Prírodné antioxidanty: Najlepší spôsob, ako bojovať proti voľným radikálom

9.5.2022

Zdroj: grafvision/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Mnohí z nás si to pri pri príprave a vychutnávaní lahodných pokrmov ani neuvedomujeme, ale antioxidanty sú látky v rastlinných potravinách, ktoré ich chránia pred skazením tým, že im bránia v reakcii s kyslíkom.

To znamená, že majú antioxidačný účinok, ktorý tiež odpudzuje predátorov. Antioxidanty však nie sú veľkým prínosom len pre rastliny, pozitívny vplyv majú aj na naše zdravie.

Ako lapače neutralizujú voľné radikály a chránia tak naše bunky pred oxidáciou. Príznaky starnutia nie sú vďaka nim tak viditeľné a telo tak rýchlo „nekoroduje“. Mnohé štúdie tiež hovoria, že antioxidanty majú aj ochranný účinok proti rakovine.

Prečo nám agresívne zlúčeniny kyslíka škodia?

Voľné radikály alebo agresívne zlúčeniny kyslíka môžu pochádzať zo zápalov v tele alebo z vonkajších vplyvov. Veľmi silno na nás v tomto smere vplývajú látky životného prostredia, cigaretový dym, žiarenie, pôsobenie ozónu či príjem rôznych liekov.

Voľné radikály sú vysoko reaktívne a ak sa s týmito látkami v tele nebojuje alebo len nedostatočne, môže dôjsť k jeho poškodeniu. Na detoxikáciu alebo inaktiváciu týchto vysoko reaktívnych látok v tele fungujú rôzne obranné mechanizmy. Na jednej strane to môžu byť enzýmy, ktoré tieto vysoko reaktívne látky inaktivujú. V rámci neenzymatickej obrany zasa môžeme využiť silu takzvaných „lapačov voľných radikálov“, ktorými sú antioxidanty.

A kde všade tieto „zázračné“ látky nájdete v prirodzenej a dostupnej forme, si povieme v našom článku, vďaka čomu sa môžete dať rýchlejšie do poriadku.

Zdroj: Danijela Maksimovic/Shutterstock.com

​​Čaga je najsilnejší antioxidant na svete

Veľmi veľa „lapačov“ voľných radikálov nájdeme v bežnej strave. Veľké množstvo antioxidantov obsahuje káva, ktorá nás zároveň povzbudí a dodá telu energiu. Rovnako povzbudivý účinok s oveľa väčším obsahom antioxidantov má však aj sibírska Čaga.

Sibírska Čaga v silnom extrakte sa o elimináciu škodlivých voľných radikálov postará veľmi dobre.  Čaga rastie ako symbiotická stromová huba na brezovom dreve. Doma je najmä v Rusku a severnej Európe. Je to „Kráľ liečivých húb“, ktorý sa v tradičnej ruskej a čínskej medicíne používa pre overené účinky už po stáročia.

Vyskytuje sa v prírode v podobe nenápadných čiernych, cibuľovitých, drobivých výrastkov, ktoré viac-menej zreteľne vyčnievajú z čiernobielych znakov hostiteľského stromu. Vy si ho však môžete vychutnať v podobe prášku, čaju alebo kapsúl.

Antioxidanty nájdete aj v bylinkách

Zaujímavým zistením je, že vysokým obsahom antioxidantov sa môžu pochváliť aj rôzne a ideálne  čerstvé bylinky.

A potvrdili to aj viaceré výskumy zamerané na výskyt antioxidantov v nich. Veľmi veľké percento týchto látok obsahujú napríklad mäta pieporná, záhradný tymián, medovka lekárska, šalvia alebo oregano.

O niečo menší, no predsa len významný obsah antioxidantov sa zaznamenal v majoráne, echinacei, kurkume, zázvore, čiernom korení, paprike, sezame alebo muškátovom oriešku.

Nápomocný môže byť aj včelí peľ

Kvalitný včelí peľ je ako malá elektráreň a ako taký môže byť zmysluplným doplnkom stravy. Včelí peľ okrem uhľohydrátov, bielkovín a tukov obsahuje aj početné vitamíny, minerály, enzýmy a fytochemikálie. Pre tieto cenné zložky sa včelí peľ považuje za zdravý.

Aj včelí peľ obsahuje prírodné antioxidanty, ktorých vlastnosti boli skúmané v mnohých štúdiách. Zistený pozitívny účinok je pravdepodobne spôsobený rôznymi sekundárnymi rastlinnými látkami vo včelom peli, ako sú fenolové zlúčeniny alebo flavonoidy. Navyše včelí peľ obsahuje aj vitamín   C, o ktorom je rovnako veľmi dobre známe, že pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom.

Tak sa o tom, ak nemáte na nič z nášho zoznamu alergie, vyskúšajte presvedčiť.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah 
Páčil sa vám článok?