Liter benzínu o viac ako 40 centov lacnejšie? Za maďarskými hranicami ušetríte na plnej nádrži desiatky eur

18.3.2022
0
Mol Rajka

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Vysoké ceny pohonných hmôt prinútili viacero Slovákov tankovať v Maďarsku. My sme sa boli včera pozrieť, aká je situácia v Rajke, teda pri Bratislave, ale na maďarskej strane hranice. Rad áut čakajúcich na tankovanie siahal v podvečerných hodinách až na hlavnú cestu.

Vybrali sme sa teda zistiť, ako vyzerá "lacné" tankovanie u našich južných susedov v praxi. Naša cesta viedla z bratislavskej Petržalky na čerpaciu stanicu MOL, ktorá sa nachádza v obci Rajka. Dostanete sa sem aj bez nutnosti kupovania maďarskej diaľničnej známky.  Cena benzínu a nafty bola rovnaká a to 479,90 forinta  čo pri prepočte aktuálnym kurzom predstavuje 1,29 eura.

Zdroj: nc
​MOL Rajka 

Zdroj: nc
Zdroj: nc

​​Situácia podvečer na MOL v Rajke

Zdroj: nc

Za naftu aj benzín zaplatíte rovnako, v prepočte 1,29 eura/l

Na našich čerpacích staniciach bola v tom čase suma za benzín na úrovni 1,705 eur za liter a nafta sa predávala za 1,614 eur za liter. (Slovnaft Dolnozemská). Rozdiel je teda nezanedbateľných 0,415 eur respektíve 0,324 eur. Priemerná nádrž je približne 50-60 l, a tak na plnej 50 litrovej nádrži obyvatelia v tomto prípade ušetria až 20,75 eur, ak natankujú benzín alebo 16,2 eur v prípade nafty. Spokojná bola aj pani Júlia, ktorá sem chodí tankovať už dlhšie, pretože býva v neďalekých Rusovciach. „Tankujem tu o 40 centov na liter lacnejšie ako u nás. Na celú nádrž tak ušetrím cca 20 eur, to je dosť,“ povedala nám.

Zdroj: nc

​Shell Einsteinova, benzín tu bol najdrahší, ktorí sme si v meste všimli

Zdroj: nc

​Slovnaft Dolnozemská v Petržalke (Nafta 1,614 eur/l, benzín 1,705 eur/l)

Zdroj: nc

Jurki na Kopčianskej poskytuje diskontnejšie ceny palív, aj tu však dnes tankujete pomerne draho (nafta 1,574eur/l, benzín 1,669 eur/l)

V čase našej návštevy sa na čerpacej stanici MOL v Rajke v podvečerných hodinách (17:00)  nachádzalo niekoľko desiatok áut s poznávacími značkami prevažne z Bratislavy. Rad áut však stále narastal, v istých momentoch siahal až na hlavnú cestu.

Zdroj: nc

​My sme na tankovanie čakali približne 15 minút. Táto čerpacia stanica sa pritom nachádza len 20 kilometrov od centra Bratislavy, čo sa dá bez problémov stihnúť tam aj späť za hodinu. Otvorená je každý deň od piatej rána do jedenástej večer. V Rakúsku neušetríte, skôr naopak. Pohonné hmoty tam zvykli byť prednedávnom dokonca o pár centov nižšie ako u nás. Dnes sú však oveľa vyššie ako u nás, ceny nafty a benzínu tam atakujú 2 eurá za liter, niekde presahovali sumu 2 eurá za liter pohonných hmôt.

Zdroj: Google Maps

​Z Petržalky to máte do Rajky cca 20 minút, ak nejdete v čase najväčších zápch. 

Zdroj: nc

​Plnú nádrž sme dotankovali aj my.

Pozor, obmedzené je však množstvo, ktoré môžete natankovať. Pán predavač nás informoval, že objem paliva je obmedzený na osobu 100 litrov. Legislatíva je však taká, že cez hranice môžete mimo nádrže, napríklad v kanistri, preniesť maximálne 10 litrov pohonných hmôt. Inak musíte platiť spotrebnú daň. Ak túto podmienku nesplníte, hrozí vám pokuta až do výšky 16-tisíc eur.

Maďarsko sa koncom minulého roka rozhodlo urobiť razantný krok, ktorým reagovalo na neustále sa zvyšujúce ceny pohonných hmôt.  Vláda u nich v novembri 2021 stanovila maximálnu cenu palív na sumu 480 forintov. Pôvodný zámer bol zmraziť ceny palív na 3 mesiace. Ako sa však neskôr ukázalo, regulácia cien palív by mala u našich južných susedov trvať minimálne do polovice mája 2022, čo znamená, že ak u nás ceny palív nezlacnia, tankovacia turistika Bratislavčanov bude do Maďarska pomerne bežnou záležitosťou.

(nc)

Páčil sa vám článok?