V koži vysokoškoláka: Stredoškoláci si na jeden deň vyskúšajú vysokoškolské štúdium na UK

23.5.2022
Stredoškoláci na UK

Zdroj: Tomáš Madeja

Páčil sa vám článok?

Stredoškoláčky a stredoškoláci si môžu počas dvoch týždňov, kedy ich starší spolužiaci maturujú, skúsiť, aké je to byť v koži vysokoškoláka. Počas dvoch utorkov 24. mája a 31. mája 2022 sa v Aule Univerzity Komenského koná pre nich podujatie s názvom Zaži deň v koži vysokoškoláka 2022. Odborníci a odborníčky z rôznych oblastí im poskytnú zaujímavé prednášky na rôzne témy. Záujemcovia o štúdium na vysokej škole si môžu na vlastnej koži vyskúšať, ako vyzerá vysokoškolské štúdium.

V utorok 24. mája sa už od rána môžu stredoškoláci a stredoškoláčky tešiť na pestrý program. "Návštevníci sa dozvedia, ako právo niekedy pomáha pri šírení dezinformácií alebo čo s nami robí hudba. Okrem toho získajú vedomosti o svale – najväčšom orgáne v ľudskom tele alebo získajú informácie o tom, ako vzniká účinný a bezpečný liek a tiež budú súčasťou mnohých ďalších zaujímavých prednášok," spresnila hovorkyňa UK Lenka Miller.

Druhý deň podujatia 31. mája sa môžu napríklad dozvedieť, ako sa dá študovať s poruchou učenia. Tiež zistia, na čo sú dobré súčty mocnín alebo či sa máme báť mutácií. Tešiť sa môžu aj na zaujímavosti vo vybraných chirurgických smeroch.

Akademický senát UK zvolil za kandidáta na rektora M. Števčeka

Akademický senát Univerzity Komenského (AS UK) v Bratislave zvolil v stredu počas svojho zasadnutia Mareka Števčeka za kandidáta na rektora. Ide o doterajšieho rektora, ktorý vedie najväčšiu slovenskú univerzitu od roku 2019. Jeho protikandidátom bol Daniel Olejár z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK, bývalý prorektor univerzity. Po vymenovaní prezidentkou SR sa Števček stane novým rektorom univerzity.

​„Radi na akademickej pôde uvítame aj stredoškoláčky a stredoškolákov, ktorí majú na svoje rozhodovanie o budúcom vzdelaní ešte niekoľko rokov čas. Som rád, že po dvoch online ročníkoch ich môžeme znova privítať v našej aule. Verím, že sa im prednáškový deň zapáči natoľko, že sa k nám čoskoro vrátia už ako študenti a študentky bakalárskeho štúdia,“ povedal rektor UK Marek Števček. Celý program podujatia nájdete TU.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?