FOTO Nahliadli sme do Nemocnice Bory: Ako aktuálne vyzerajú pacientske izby či operačné sály?

9.3.2022
Pacientske izby

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Nemocnica Bory je dokončená na vyše 70 percent a otvoriť ju plánujú v marci 2023. Už v týchto dňoch však začínajú prvé časti rozsiahleho medicínskeho komplexu získavať finálnu podobu. Pozrite si, ako to tam aktuálne vyzerá a tiež prvé tváre, ktoré budú zodpovedať za vysokú úroveň poskytovanej starostlivosti.

Výstavba trvá štyri roky, kým príprava trvala ďalšie tri. Aktuálne je však už realizácia zo 70 % hotová a budova je stavebne takmer dokončená. Kľúčová časť prác sa preorientováva na inštaláciu technológií, od júna tohto roka aj medicínskej techniky.  Investor deklaruje, že nemocnice sú technologicky asi najnáročnejšími civilnými stavbami, azda s výnimkou jadrových elektrární. 

Zdroj: Matúš Husár

Budova má špecifický hrebeňový tvar, cez všetky podlažia prechádza veľký spojovací koridor.

Zdroj: Matúš Husár

Hlavný vstup do budovy. Nemocnica bude obsahovať 5 podlaží, jej zastavaná plocha je 53-tisíc m2.

Zdroj: Matúš Husár

Na tomto podlaží sú ešte otvorené stropy. Z celej výšky 3-metrového stropu 1,5 metra tvoria rozvody, potrubia či iná vzduchotechnika. Z celej budovy tvoria technologické inštalácie 1/3. V tejto časti bude hlavný vstup do nemocnice a centrálna recepcia.

Zdroj: Matúš Husár

​Chodba s nemocničnými izbami. Na každom oddelení bude 36 izieb, kapacita je 403 nemocničných lôžok v celej nemocnici, budú sa nachádzať na treťom a štvrtom podlaží.

Zdroj: nc

Sestry budú môcť pacientov kontrolovať vďaka posuvným pracoviskám a robotickému výdaju liekov, takže nedôjde k chybe sestry pri aplikovaní správneho lieku. Sestra oskenuje čiarový kód pacienta, následne kód seba, aby bolo jasné, kto liek podal a lieky budú pripravené zo stroja v balíku, ktorý má takisto čiarový kód a tu prebehne tretie skenovanie. Nemocnica deklaruje týmto spôsobom nulovú chybovosť podania liekov. V starostlivosti o pacienta bude pomáhať lekárom a sestrám aj nemocničný informačný systém.

Zdroj: nc

​Takto bude izba vyzerať vo finále. Jednotlivé izby budú mať presklené steny smerom do chodby, aby mali sestry prehľad o pacientovi. Žalúzie zas zabezpečia pacientovi súkromie. V izbe sa bude nachádzať posteľ - na jednom oddelení budú v izbách dve ramená pre postele, pokiaľ bude nutné rýchlo navýšiť kapacitu nemocnice, wc a sprchovací kút, a televízia. Každému pacientovi bude umožnená prítomnosť blízkej osoby na každom oddelení, aj na ARE tým, že v nej bude umiestnená rozkladacia pohovka. Pacient bude môcť konzumovať teplú stravu na izbe.

Zdroj: Matúš Husár

Myslelo sa aj na útulnosť pre pacienta. Okná budú chránené textilnými závesmi zo špecifickej tkaniny dovozenej z Holandska určenej pre medicínske centrá. Na stenách sú už teraz inštalované vinylové tapety, ktoré sú odolné voči poškriabaniu a sú špeciálne vyrobené pre medicínske centrá.

Zdroj: Matus Husár

​Operačné sály budú v novej bratislavskej nemocnici vybavené nadštandardne. Na fotografii je hybridná operačná sála. Bežné operačné sály sú rozlohou oveľa menšie, majú z nej tretinovú veľkosť. Okrem chirurgického vybavenia, ktoré bude inštalované v strede sály, bude mať možnosť operatér sledovať priebeh operácie pod C-ramenom, angiografickým zariadením, kde si môže sledovať pacienta. Zaujímavosťou operačných sál je to, že sa do nich podarilo umiestniť denné svetlo. 95 % priestoru celej nemocnice má prístup k dennému svetlu. 

Zdroj: Matúš Husár

​V nemocnici sa nachádza 16 operačných sál, z toho dve sú rezervné sály, v prvej fáze bude využité ako sklad. Každá sála bude mať svoju špecializáciu.

Zdroj: Matúš Husár

​Operačná miestnosť, hore vzduchotechnický výustok so špeciálnou technológiou z Fínska

Zdroj: Matúš Husár

Zdroj: Matúš Husár

​Vrchné technické zázemie nemocnice.

Zdroj: Matúš Husár

​Heliport

V nemocnici nebude veľký počet výťahov, ako pri niektorých starších nemocniciach, bude fungovať tzv.prioritizácia pri ich využívaní. Najvyššiu prioritu bude mať urgent a heliport, druhú najvyššiu zamestnanci a napokon pacienti. 

Zdroj: Matúš Husár

Zamestnanecký personál bude mať možnosť využiť ubytovňu.

Podľa slov medicínskeho riaditeľa Nemocnice Bory Róberta Hilla v nej plánujú zamestnať celkovo 1400 ľudí, z toho 320 lekárov, 440 zdravotných sestier, 470 ostatných zdravotníckych pracovníkov a 170 administratívnych a prevádzkových zamestnancov. U ľudí, ktorí budú u nich pracovať hľadajú nielen vysokú odbornosť, ak ide hlavne o vedúce pozície, ale aj ľudský prístup a iniciatívu. "Aj preto sa výberovému procesu posledné roky zodpovedne venujeme. Snažíme sa presvedčiť mnohých Slovákov pracujúcich v zahraničí, že má zmysel sa vrátiť a zároveň motivovať talentovaných zdravotníkov na Slovensku, aby neuvažovali nad odchodom do cudziny, ale prišli realizovať svoje nápady k nám. Dosiaľ sme stretli množstvo fantastických ľudí, ktorí chcú posúvať slovenské zdravotníctvo vpred,“ priblížil Róbert Hill.

 Aktuálne sú v Nemocnici Bory už obsadené všetky pozície klinických lídrov a takmer všetky pozície primárov. Rovnako tak sú obsadené pozície manažérov ošetrovateľstva a väčšina pozícií vedúcich sestier, pričom niektoré sa budú obsadzovať až neskôr. Aktuálne prebieha výber na posty manažérov klastrov. Nábor sestier sa začne v blízkych dňoch a bude trvať až do otvorenia nemocnice, keďže jednotlivé pracoviská sa budú otvárať postupne.

Momentálne prebiehajú výbery na pozície na všetkých úsekoch nemocnice, prioritne sa však v tíme zameriavajú na tie pracoviská, ktoré sa otvárajú ako prvé, teda napríklad rádioterapia, fyzioterapia či ambulancie.  V druhom kvartáli tohto roka, resp. začiatkom leta začne Nemocnica Bory vyberať aj zamestnancov do prevádzky, teda logistov, strážnikov či technických dispečerov.O pracovnú pozíciu je stále možné sa uchádzať, všetky informácie o aktuálne obsadzovaných postoch nájdu uchádzači len na webe Nemocnice Bory.

Nemocnica Bory dnes predstavila aj prvých päť medicínskych a ošetrovateľských tvárí. Je medzi nimi významný český profesor Vladimír Černý, ktorý nastupuje na pozíciu lídra klinického úseku pre anestéziológiu a intenzívnu medicínu a do Nemocnice Bory prináša aj svoje skúsenosti z Kanady či USA. Ďalším klinickým lídrom bude Ivan Vulev, špičkový intervenčný rádiológ, ktorý dnes v Bratislave vedie Centrum intervenčnej rádiológie a endovaskulárnej liečby. Budúcim primárom traumatológie v Nemocnici Bory sa stane Roman Hunák, ktorý po 20 rokoch vďaka tomuto projektu odchádza z Nemecka a vracia sa domov. A nevracia sa sám. Riaditeľkou ošetrovateľstva v Nemocnici Bory sa stáva Alena Kendrick, ktorá 17 rokov pôsobila v arabských krajinách a do konceptu nemocnice vnáša nové pohľady. A Andrea Bučuričová, bývalá prezidentka Slovenskej spoločnosti sestier a pôrodných asistentiek, bude ako manažérka viesť ošetrovateľstvo na pracoviskách intenzívnej medicíny. 

Zdroj: Nemocnica Bory

​Zľava I. Vulev, A. Kendrick, V. Černý, A. Bučuričová a R. Hunák

Nemocnica bude mať viac ako 30 medicínskych špecializácií, šesť komplexných multidisciplinárnych  programov, 1400 zamestnancov a 400 lôžok. Plánujú v nej uskutočniť  35-tisíc hospitalizácií ročne a 350-tisíc ambulantných vyšetrení.

​Jej otvorenie je naplánované na marec budúceho roka. Ešte predtým je v júni 2022 naplánovaný začiatok inštalácie medicínskej techniky, v júli by mal nastúpiť prvý nemedicínsky personál a v októbri skončiť kolaudácia. Vo februári budúceho roka by mal do práce nastupovať prvý medicínsky personál a nemocnica tiež spustí registráciu pacientov.

Nemocnicu Bory budú spúšťať do prevádzky počas deviatich mesiacov v etapách - od menej náročných činností až po tie komplexnejšie. Ako prvé budú otvorené ambulancie a rádiodiagnostická časť, po nich bude nasledovať jednodňová chirurgia. S rozbehom rádiodiagnostiky nemocnica zároveň otvorí aj pracovisko radiačnej onkológie, ktoré bude mať k dispozícii unikátny prístroj CyberKnife (kybernetický nôž), na Slovensku vôbec prvý.

Zdroj: Matúš Husár

Urgentný príjem plánuje nemocnica spustiť na jeseň 2023.

Súčasne so spúšťaním prvých pracovísk sa v nemocnici budú pripravovať i na otvorenie lôžkovej časti, spoločne s oddelením anestéziológie a intenzívnej medicíny. Otvorenie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia je naplánované na leto 2023 a spustenie urgentu na jeseň budúceho roku. Dovtedy pôjde nemocnica v režime prevažne plánovaných výkonov.

Pacienti sa už dnes môžu do nemocnice predregistrovať online na webe nemocnice TU. Počet dosiaľ predregistrovaných pacientov sa blíži k číslu 20-tisíc. Pacienti, ktorými by mali byť klienti dvojice súkromných zdravotných poisťovní (Všeobecná zdravotná poisťovňa sa ešte k spolupráci s Nemocnicou Bory nevyjadrila), budú tak mať možnosť získať zdravotnú starostlivosť v tejto nemocnici.

 (nc)

 

 

 

 

 

 

 

Páčil sa vám článok?