Leteckú katastrofu na Zlatých pieskoch pripomína výstava v Múzeu dopravy

27.7.2021
0

Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Páčil sa vám článok?

Múzeum dopravy v Bratislave otvorilo v utorok minútou ticha za obete výstavu Pád lietadla v Bratislave na Zlatých pieskoch. Pripomína najtragickejšiu leteckú nehodu v histórii Československa spred 45 rokov.  

Jedna z najväčších leteckých katastrof v histórii Československa sa odohrala 28. júla 1976, keď po páde lietadla Iľjušin IL-18 v Bratislave zahynulo 76 zo 79 osôb na palube. Výstava prezentuje zachované torzá z lietadla, ktoré mali byť podľa dobových svedectiev dávno zničené, objavila a vytiahla ich minulý rok z dna jazera partia potápačov a leteckých nadšencov. "Postupne vylovili niekoľko desiatok trosiek, ich výstavou sme si chceli pripomenúť tragickú udalosť a vyslať odkaz pozostalým a záchranárom, že nikdy na nich nezabudneme," povedal Púchovský, organizátor výstavy a autor knihy o nehode lietadla s názvom Katastrofa letu 001 na Zlatých pieskoch.

"Viem, že je tu veľa rodinných príslušníkov, ktorí takto spomínajú na svojich blízkych, ktorí pri tomto nešťastí zahynuli a ktorí, bohužiaľ, i na začiatku boli trošičku utlmení od pravdy, ktorá sa týkala letu 001 z Prahy do Bratislavy," uviedol na vernisáži veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Tomáš Tuhý, ktorý nad výstavou prevzal záštitu.

Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Časť trupu lietadla IL-18 (OK-NAB).

Výstava prináša osobné príbehy tých, ktorí zahynuli, venuje sa záchranárom aj trom preživším. Z trojice mužov, ktorí sa druhýkrát narodili, žije už iba francúzsky občan Gérard Menárd. Návštevníci múzea si popri troskách môžu pozrieť aj dobové televízne zábery z ich prvého výlovu v roku 1976. Získajú tiež základné informácie o lietaní v Československu i o samotnom lietadle a dni tragédie. Centrom výstavy sú nájdené trosky lietadla OK-NAB, jeho veľké i menšie časti - vzletové klapky, dýchacia maska z kokpitu, rám z jeho okna, toaleta či rádiolokátor. Medzi týmito predmetmi je aj torzo detského kočíka. Ten pravdepodobne patril najmladšej obeti katastrofy, len ročnému dievčatku, ktoré zahynulo spolu s mamou, uviedol Púchovský.

Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Obete nehody. 

Súčasťou výstavy sú tiež informácie o pravej príčine nehody lietadla, ale aj o vyvrátených konšpiračných teóriách, ktoré sa šíria desaťročia. "Komunistický režim sa postaral o to, že týždeň po nehode zastavil akékoľvek články, publicitu, a tým vyvolal veľa otáznikov, špekulácií. Bohužiaľ, dlhoročná vlna pokračovala aj po páde režimu, hoci bolo veľa dokumentov odtajnených," povedal Púchovský. Autor výstavy si uvedomuje, že nebolo v každého silách ísť do archívu a podrobne si ich študovať. Myslí si, že výstava prispeje k umlčaniu špekulácií, konšpirácií a nepravdivých informácií o príčinách pádu lietadla.

Výstava potrvá do 31. mája 2022.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?