Pride mesiac vyvrcholí online vysielaním festivalu Dúhový PRIDE Bratislava už túto sobotu

22.7.2021
verejná diskusia prezidentky  Čaputovej s rodičmi LGBTI ľudí, ktorú zorganizovala Iniciatíva Inakosť

Zdroj: Dúhový Pride

Páčil sa vám článok?

Vystúpia na ňom interpreti Vec Švidraň, The Grand Buffet, Lomnické Čháve, Erik Žigmund a Jakub Pružinský. Programom divákov a diváčky prevedie stand-up komička Simona Salátová. Festival prináša príbehy rodičov LGBTI ľudí a transrodových ľudí.

Protipandemické opatrenia, ktoré sú prísnejšie ako v okolitých krajinách, nám ani tento rok neumožňujú zorganizovať festival v uliciach hlavného mesta. Hlavná časť podujatia, na ktorom sa zvyčajne zúčastňuje viac ako 10 000 ľudí, sa preto uskutoční len v podobe online vysielania. Po pozitívnych skúsenostiach z minulého roka sa organizátori sústredili na menšie sprievodné podujatia, ktorých bolo počas Pride mesiaca vyše 30.

Pride mesiac začal slávnostným otvorením 1. júla v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Otvorenie bude spojené s predstavením kampane Iniciatívy Inakosť SOM – Séria príbehov transrodových ľudí. "Kampaň predstavuje príbehy ľudí, do životov ktorých by mimoriadne negatívne zasiahol zákaz právnej zmeny pohlavia. Ten sa snažili presadiť kotlebovci a niektorí vládni poslanci," uviedol Martin Macko z Dúhového Pridu.

Počas Pride mesiaca sa uskutočnila aj verejná diskusia prezidentky Zuzany Čaputovej s rodičmi LGBTI ľudí, ktorú zorganizovala Iniciatíva Inakosť. S prezidentkou v Novej Cvernovke diskutovali Zlatica Maarová a Dagmar Horná, ktorých dcéry s partnerkami vychovávajú svoje deti, a Elena Martinčoková, ktorej syn sa v Luxemburgu oženil so svojím priateľom. Zúčastnila sa aj Pavlína Fichta Čierna, mama transrodového chlapca Johanna (www.inakost.sk/som-johann/). Posledným hosťom bol Občianske združenie Dúhový PRIDE Bratislava je mimovládnou neziskovou organizáciou, ktorej hlavným cieľom je podpora viditeľnosti komunity lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí.

Waldemar Švábenský, ktorý organizuje festival transrodovej kultúry Svet podľa Gabriela. Švábenský začal festival organizovať po tom, čo jeho syn Gabriel, nádejný umelec a transrodový chlapec, spáchal v marci 2018 samovraždu. „Gejovia, lesby a transrodoví ľudia sú prirodzenou súčasťou spoločnosti. Patria k pestrosti spoločnosti. Ľudská hodnota sa neodvíja od sexuálnej orientácie, rodu ale od úplne iných kvalít. Ľudskosť, láska k blížnemu, rešpekt a tolerancia sú úplne základné veci pre môj život. Nedá sa žiť týmito hodnotami a neakceptovať gejov, lesby a transrodových ľudí“, zdôraznila prezidentka. Jasne sa aj vymedzila voči zákonom, ktoré by po vzore Maďarska diskriminovali LGBTI ľudí. „Ak by sa mi takýto zákon dostal na stôl, tak by som ho určite nepodpísala a vetovala by som ho. Ak by bolo moje veto prelomené, tak by som ten zákon napadla na Ústavnom súde. Preto tam som, preto som bola zvolená a takto to budem určite ďalej robiť,“ priblížila Čaputová.

Zdroj: Dúhový Pride

Verejná diskusia prezidentky Zuzany Čaputovej s rodičmi LGBTI ľudí, ktorú zorganizovala Iniciatíva Inakosť 

Festival Dúhový PRIDE Bratislava sa v roku 2021 prvýkrát uskutoční pod záštitou primátora Matúša Valla a župana Juraja Drobu. Hlavný program festivalu bude vysielaný online v sobotu 24. júla od 19.00 hod. Programom s príhovormi a koncertmi kapiel bude sprevádzať komička Simona Salátová. Vystúpia na ňom interpreti Vec Švidraň, The Grand Buffet, Lomnické Čháve, Erik Žigmund a Jakub Pružinský. S prejavmi vystúpia okrem iných: Mária Kolíková – ministerka spravodlivosti, Mária Patakyová – verejná ochrankyňa práv, Michal Šimečka – poslanec Európskeho parlamentu, Matúš Vallo – primátor hl. mesta SR Bratislavy, Juraj Droba – predseda Bratislavského samosprávneho kraja, Radoslav Kutaš – štátny tajomník Ministerstva kultúry SR, Silvia Porubänová – výkonná riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva a spoločné vyhlásenie veľvyslanectiev prednesie veľvyslankyňa Írskej republiky v SR Hildegard Ó Riain.

Zdroj: Dúhový Pride

​Natáčanie Dúhový Pride 2021

Zdroj: Dúhový Pride

​Festival Dúhový Pride Bratislava sa v roku 2021 prvýkrát uskutoční pod záštitou primátora Matúša Valla a župana Juraja Drobu.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?