BVS: Každá piata testovaná vzorka z domácej studne prekročila odporúčané limity

26.3.2022
Testovanie kvality vody BVS

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Jedna z piatich vzoriek vody z domácej studne, ktorú Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) zadarmo otestovala v rámci Svetového dňa vody, prekročila odporúčané limity tvrdosti alebo obsah dusičnanov. Vyplýva to z výsledkov rozboru 721 vzoriek vody, ktoré do laboratórií BVS priniesli záujemcovia.

"Aj tieto výsledky potvrdzujú, že kvalita vody v domácich studniach kolíše a ak ju chce niekto používať, mal by si nechať urobiť rozbor vody. Nielen na tvrdosť a dusičnany, ale aj mikrobiologický rozbor či analýzu na prítomnosť pesticídov, ktoré naše laboratóriá taktiež ponúkajú," uviedol v tejto súvislosti generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš.

Hovorca spoločnosti Peter Podstupka konkretizoval, že zvýšené hodnoty dusičnanov vykazovalo 154 vzoriek, pričom vysoké hodnoty nad hranicou 90 mg/l boli zaznamenané v 61 prípadoch. "Počet vzoriek, ktoré boli mimo žiadúceho a odporúčaného rozsahu tvrdosti vody, bol 159," dodala. Vo viacerých prípadoch podľa jeho slov boli v rámci jednej vzorky identifikované prekročené hodnoty pre tvrdosť vody aj dusičnany.

Bratislavská vodárenská spoločnosť od apríla zmení cenu vodného. Čo to znamená pre bežných odberateľov?

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) od 1. apríla zmení cenu vodného. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví schválil nové ceny vodného pre bežných odberateľov na úrovni 1,0387 eura za kubický meter (m3) bez DPH, respektíve 1,2464 eura za m3 s DPH. Táto zmena pre priemernú trojčlennú rodinu znamená mesačné zvýšenie platby približne o 0,26 eura. Cena za stočné sa nemení.

(TASR)

Páčil sa vám článok?