Spoznajte výhody pravidelného kosenia trávnika

3.6.2022

Zdroj: pexels.com

Páčil sa vám článok?

Podobne ako iné rastliny, aj tráva má tendenciu rýchlo rásť. Z tohto dôvodu je jedným z najdôležitejších postupov na udržanie zdravého a atraktívneho trávnika správne kosenie. Zistite, aké praktické a estetické výhody so sebou prináša pravidelné využívanie kosačky!

Keď kosačky vytvárajú esteticky príťažlivé a zdravé prostredie

Pekne a správne pokosený trávnik pôsobí príťažlivo nielen pre samotného majiteľa ale aj hostí, ktorí ho navštívia. Dobre upravený trávnik zároveň odzrkadľuje váš zmysel pre vkus. Zamerajte sa usporiadaný vzhľad, aby ste mohli okoliu ukázať, že dokonalosť spočíva v detailoch. Pri pravidelnom kosení sa steblá trávy zjednotia a budú rásť rovnomerne. Je to preto, lebo kosačky vytvárajú trávnatým plochám rovnaký prístup k slnečným lúčom a vode. Dostatok slnka a vlahy následne vedie k prosperite a zlepšeniu kvality zelene.

Príťažlivý vzhľad trávnika ako výsledok kosenia nie je jedinou výhodou, ktorú môžete vyťažiť z dobrej kosačky. Hoci niektoré iné benefity nie sú celkom viditeľné voľným okom, sú však rovnako dôležité. Kosačky pomáhajú udržiavať zdravý trávnik a zároveň eliminujú prítomnosť niektorých škodcov. Na tráve sa nehromadia žiadne nečistoty (napríklad napadané lístie), pretože sa o ne postará pravidelné kosenie. Posilnite každé steblo trávy, aby sa z trávnika stal odolný a zdravý rastlinný organizmus.

Aké typy kosačiek najviac prospievajú trávniku?

Používanie mulčovacej kosačky dokáže z pokosenej trávy vytvoriť vynikajúce prírodné hnojivo. Ak pri kosení nezvyknete využívať zberný kôš a trávu nenosíte na kompost, nemusíte sa ničoho obávať. Tráva je rýchlo rozložiteľná a živiny ktoré obsahuje vracia naspäť do pôdy. Revitalizovaná zemina vytvára priestor pre rast zelenej a sviežej trávy.

Vo všeobecnosti existuje niekoľko druhov kosačiek, pričom každá je špecifická konkrétnymi vlastnosťami. Snáď najznámejším typom sú benzínové kosačky s pohonom alebo bez pohonu. Pri obozretnom zaobchádzaní ju môžu používať aj osoby, ktoré doposiaľ nemali veľké skúsenosti s kosením. Akumulátorové kosačky možno vyzerajú na prvý pohľad podobne ako benzínové, avšak ich prevádzka nezahŕňa prítomnosť škodlivých výfukových plynov. Akumulátor, zhromažďujúci elektrickú energiu je ekologicky nezávadný a teda pomáha šetriť životné prostredie.

Výrazné akustické vlastnosti krovinorezu pozná snáď každý. Hoci zaobchádzanie s ním si vyžaduje dávku zručnosti a skúsenosti, jeho konštrukcia si dokáže poradiť aj s trávou, ktorej výšku by tradičné kosačky nezdolali. Prepracovaná stavba krovinorezu sa flexibilne prispôsobí rôznym trávnatým povrchom. Kosačka podobného dizajnu, ale inej funkcie sa nazýva strunová kosačka, známa aj pod názvom vyžínač. Zatiaľ čo krovinorez je určený do vysokého porastu, strunová kosačka slúži na akési dokončovacie práce po klasickej kosačke, pretože sa dostane aj na menej dostupné miesta. Pokiaľ chcete udržiavať takmer dokonalý trávnik bez ľudského pričinenia, vyskúšajte robotické kosačky.

Tipy na udržiavanie trávnika

Teraz, keď už poznáte význam pravidelného kosenia, ponúkame vám niekoľko ďalších užitočných tipov, ako sa starať o trávnik. V prvom rade nesmiete zabúdať na prevzdušňovanie pôdy. Bez tohto úkonu dochádza k zhutneniu zeminy a následnému problému s cirkuláciou vzduchu, vstrebávaniu živín, či odvodňovaniu vody. Základným riešením tejto komplikácie je vertikutátor, prevzdušňovací záhradný valec, hrable alebo dokonca špeciálne sandále.

  • Mladé trávniky vždy zalievajte, ale neprelievajte aby nedošlo k plytkému zakoreneniu
  • Pred očakávaným dažďom aplikujte na trávu špecifické hnojivo, určené na kvalitný a hustý rast
  • V chladných obdobiach nechajte trávnik odpočívať – tráva vynakladá veľa energie na oživenie a predčasné pokusy o regeneráciu by jej mohli uškodiť
  • Steblá trávy neskracujte viac ako o jednu tretinu

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?