat na Slovensko z Azerbajdžanu a bez vetriesky Elišky

13.6.2022
0

Zdroj: FB Around the world on V3S

Páčil sa vám článok?

Naši cestovatelia János a Pali Bácsi, ktorí sa vybrali na cestu okolo sveta na legendárnej vetrieske, sa šťastne vrátili na Slovensko. Prvú etapu cesty majú za sebou a na jej záver toho zažili naozaj dosť. V Azerbajdžane si dokonca pozreli závody Formuly 1.

János a Pali bácsi pokračovali v piatok na svojej púti cestovaním pre Slovákov nie veľmi známym Gruzínskom. Z mesta Batumi sa presúvajú smerom k metropole Tbilisi. Krajina okolo je nádherná, okolo cesty môžete vidieť pásť sa kone či dobytok. Popoludní sa po jazde na celkom kvalitných cestách objavilo pred nimi hlavné mesto Tbilisi. Zatiaľ však do jeho ulíc nevstúpili, blížil sa totiž čas, keď sa budú musieť s Eliškou na dlhú dobu rozlúčiť.

Zdroj: FB Around the world on V3S

Pasúce sa kone popri ceste v Gruzínsku.

Zdroj: FB Around the world on V3S

Nechýbali ani kravy podobne ako u nás. Tu ich však uvidíte častejšie.

Zdroj: FB Around the world on V3S

Eliška nabrala smer Tbilisi.

Zdroj: FB Around the world on V3S

Pohľad z diaľky na metropolu Gruzínska.

Naši cestovatelia však pokračovali ďalej, nezostali v meste Tbilisi, ale nasmerovali si to na neďaleké mesto Rustavi. Eliška sa s nimi na Slovensko nevráti. Rustavi je mladé mesto vybudované po druhej svetovej vojne pre robotníkov, ktorí pracovali v tunajších metalurgických závodoch. Má asi 100.000 obyvateľov. Tu sa rozhodli Elišku pred rozlúčkou poriadne umyť. Na Slovensko sa totiž vrátia letecky a keď sa rozhodnú vo svojej ceste okolo sveta pokračovať, tak sa k Eliške pred druhou etapou vrátia.

Zdroj: FB Around the world on V3S

​Ulice mladého mesta Rustavi.

Zdroj: FB Around the world on V3S

Elišku pred rozlúčkou poriadne našampónovali...

Zdroj: FB Around the world on V3S

​... a umyli.

Zdroj: FB Around the world on V3S

​Hotel v Rustavi pôsobí na prvý pohľad impozantne, ale úrovňou už dnešné predstavy o vybavení hotela nespĺňa. Čo by ste však chceli za 20 eur.

Zdroj: FB Around the world on V3S

​Riešenie hotelovej kúpeľne, sprcha je natiahnutá z umývadla.

Zdroj: FB Around the world on V3S

​Hotelová izba - klimatizáciu nahrádza klasický ventilátor.

Eliška sa z Rustavi vydala na svoju poslednú cestu v rámci prvej etapy cesty okolo sveta. János a Pali bácsi dorazili do Tbilisi. Toto viac ako miliónové mesto na rieke Kura na rozdiel od Rustavi dýcha históriou, založené bolo už v piatom storočí. Okrem Gruzíncov tu žijú Arméni, Sýrčania či Kurdi. Z hory Macminda vedie dole do mesta stacionárna lanová dráha z roku 1905, na mesto je odtiaľto krásny výhľad.

FOTOGALÉRIA (Tbilisi):

​A práve tu sa naši cestovatelia rozlúčili s Eliškou, ktorú tu odparkovali na dobre zabezpečené a dohodnuté miesto, kde počká až do druhej etapy.

Zdroj: FB Around the world on V3S

Eliška počká v tomto areáli. 

"Je v bezpečí, zaparkovaná pod kamerami. Navyše má vlastný, nazvime to alarm s vlastným napájaním a sim kartou. Každý deň nám pošle sms, hlásenie polohy. A keby sa začala hýbať, okamžite nám to oznámi," vysvetlil János. 

Z Tbilisi sa cestovatelia vybrali ešte letecky do Azerbajdžanu, keďže v Baku sa konali preteky Formuly 1. 

Zdroj: FB Around the world on V3S

Pohľad na krajinu pri lete z Gruzínska do Azerbajdžanu.

Zdroj: FB Around the world on V3S

Slovenský vládny špeciál na letisku v Baku. V čase futbalového zápasu našej reprezentácie a pretekov Formuly 1 sem na oficiálnu návštevu pricestovala delegácia Borisa Kollára, v ktorej boli i poslanci Petra Krištúfková, Jozef Šimko, Martin Borguľa, Ján Krošlák, Ľuboš Krajčír a Richard Raši. 

Baku, metropola Azerbajdžanu, je najväčším prístavom Kaspického mora. Žijú v ňom dva milióny ľudí a ide o jedno z najstarších miest na celom svete, má takmer šesťtisíc rokov. Mesto je známe i silným vetrom, ktorý tu fúka, od čoho je odvodený i jeho názov pôvodne z perzštiny.

FOTOGALÉRIA (Baku):

Pali bácsi je veľkým fanúšikom a znalcom Formuly 1 a našim cestovateľom sa podarilo získať ubytovanie, z ktorého mali preteky ako na dlani.

Zdroj: FB Around the world on V3S

​Preteky mali ako na dlani.

"Vidieť F1 naživo z okna, cítiť ten pach benzínu, to je úplne iný zážitok ako doteraz. Navyše sme mali k tomu pustenú aj telku, kde to išlo o nejakých sedem sekúnd neskôr. Takže sme videli nejaké predbiehanie v cieľovej rovinke, ktorá je vraj najdlhšia a teda aj najrýchlejšia na svete, a následne si to pozreli v televízii," priblížil János. 

Takto to znie, keď vám pod oknom jazdia formuly.

Ruch pred štartom pretekov.

A je čas vrátiť sa na Slovensko. Pred odletom do Európy si v Baku vychutnali návštevu reštaurácie s originálnou obsluhou.

Pivo vám tu privezie vláčik.

V nedeľu večer nastal definitívny čas návratu. Letí sa do Budapešti.

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

​Pred odletom do Budapešti.

"Cesta späť bola trocha komplikovaná a únavná. Odchádzali sme o jedenástej večer tamojšieho času a doma som bol o jedenástej dopoludnia. Dlhé čakanie na letisku, meškanie lietadla, ale už sme šťastne tu," dodal János. 

Od susedov to boli na Slovensko už iba na skok, naši cestovatelia sa 13. júna doobeda vrátili domov z prvej etapy cesty okolo sveta a už pomaly myslia aj na druhú. "Ak sa nám podarí vybaviť ruské víza, na jeseň by sme urobili minietapu cez Rusko do Kazachstanu a Uzbekistanu. Tam mám známeho, u ktorého by Eliška prezimovala. A na jar by sme pokračovali radi do Mongolska, len ešte hľadáme možnosti parkovania v Ulambatare," prezrádza János. 

Zdroj: FB Around the world on V3S

Návrat domov.

(ms)

Páčil sa vám článok?