Konzumácia rýb má význam pri udržiavaní dobrej pamäte
Zdroj: www.rybarstvostupava.sk
Konzumácia rýb aspoň dvakrát týždenne významne prispieva k prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Ryby tiež prispievajú k udržiavaniu dobrej pamäte, teda sú prospešné aj pri liečbe alzheimerovej choroby. Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.
Ryby by sa mali podľa RÚVZ podávať najmä deťom, odporúčajú sa najmä pre ich vysoký obsah omega tri a šesť mastných kyselín. Vhodné na konzumáciu sú aj pre diabetikov a ľudí trpiacich vysokým cholesterolom. "Ryby sú významným zdrojom minerálnych látok, ako fosfor, selén, vápnik, draslík, horčík a železo, čím sa pokryje naša potrebná dávka, ktorú si potom nemusíme dopĺňať prostredníctvom umelých vitamínov," poukázal RÚVZ.
Pripomenul tiež, že v morských rybách sa nachádza vyšší obsah minerálov ako v sladkovodných rybách. "Mimoriadne vysoký obsah vápnika majú ryby konzervované, pretože sa väčšinou konzervujú celé, teda mäso aj kosti. Ďalej obsahujú ryby fosfor, horčík, ktorý je potrebný pre nervovú a svalovú činnosť, železo, zinok a meď. Morské ryby sú dôležitým zdrojom jódu, vitamínov A a D," dodal RÚVZ.
RÚVZ: Vedeli ste, že jedlé gaštany majú toľko vitamínu C ako citrón? Prečítajte si, aké sú ich ďalšie benefity
Gaštany sú zdrojom vitamínov ako vitamín C a vitamíny skupiny B. Taktiež sú aj zdrojom minerálov ako draslík, meď, horčík a taktiež obsahujú vlákninu. Konzumácia gaštanov posilňuje imunitný systém. Na sociálnej sieti to uviedol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.
(TASR)