Veľký prieskum: Porovnali vianočné zvyky Čechov a Slovákov, vyprážaný rezeň je hitom aj na Štedrý deň

22.12.2021
0

Zdroj: TASR - Pavol Ďurčo

Páčil sa vám článok?

Hoci niektoré rodinné zvyky sa každou generáciou čiastočne menia, vianočným tradíciám zostávame verní. Vyplýva to z veľkého vianočného prieskumu internetového nákupného poradcu, v ktorom analytici porovnávali vianočné zvyky Slovákov a Čechov.

Ryba a zemiakový šalát nechýbajú na stole až v 80 % slovenských domácností. Hoci mnohí pred kaprom uprednostňujú iné druhy, ryba je stále základom štedrovečerného menu Slovákov i Čechov.

“Vianočné stoly Slovákov a Čechov sa napriek tomu mierne líšia. Oba národy však spája zemiakový šalát, ktorý nechýba v takmer žiadnej slovenskej ani českej domácnosti. Z rozdielov spomeniem napríklad vínnu klobásu, ktorá má Česku, na rozdiel od Slovenska, veľkú tradíciu,” hovorí Jan Mayer, riaditeľ nákupného poradcu Heureka.sk.

Vyprážaný rezeň je hitom aj na Vianoce

Rezňom nič nepokazíme, tohto pravidla sa stále drží približne tretina Slovákov. “Gazdinkám na Štedrý deň nerobí problém stráviť v kuchyni viac času. Chcú totiž vyjsť v ústrety všetkým členom rodiny a preto bez problémov pripravujú viacero druhov jedla, aby si pri štedrej večeri prišiel každý na svoje. Nie je preto výnimkou, že v jednej rodine by sme našli na stole kapra na viacero spôsobov. To isté platí aj v prípade vianočnej klasiky - zemiakového šalátu,” hovorí Jan Mayer.

Čo sa týka polievky, ktorá je takisto súčasťou štedrovečerného menu, Slováci ju prispôsobujú miestnym zvyklostiam, teda regiónu, z ktorého pochádzajú. Rovnako to platí aj v prípade opekancov, ktoré patria k tradičným vianočným jedlám vo viacerých kútoch Slovenska.
Slováci majú radi vianočné zvyky
Čo sa týka vianočných zvykov, až 44 % slovenských domácností sa snaží dodržiavať na Štedrý deň pôst. “V Česku je ich približne o 12 % percent menej. Naopak, šupina pod tanierom či obrusom, ktorá je symbolom bohatstva v ďalšom roku, má vyššie zastúpenie v českých domácnostiach a to až 50 %. Na Slovensku dodržiava tento zvyk len 22 % domácností,” tvrdí Jan Mayer. Na polnočnú omšu chodí viac ako 22 % Slovákov.

Prekrajovanie jabĺčka je častejším vianočným zvykom na Slovensku (41 %) ako v Česku (35 %). Rovnako častejšie majú Slováci vo zvyku prestierať pri štedrovečernom stole aj pre pocestného. Prekvapilo však až 17 % Slovákov a 20 % Čechov nedodržiava vôbec žiadne vianočné zvyky.

V čom sú ešte rozdiely medzi Vianocami Slovákov a Čechov?

Výrazný rozdiel je aj v čase, kedy začíname s nákupmi vianočných darčekov. Pred rokmi bol jednoznačným víťazom december, no v posledných rokoch vďaka nárastu popularity online nakupovania sa toto obdobie posunulo smerom k začiatku jesene. Najsilnejší mesiac pre vianočné nákupy v Česku je september (24 %) a na Slovensku je to november a december (po 22 %). Aktuálne dokonca nakupuje darčeky priebežne počas celého roka už takmer 13 % Slovákov a 16 % Čechov.

(ts, ms) 

Páčil sa vám článok?